Torpil uygulamasına son verdik lafına sendikalardan tepki

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Ocak 2008 15:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı 60. Hükümet Programı'nda "Öğretmen atamaları, terfi ve tayinlerinde adam kayırma uygulamasına son verdik" açıklamasına eğitim sendikaları tepki gösterdi. Sendika Başkanları, atamalarla ilgili olarak MEB tarafından hazırlanan tüm yönetmeliklerin Danıştay'da geri döndüğüne işaret ederlerken, usta ve ücretli öğretmenliklerin ?hükümetin kadrolaşmada arka bahçesi' haline geldiği savunuldu.

Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı 60. Hükümet Programı'nda öğretmenlerin mesleki tatminlerini artıracak politikalar izlediklerini belirtmiş, öğretmen atamaları, terfi ve tayinlerinde şikayet konusu olan adam kayırma uygulamalarına son verdiklerini açıklamıştı. Eğitim sendikaları programda açıklanan konulara tepki gösterirken, hedeflerin de inandırıcılıktan uzak olduğunu bildirdiler.

EĞİTİM-SEN: "USTA VE ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK AKP'NİN KADRO BAHÇESİ"-

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı 60. Hükümet Programı'nda ekonomik ve sosyal hedeflerin yanı sıra eğitim hedeflerinin de gerçeklerden uzak olduğunu söyledi. Toplamda okullaşması gereken nüfusun 2012 yılında 21 milyona çıkacağını, 2007 yılında ise okullaşan nüfusun 15,8 milyon olduğuna dikkat çeken Dinçer, ?Beş yıl içinde bu kadar büyük bir oranın azaltılabilmesi, hükümetin uyguladığı politikalarla mümkün değildirö dedi. Atamalarda adam kayırma son verildiği sözlerinin gerçeği yansıtmadığını söyleyen Dinçer, ?Kadrolu ve sözleşmeli öğretmenlerin puan esasına göre atanması yapılmaya başlandı; bu doğru. Fakat usta ve ücretli öğretmen çalıştırılmasında torpil olmadığın söyleyemeyiz. Burası AKP'nin kadrolaşma bahçesi oldu. Buradaki kontenjanlar, milletvekilleri, il örgütleri başkanları arasında paylaştırılmış durumdaö dedi. Yönetici atama konusunda ?inlik' olduğunu söyleyen Dinçer, okul müdürlerinin atamalarının da valiler tarafından yapıldığına dikkat çekti. Dinçer, usta öğretmen sayısının 16 bine ulaştığını, ücretli öğretmen sayısının ise 50 bini bulduğunu hatırlattı.

EĞİTİM-İŞ:"ÖĞRETMENLERİ UÇURMUŞLAR"

Eğitim ve Bilim İş görenleri Sendikası (Eğitim-İş) Genel Başkanı Yüksel Adıbelli ise Başbakan Erdoğan'ın ?yapılanları' açıklarken, ?öğretmenleri uçurduğunu' söyleyerek, bahsedilen ekonomik iyileştirmelerin ise gerçeği yansıtmadığını söyledi. Adıbelli, 2002 yılında öğretmenlerin maaşlarının; yaptıkları harcamanın yüzde 50'sini karşıladığını anlatırken, 2006 yılı sonunda ise bu rakamın yüzde 42'ye gerilediğini vurguladı. Kadrolu öğretmen atamalarında ise özellikle Din Bilgisi öğretmen sayısının 2 binin üzerinde olduğuna dikkat çeken Adıbelli, ?Bu atamalarda bilme ayrım yapıldı. Nasıl torpil yapılmadığını söylüyorlar bilmiyoruz. Ayrıca yönetici atamalarındaki durumda bellidirö dedi. Ücretli öğretmenlerin durumuna da dikkat çeken Adıbelli, ekonomik yönden ücretli öğretmenlerin haklarının yendiğini söyledi.

TÜRK EĞİTİM-SEN: ?ÇIKARILAN YÖNETMELİKLER GERİ DÖNÜYOR"

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Şuayip Özcan ise getirilen kariyer uygulamasının da öğretmenler arasında motivasyon bozulmasına neden olduğunu söyleyerek, eğitim sisteminde verimin düştüğünün altını çizdi. Özcan, torpil uygulamasının kaldırıldığı yönündeki sözlerin ise gerçeği yansıtmaktan uzak olduğunu ifade ederek, "Torpili kaldırdık, siyaseti önledik deniyor ama bugün bile Yönetici Atama Yönetmeliği'ni çıkaramadılar. MEB tarafından çıkarılan bütün yönetmelikler Danıştay'dan geri dönüyor. Hatta yönetici yapılmak için çağrılan adayların ?sendikadan çıkmaları' isteniyor" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber