Suistimaller arttı diyaliz hastası, taksi yerine minibüse binecek

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 14 Ocak 2008 08:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devletin hasta vatandaşlara gösterdiği kolaylıklar üzerinden yapılan suistimallerin ulaştığı boyut, duyanları şaşkına çeviriyor.

Rize'de diyalize giren bir hastanın kendisini Düzce'de oturuyor gibi gösterip aylık 3 bin yeni lira taksi parası alması Sosyal Güvenlik Kurumu'nun dikkatinden kaçmadı. Olayın açığa çıkması üzerine tedbir alındı ve belediye sınırları içinde yaşayanların taksiyle hastaneye gitmesi zorlaştırıldı. Günlük 25 YTL yol parası hakkı bulunan diyaliz hastalarına da artık bu para ödenmiyor. Artık sadece heyet raporu alan düşkün durumdakiler diyalize giderken taksiye binebilecek. Eskiden 10 böbrek hastasından 9'u taksiyle hastaneye giderken şimdi 1'e düştü.

Suistimale karşı alınan tedbirler ise çok sayıda hastayı mağdur etti. Uygulamadan haberi olmayan diyaliz hastaları ise altı ay boyunca kullandıkları özel araçların parasını cebinden ödemek zorunda kaldı. Bu yüzden banka kredisi çekenler bile var. Türkiye'de 44 bin diyaliz hastasının bulunduğunu belirten Diyaliz Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Adem Sezen, özel araç kullanma şartının ağırlaştırılmasının vatandaşın suistimallerinden kaynaklandığını ifade ediyor. "Bazı hasta ve hasta yakınları bu yollukları ailelerinin geçim kapısı haline getirdi. SSK ve Emekli Sandığı'nın gideri arttı." diyen Sezen, yolsuzluk yapan kimseler yüzünden diğer hastaların mağdur olduğunu aktardı. Heyet raporu olanlara taşıma ücretlerinin ödendiğini aktaran SGK yetkilileri ise, "İhtiyacı olmadığı halde devlete fatura çıkaranlara para veremeyiz." dedi.

Uygulamadan haberi olmadığı için 2 ay öncesine kadar özel araba kullanmaya devam eden Sinoplu Murat Ekren, Ziraat Bankası'ndan bin YTL kredi çekerek borcunu ödeyebildi. 15 Haziran'dan önce her ay 153 Yeni Türk Lirası yolluk aldığını söyleyen Ekren, "6 ayda hiç para alamadım. Devlet verir diye kendi cebimden taksicilere 750 YTL ödedim. Mağdur durumdayım." diye konuştu. Sinop Atatürk Devlet Hastanesi'nde diyaliz tedavisi görürken taksiyle hastaneye gidip gelen Ülkü Yıldız da yeni uygulamadan 6 ay sonra haberi olanlardan. Kendisini hastaneye taşıyan taksilere 2 bin 500 YTL para veren Yıldız, Emekli Sandığı bu parayı ödemeyince bankadan kredi çektiğini söylüyor. Ayda 13 defa diyalize girdiğini anlatan Yıldız, "İki kişinin yardımıyla arabaya binebiliyorum. Taksiyle giderken rahattım. Heyet raporum var; ama hâlâ servisle götürüyorlar." diye şikayette bulundu. 62 yaşındaki Fatma Kambur da artık diyalize bağlanmak için servisle yola çıkıyor. Kendisiyle aynı kaderi paylaşan 14 kişiyle birlikte bir saatlik yolculuğun ardından hastaneye ulaşıyor. Diyalize girdikten sonra aynı servisle evinin yolunu tutuyor. Düzenlemeden haberleri olmadığı için 6 ay boyunca özel araçla tedaviye gittiğini söyleyen Kambur, "Ödenir diye aylık 300 YTL'yi taksilere verdik. Şimdi hastanenin servisine biniyoruz." diye konuştu.

Hasan Bozkurt

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber