Baydemir PKK'ya cephe mi alıyor?

Haber Giriş : 13 Ocak 2008 07:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Osman Baydemir: "Çocukların cenazesini kaldırmak için başkan olmadım"

ANKA

Eylem Düzyol bildiriyor- Diyarbakır'da ulusal gazete ve televizyonda çalışan birçok köşe yazarı ve gazetecinin katıldığı ?Güneydoğu'nun İmajında Medyanın Rolü? konulu panelde, Diyarbakır'da yaşanan olaylara ilişkin çıkan haberlerin bölgede sanki her gün insanların kent sokaklarında silahla çatışmaya girdiği, her an bombaların patlatıldığı, can güvenliğinin olmadığı bir ?savaş alanıymış? gibi bir imaj yaratıldığı kaydedildi.

Diyarbakır Sanayi ve Ticaret Odası ve Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti'nin ortaklaşa düzenlediği ?Güneydoğu'nun İmajında Medyanın Rolü? konulu panel, Tarım ve Köy işleri Bakanı Mehdi Eker, DTP Diyarbakır milletvekili Gültan Kışanak, AKP milletvekili Abdurrahman Kurt, Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve ulusal basından gelen gazetecilerin katılımıyla Ticaret Borsası Konferans Salonu'nda başladı.

-BAKAN EKER: DİYARBAKIR'A 5 YILDA 8.5 MİLYAR YTL

Bakan Mehdi Eker, toplantıda yaptığı konuşmada, Güneydoğu Anadolu'nun imajında medyanın rolünün çok önemli olduğunu dikkat çekerek, Diyarbakır'la ilgili basında verilen haberlerle, başka bir yerlerde yaşanan bir olayın veriliş dilinin ve etkisinin aynı olmadığını söyledi. Diyarbakır merkezde gerçekleştirilen bombalı saldırının ardından 7 gün geçmesine karşın, olayın televizyon ve gazetelerde olayın yaşandığı günün heyecanıyla verilmesini eleştiren Eker, bundan sonraki günlerde Diyarbakır'ın imajına nasıl katkıda bulunulabileceğinin ele alınması gerektiğini ifade etti. Eker, gazetecilerin Diyarbakır ile ilgili olaylarda ?taraf? olmalarını isteyerek, kentin her alanda ciddi sorunlarının bulunduğunu, bunların insan hayatını en az etkilemek için herkesin üstüne düşen görevler olduğunu kaydetti.

İnsanların televizyondan verilen haberlerin çok etkisinde kaldığını, bunun da şehrin imajını olumsuz yönde etkilediğini vurgulayan Bakan Eker, Diyarbakır'ın Türkiye'nin en büyük 20 ili içinde bin kişiye düşen suç oranı sıralamasında binde 8 oranıyla en alt sıralarda yer aldığını, ancak imaj yönünde daha farklı gösterilen illerin bu sıralamada binde 16 oranıyla en üst sıralarda bulunduğunu söyledi.

Eker, kendisinden önce konuşan Osman Baydemir'in Devlet Planlama Teşkilatı (DPT)'nın 2003-2007 yılları arası verilerine dayanarak, bölgenin teşvikler ve yatırım konusunda desteklenmediğine dikkat çeken konuşmasını eleştirdi ve ?Diyarbakır, 2003 yılından bu yana 8.5 milyar YTL yatırım aldı? dedi.

-VALİ: "PATLAMADA GÖSTERİLEN DUYGUSALLIK HER OLAYDA GÖSTERİLMELİ"

Vali Hüseyin Avni Mutlu da, sözlerine Diyarbakırlı olan Cahit Sıtkı Tarancı'nın ?memleket isterim? şiiri ve Ziya Gökalp'in ?Kürt Türk'süz, Türk de Kürt'süz olmaz? sözlerini hatırlatarak başladı. Mutlu, Diyarbakır'ın tarihi dokusu ve yetiştirdiği birçok değerinin bulunduğunu, tarihi değerleriyle ciddi bir imaja sahip olduğunu kaydederek, geçmişten ders alarak, ileriye bakarak, kentin imajını kuracak değerlerin oluşturulması gerektiğini söyledi. Diyarbakır'ın da ?tebessümle? anılmasını yoğunlaştıracak bir imajının oluşturulmasından yana olduklarını ifade eden Vali Mutlu, 23 yıldan bu yana bölgeye düşmüş terörün, gelişmeyi, kalkınmayı durdurduğunu söyledi. Mutlu, terörle ilgili duruşlarını her vesileyle ortaya koyacaklarını kaydederek, kent merkezinde meydana gelen patlamada tüm kesimlerin gösterdiği duygusallığı, mantıklarıyla birleştirerek, güven ortaya çıkaran durumu her olayda ve her defasında dile getirmeleri gerektiğini ifade etti. Diyarbakır'ın imajını kuvvetlendirmek için net bir duruş sergilemek gerektiğini dile getiren Mutlu, Diyarbakır'ı dikey ve yatay yönetmeyeceklerini, herkesi kucaklamak için dairesel yöneteceklerini söyledi.

-BAYDEMİR: ?CENAZE KALDIRMAK İÇİN BELEDİYE BAŞKANI OLMADIM?

Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, basının bir ülkenin demokratik vicdanı olduğunu vurgulayarak, ?Bugün benim hakkımda ?iyi yazasınız' diye değil sadece vicdanımdan vicdanınıza hitap etmek istiyorum? sözleriyle konuşmasına başladı. ?Herkesin bilmesini isterim ki, ben çocuklarımızın, gençlerimizin cenazesini kaldırmak için belediye başkanı olmadım. Çocuklarımızı ellerimizle toprağa gömdüğümüz, yaşamlarını koruyamadığımız bir ülkede Belediye Başkanı, Vali, Milletvekili, Bakan, Başbakan hatta Cumhurbaşkanı olmak hiçbir anlam ifade etmez? dedi.

-?SALDIRILARIN KARŞISINDA DURACAĞIZ?-

Baydemir, Hakkari Şemdinli'de, Mardin Kızıltepe'de, Diyarbakır'da Mart olayları sırasında, yine Diyarbakır'da Koşuyolu Parkında, Ankara Anafartalar'da insanların ve çocukların yaşamını yitirdiğinde ne hissettiyse bir hafta önce meydana gelen ve yine yaşamlara mal olan olayda de aynı acıyı hissettiğini ifade etti. İnsanların ve çocukların yaşamına mal olan hiç bir saldırıyı kabul etmediklerini yineleyen Baydemir, ?Bir daha, asla ama asla, bu tür ölümler yaşamak istemiyoruz. İlk gün de ifade ettiğim gibi, hangi ulvi amaçla olursa olsun kim tarafından yapılırsa yapılsın asla ve asla bunu kabul etmeyeceğiz ve karşısında duracağız. Bu kentte ve bu bölgede artık ölüm de yaşam da doğal akışı içinde olmalıdır. Biz bunun çabası içinde olacağız. Sorumluluk ve vicdan sahibi herkes bu çabanın paydaşı, parçası olmak durumundadır? diye konuştu.

-ÜLKEMİZDE 80 YILDIR YAPILAN İMAJ ÇALIŞMASI BAŞARISIZ?-

Bölgenin imajının Türkiye'nin imajı anlamına geldiğini belirten Baydemir, bölgenin olumsuz imajının da Türkiye'nin olumsuz imajı demek olduğunu söyledi. Baydemir, acıyla, ölümle ve savaşla anılan bir bölge demenin acıyla, savaşla ve ölümle anılan bir ülke anlamına geldiğine işaret ederek, ?Bölgenin sosyo-ekonomik ve kültürel durumunu görmezden gelerek, olduğundan farklı göstererek, bölgeden yükselen demokrasi, barış, kardeşlik ve çoğulculuk taleplerini yok sayarak imajımızı düzeltemeyiz. Ülkemizde 80 yıldır bölgemiz hakkında yapılan imaj çalışması budur ve başarısızlığı aşikârdır? diye konuştu.

Baydemir, DPT'nin 2003-2007 yılları arası Diyarbakır'ın ve bölgenin ekonomik verilerinin yer aldığı sunumuyla devam ettiği konuşmasında, bölgenin teşvikler ve yatırım konusunda yeterince desteklenmediğini söyledi.

-MEHMET KAYA: "SINIR ÖTESİ SANKİ DİYARBAKIR'DA YÖNETİLİYOR"

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya ise, haber dilinde insani ve vicdani dilin önemine dikkat çekerek, sınır ötesi operasyonla birlikte Diyarbakır'ın isminin zikredilmesini eleştirdi. ?Kuzey Irak'a yapılan sınır ötesi operasyon, sanki Diyarbakır'dan yönetiliyor ve Diyarbakır hedefteymiş gibi bir yayın akışı sergileniyor? diyen Kaya, ?Diyarbakır'a 100-150 kilometre mesafede bir dağda yapılan çatışma veya operasyon ile ilgili haberler ve ona eşlik eden arşiv görüntüler, izleyicinin zihninde bu tip çatışmalı ortamların bölgedeki kentlerin gündelik yaşamlarının bir parçasıymış gibi algılanmasına neden olmaktadır? diye konuştu.

Kaya, tüm illerdeki, faili meçhul ölüm veya çöplerde insanlara ait organlar bulunması sıradan bir haber veya haber niteliği taşımazken, Diyarbakır'da olunca ya terör ile bağlantı kurulduğunu ya da ?töre cinayeti? diye manşetlere taşındığını söyledi. Kaya, bu tarz yayıncılığın bir sonucu olarak, bölgede sanki her gün insanların kent sokaklarında silahla çatışmaya girdiği, her an bombaların patlatıldığı, can güvenliğinin olmadığı bir ?savaş alanıymış? gibi bir imaj yaratıldığını kaydetti.

Diyarbakır'da ?her şey süt liman, hiçbir olay yok? demediklerini ancak basının doğru bilgilerle toplumu doğru yönlendirmesi gerektiğine dikkat çeken Mehmet Kaya, medyanın tam, tarafsız ve anlaşılabilir haber ve bilgi vermesinin çok önemli olduğunu ifade etti. Kaya, şöyle konuştu:

?Batıda yaşayan dostlarımız ?Siz orada nasıl yaşıyorsunuz' diyorlar. Batıdaki yatırımcı değil bedava arsa, bedava fabrika verseniz bile gelmem diyor. Şirketler, STK'lar ve hatta resmi kurumlar toplantılarını bölgede yapmak istemiyorlar. Öyle bir noktaya geldik ki artık, ?terör mü Diyarbakır yüzünden, Diyarbakır mı terör yüzünden bu haldeyi sorgulamak noktasındayız. Medyanın tam, tarafsız ve anlaşılabilir haber ve bilgi vermesi çok önemlidir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber