Skandal okulda bir öğrenci türberkülozlu çıktı

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 12 Ocak 2008 20:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

KARS'ın Susuz İlçesi'ndeki Yüzüncü Yıl Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'nda (YİBO) görevli aşçı N.P.'nin ardından, öğrencilerden 11 yaşındaki A.E.D.'nin de tüberküloz tedavisi gördüğü ortaya çıktı. Öğrenci A.E.D.'nin ailesine tüberküloz testi uygulanırken, Vali Mehmet Ufuk Erden, kesin sonuçların önümüzdeki günlerde belli olacağını söyledi.

Kars'a 20 kilometre uzaklıktaki Susuz'da bulunan Yüzüncü Yıl YİBO'da yemek hizmetlerini yapan şirketin aşçısı olan N.P.geçen 8 Aralık'ta yapılan test sonucu tüberkülozlu çıkmış ve kaldırıldığı Erzurum Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nde yatarak tedavi görmüştü. Sağlık kurulu raporu olmadan çalıştırılan aşçının tüberküloz çıkması üzerine YİBO'daki 424 öğrenci ile 25 öğretmen ve 11 personele Tübeküloz Deri Testi (PPD) uygulanmıştı.

4'üncü sınıfta okuyan A.E.D.'ye yapılan testler sonrası tüberküloz teşhisi konuldu. Kars Verem Savaş Dispanseri'nde iki kez sağlık kontrolünde geçirilen A.E.D,'nin, sağlık karnesine 28 Aralık 2007 günü yapılan muayenede ?TBC Proflaksisi' (Mikrobun bulaştığı) teşhisi konulduğu yazıldı. Her gün iki kez ?İNR 150 MY' ilacı kullanan A.E.D, ?Günde iki kez ilaç kullanıyorum. benim gibi iki arkadaşım daha var. Doktor 6 ay tedavi göreceğimi söyledi. İlacı kullanmaya başladığımdan beri bende kaşıntı başladı. Midem bulanıyor. Erken uykum geliyor. Doktor sınıfımıza geldi. Şikayetlerimi ona da anlattım. Boş derste sağlık ocağına gelmemi istedi. Beni muayene ettikten sonra birisini aradılar. Daha sonra da bütün aileni topluca buraya getir dediler? diye konuştu.

A.E.D.'nin vücudundaki kaşıntı ve kızarıkların devam etmesi üzerine tekrar gittiği Susuz Sağlık Ocağı'nda ailesinin de deri altı tüberküloz testinden geçirilmesi istendi. Önceki gün Susuz Sağlık Ocağı'na giden A.E.D.'nin ailesine tüberküloz testi uygulandı. Sonuçların pazartesi günü açıklanacağı belirtilirken, A.E.D.'nin babaannesi Yüksel D. şunları söyledi:

?Çocuğun verem, kızamık tüm aşılarını yaptırdım. Bazı şeyleri bizden gizli tutuyorlar. Bizi de çağırmışlar. Biz de gidip test yaptıracağız. Bilgimiz olmadan çocuğu hastaneye götürüp getiriyorlar. Çocuğun şikayetleri artmaya başladı. Vücudundaki kaşıntı ve kızarıklık devam ediyor. Okulda aşçının hastalığından 22 çocuğa bulaştığını duydum. Ben okulun idaresinden şikayetçiyim.?

?SU ÇİÇEĞİ VE GRİBAL ENFEKSİYON'

Kars Valisi Mehmet Ufuk Erden ise YİBO'da sadece bir öğrencide su çiçeği tespit edildiğini, bir öğrencide de gribal enfeksiyon bulundu görüşünü tekrarladı. Bazı ailelere test yapıldığını belirten Vali Erden, ?Ailelerin test sonuçları 72 saat sonra pazartesi günü belli olacak. Sonuçlar kesinleştikten sonra açıklama yapacağım? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber