Danıştay, şüphelinin ailesini de dinleten hükmü hukuka aykırı buldu

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 12 Ocak 2008 11:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Aile dinlenemeyecek

Danıştay, şüphelinin ailesini de dinlemeye olanak tanıyan hükmü hukuka aykırı buldu. Şüphelinin nişanlısının, eşi ya da eski eşinin, anne babası ya da çocuklarının, amca, teyze, hala ve evlatlığının telefonları dinlenemiyor

Gökçer Tahincioğlu

Danıştay 10. Daire, telefonların dinlenmesi ve izlenmesi konusundaki yönetmeliğin, şüphelinin ailesini de dinlemeye olanak tanıyan hükmünü hukuka aykırı buldu.

Daire, yönetmeliğin, şüphelinin ev ve işyerinde dinleme yapılmasına olanak sağlayan düzenlemesiyle, dinlemenin, ancak mahkeme kararının işleme konulmasından sonra başlayacağına yönelik hükmünü de hukuka aykırı olarak niteledi. Daire, düzenlemelerin yürütmesini durdurdu. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın telefon dinlemelerini hangi usul ve esaslara göre yapacağını belirleyen yönetmeliğin bazı hükümleri yargıdan döndü.

10. Daire, telefonların dinlenmesine yönelik hükümlerin Ceza Muhakemesi Kanunu'nda (CMK) bulunduğuna, yönetmeliğin yasaya aykırılık oluşturmamasına dikkat çekti.

Konut dinlenemez

Yönetmeliğe göre, dinlenen kişinin, suç işleme şüphesi altındaki yakınları da dinlenebiliyor. CMK'ya göre, tanıklıktan çekinme hakkı olan, "Şüphelinin nişanlısının, eşi ya da eski eşinin, anne-babası ya da çocuklarının, amca, teyze, hala gibi ikinci derece yakınları ve evlatlığının" telefonları dinlenemiyor.

Kararda, CMK'ya göre, telefonu dinlenen şüpheliyle yakınlarının yaptığı görüşmelerin imhasının gerektiği belirtildi. Kararda, CMK'daki bu düzenlemeye rağmen yönetmeliğin, "yakın"ların telefonlarının da dinlenmesine olanak sağladığı, bu durumun hukuka aykırı olduğu vurgulandı.

Kararda, suç şüphesi altındaki kişinin konutu ve bürosundaki telefonların dinlenemeyeceği belirtildi. Yönetmelikte ise büro ve konutta dinlemeye olanak tanındığı belirtildi.

Kararda, CMK'ya göre, telefon dinleme kararlarının mahkemelerce, süreli olarak verilebileceği ifade edildi. Yönetmelikte ise bu süre, mahkeme kararının işleme konulmasından sonra başlıyor. Bunun, kararın işleme konulmayarak sonsuz bir süre kazanmaya yol açacağı ifade edildi.

Kararda, gizli ajan görevlendirmeye yönelik düzenlemenin de görevlendirmeyi kimin yapacağı konusunda muğlaklık içerdiği kaydedildi. Düzenlemelerin yürütmesi durduruldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber