Alevi iftarında tarihi buluşma

Haber Giriş : 11 Ocak 2008 19:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK Parti İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu'nun aralarında bulunduğu bir tertip heyeti tarafından düzenlenen alevi iftarı başladı. İftara Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti'nin alevi kökenli İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu ile birlikte geldi.

Bilkent Otel'de düzenlenen iftara Diyanetten Sorumlu Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcıları Hayati Yazıcı, Cemil Çiçek, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt, çok sayıda AK Partili milletvekili ve davetli katıldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, iftarın yapılacağı salona Reha Çamuroğlu ile geldi. Salonda Hz. Ali ve Atatürk posteri ile Türk Bayrağı asıldı. Salonda ayrıca Hz. Ali'nin "Binlerce mazlum olsan da bir kere zalim olma" sözünün yazılı olduğu afiş yer aldı. İftar yemeğinde mönüde, mercimek çorbası, sebzeli türlü pilav, iftariyelik, peynirli su böreği, dondurmalı kazandibi bulunuyor. Masalarda bıçak ve su bulunmuyor.

Masrafları Abdal Musa Vakfı tarafından üstlenilen iftarın davetli listesinde 900 kişi bulunuyor. Davetlilerin 400'ü protokol üyelerinden, 500'ü ise Alevi sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve Alevi inanç önderlerinden oluşuyor. İftara Cemevleri Birliği'ne üye 279 dernek içerisinden 7 dernek ve Abdal Musa Vakfı katılıyor.

İFTARDA DUYGULU ANLAR YAŞANDI

AK Parti İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu'nun aralarında bulunduğu bir tertip heyeti tarafından Bilkent Oteli'nde düzenlenen alevi iftarı Ehli Beyt için mersiye ile başladı. Bu arada salonda duygusal anların yaşandığı gözlendi. Eski Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç gözyaşlarını tutamadı.

Başbakan Erdoğan, Devlet Bakanı Cemil Çiçek, AK Parti İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu ve alevi sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile aynı masayı paylaştı. İftara Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan da katıldı.

Cihan

Tartışmalı Alevi iftarı başladı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bakanlar, AK Parti yöneticileri ve milletvekilleri ile çok sayıda davetlinin katıldığı Muharrem ayı orucu iftarı başladı.

AK Parti İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu'nun önderliğinde Bilkent Otel'de gerçekleştirilen ve 8 Alevi derneğinin yer aldığı iftara 900 davetli katılıyor.

İftara katılan davetliler arasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcıları Hayati Yazıcı ve Cemil Çiçek, Devlet Bakanları Mehmet Aydın ve Sait Yazıcıoğlu,İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, eski TBMM Başkanı Bülent Arınç, AK Parti yönetici ve milletvekilleri, Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, gazete ve televizyonların yöneticileri bulunuyor.

Yemeği düzenleyen milletvekilleri Reha Çamuroğlu ve İbrahim Yiğit, iftarın yapılacağı salonun girişinde davetlileri karşılarken Çamuroğlu'nun Alevi inancı gereği sakal traşı olmadığı gözlendi. Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu da, yemeğe cübbesiyle geldi.

İftarın yapılacağı salona Hz. Ali ve Atatürk posterlerinin yanı sıra Türk bayrağı asılırken Türkçe ilahiler çalındı.

Başbakan Erdoğan, iftarın yapıldığı salona girişinde alkışlarla karşılandı. Mersiye ve sofra dualarının okunması sırasında Eski Kültür Bakanı Atilla Koç ve pek çok davetlinin gözyaşlarına boğulduğu gözlendi.

Yemeğin ardından da AK Parti İstanbul Milletvekilleri Reha Çamuroğlu ile İbrahim Yiğit'in selamlama konuşmalarının ardından Başbakan Erdoğan, iftara katılanlara hitap edecek.

İFTAR MENÜSÜ

Yemek menüsü, iftariyelik tabağı, mercimek çorbası, peynirli su böreği, sebze türlü, pilav, hoşaf ve dondurmalı kazandibinden oluşuyor. Alevi inancı gereği menüde et yemeklerine yer verilmezken, masalarda bıçak ve su bulunmuyor. İsteyen davetlilere ise su servisi yapıldı.

Başbakan Erdoğan'a, hazırlanan menünün dışında salata tarzı özel bir diyet mönüsü sunuldu.

SIKI GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Öte yandan iftar için yoğun güvenlik önlemleri alınırken gazetecilerle Başbakanlık korumaları arasında kısa süreli bir gerginlik yaşandı.

İftara davetli olan Alevi örgütlerinin büyük bir bölümünün katılmadığı gözlendi.

PEK ÇOK ALEVİ DERNEĞİ TEPKİLİ

12 ocağın Alevi dedeleri yemeğe katılacakları düşkünlükle cezalandıracaklarını açıklarken, yemeği düzenleyen AK Parti milletvekili Alevi Reha Çamuroğlu ise gelen eleştirilere tepkili.

Pek çok Alevi derneği ise yemeğe katılmama kararı aldı. Bazılarına göre, yemeğe katılacaklar, 'mazisi birkaç ayı geçmeyen tabela örgütleri.' Sofrada Kerbela'nın yasını tutan Alevi inancı gereği su ve hayvansal ürün bulunmayacak, bıçak kullanılmayacak.

Masraflarını Abdal Musa Vakfı'nın üstlendiği yemeğin davetli listesinde yaklaşık 900 kişi görünüyor. Bunların 400'ü protokolden, 500'ü de Alevi sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle Alevi inanç önderleri.

AA - ANKA - CNN TURK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber