Anadolu şehirleri öğrencileri ÖSS neden başarılı?

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 12 Ocak 2008 18:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2007 ÖSS'nin başarı tablosuna göre büyükşehirler sınıfta kaldı. İlk sırayı anadolu şehirleri kaptı. Uzmanlara göre Anadolu çocuğunun kısıtlı eğlence alanları onu daha çalışmaya yönlendiriyor

ÖĞRENCİ Seçme Sınavı'na beş ay kala 2007 yılı ÖSS'nin başarı tablosu ortaya çıktı. Kastamonu'nun Doğanyurt ilçesinde bir müdür, iki öğretmenle eğitim veren Doğanyurt Lisesi, tüm Anadolu illerinin umudu olmayı başardı. Doğanyurt Lisesi, Türkiye'deki bin 729 genel lise arasında ortalama puanıyla SÖZ-2'de Türkiye birincisi, SÖZ-1'de ise Türkiye 3'üncülüğünü aldı.

OKUMAK TEK KURTULUŞ

BİN 500 nüfuslu Doğanyurt'un tek lisesi olan okulda, branş öğretmenleri olmadığı için müdür Yakup Aydın da derslere giriyor. Müdür Aydın ?Sınava giren 23 öğrencimizin tamamı kazandı. 2004'te de Türkiye birincisi olduk. Çok mutluyuz. Çocuklarımızın okumaktan başka kurtuluşu yok' dedi.

KASTAMONU UMUT OLDU

İSTANBUL'DAKİ birçok özel okul ise ÖSS'de beklenen başarıyı gösteremedi. Anadolu, büyük kentleri geride bırakmayı başardı. 2007 ÖSS'nin illere göre dağılımına bakıldığında, taşradaki birçok Anadolu lisesinin, büyükşehirlerdeki marka kolejleri geride bıraktığı ortaya çıktı. SULTAN UÇAR

?İstanbul eğlenirken Anadolu çalışıyor'

TÜRKİYE Özel Okullar Derneği Başkanı Dr. Rüstem Eyüboğlu büyükşehirlerin sınav yarışında geri kalışını değerlendirdi. Dr. Eyüboğlu şunları söyledi: Anadolu liseleri 700 bin kişinin sınava girdiği 180 bin kişinin okuduğu okullardır. Bu liselere daha zeki, daha akıllı çocuklar seçiliyor. Üniversiteye yüzde 100 çocuk sokabilirsiniz, ama bu derslerde Türkiye genelindeki durumu da önemli. Büyükşehirlerde çocuğu ders çalışmadan alıkoyan sosyal etkinlikler daha fazla. Anadolu'da çocuğun eğlenebileceği alanların kısıtlı olması öğrenciyi, daha fazla ders çalışmaya yönlendiriyor.

Lüks sınıflar kazandırmıyor

Çınar Koleji Müdürü Mehmet Baran: Anadolu illerinin bu başarısı İstanbul'daki ve diğer büyük kentlerdeki özel okullara örnek olmalı. Başarı sadece lüks sınıflar ve sosyal imkanlarla sağlanmaz. Sistemli çalışanlar ister köyde ister kentte, isterse Anadolu'nun en ücra köşesinde olsun başarıyor.

Megakentlerde ÖSS yarışı

Büyük kentlerdeki özel okulların puanları ciddi düşüş gösterdi. İstanbul'da EA-2 puan türünde ilk üç sırayı Galatasaray Lisesi, İstanbul Lisesi ve Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi paylaştı. Ankara'da Anadolu liselerinde SAY-2 puan türünde Ankara Atatürk Anadolu Lisesi birinci oldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber