Ankara Keçiören tapu müdürlüğünün tüm personeli gözaltında...

Haber Giriş : 15 Ocak 2008 07:35, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

DAİREDE PERSONEL KALMADI

Tapu müdürlüğüne rüşvet baskını

Ankara polisi, Keçiören Tapu Müdürlüğü'ne dün sabah düzenlediği operasyonda, vatandaşlardan tapu işlemleri için 100 YTL rüşvet aldıkları gizli kamerayla saptanan 3'ü tapu müdürü, 5'i de müdür yardımcısı olmak üzere toplam 16 kişiyi gözaltına aldı

Ankara'nın Keçiören ilçesindeki tapu müdürlüğünde gerçekleştirilen resmi işlemler karşılığında rüşvet alındığı iddiasıyla başlatılan operasyonda 3'ü tapu müdürü, 5'i müdür yardımcısı, 8 memur olmak üzere 16 kişi gözaltına alındı. Zanlıların, vatandaştan yapılan işlemlere karşı rüşvet aldıkları da gizli kamera kayıtlarıyla saptandı.

Kod adı: Parsel

Geçen yılın başlarında Keçiören Tapu Müdürlüğü'nde resmi işlem yaptıran bir vatandaşın şikâyeti üzerine Ankara Emniyeti Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi (KOM) ekipleri, "Parsel" kod adı verilen operasyon için düğmeye bastı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca verilen kararlar sonrasında yapılan dinlemelerde tapu müdürlüğünde görevli müdür, müdür yardımcıları ve memurların "alenen" rüşvet aldıkları tespit edildi.

8 ay süren teknik takipler sırasında polis, daha önce Edirne'de yapılan gümrük operasyonundaki kameralı takip çalışmalarının benzerini uyguladı.

Polis, tapu müdürlüğüne yerleştirdiği gizli kameralar ile görevlilerin vatandaştan nasıl rüşvet aldığını belgeledi. Zanlıların, tapu işlemleri karşılığında 20-100 YTL rüşvet aldığı saptandı. Tapu görevlilerinin alım satım yapan vatandaşlar ve emlakçıların yanı sıra müteahhitlerden de rüşvet aldığı anlaşıldı.

İşlemler durduruldu

Dün sabah başlatılan operasyonun ardından yapılan gözaltıların ardından tapu dairesinde çok az sayıda personel kalınca işlemlerde aksama yaşandı. Bunun üzerine işlemler durdurulurken, Keçiören sınırlarına giren semtlerdeki tapu işlemleri askıya alındı.

Operasyon öncesinde Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü müfettişlerinin de iddialarla ilgili inceleme yaparak sonuçları savcılığa gönderdiği öğrenildi. Polis, müdürlükte kullanılan bazı bilgisayarlar ile işlem yapılan evraka da el koydu.

Gözaltına alınan Gölbaşı Tapu Müdürü A.Ö. ile Çankaya Tapu Müdürü A.Ş.'nin daha önce Keçiören Tapu Müdürü olarak görev yaptığı öğrenildi. Bir süredir Keçiören Tapu Müdürü olan Ö.G.'nin de organizasyonun içinde olduğu saptandı.

Mal varlıkları inceleniyor

Zanlıların kurdukları sistemle yıllardır milyonlarca YTL'lik rüşvet çarkını işlettikleri anlaşıldı. Zanlılardan bazılarının rüşvetten elde ettikleri paralarla mal varlığı sahibi olduğu, bazılarının da resmi eşlerinin dışında bazı kadınlarla birlikte yaşadıkları belirlendi. Polis, zanlıların mal varlıklarını da incelemeye aldı. Zanlı tapu görevlilerin mal varlıklarının tespiti için tapu müdürlüklerine gizli yazılar gönderildi. Operasyon kapsamında polisin, rüşvet verdikleri tespit edilen vatandaşların da bilgisine başvuracağı kaydedildi.

ANKARA Milliyet


Tapucuları 'Parsel' çarptı

Ankara dün geniş kapsamlı "tapuda rüşvet" operasyonuna sahne oldu. Aralarında üç tapu müdürünün de bulunduğu 16 memur rüşvetten gözaltına alındı. Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Mali Büro Amirliği ekipleri, vatandaşlardan tapu işlemleri karşılığında rüşvet alındığı ihbarı üzerine Keçiören 4. Bölge Tapu Sicil Müdürlüğü'nü takibe aldı. Teknik takibin yanı sıra havalandırma ve elektronik aygıtlar içinde 6 ay süreyle gizli kameralarla tapu müdürlüğünü izleyen Mali Polis, dün sabah eşzamanlı bir operasyon düzenledi. Keçiören 4. Bölge Tapu Sicil Müdürü Ö.G., Çankaya Tapu Müdürü A.Ş., Gölbaşı Tapu Müdürü A.Ö. ile birlikte toplam 16 memur "Parsel" adı verilen operasyonda gözaltına alındı. Bazı tapu personelinin işlemlerini yaptıkları vatandaşlardan rüşvet aldıkları ileri sürüldü. Gözaltına alınanların mal varlıkları ve banka hesaplarının da incelendiği öğrenildi.

İŞLEMLER DURDU

Tapu müdürlüğünde çok sayıda bilgisayar ve dosyaya el konuldu. Operasyon sonrasında, Keçiören 4. Bölge Tapu Sicil Müdürlüğü'nde yeni başlayan bir arşiv memuru ve 4 geçici görevlinin dışında kadrolu personel kalmadı. Tapu Müdürlüğü'nde çalışan memur kalmadığı için tüm işlemler durduruldu. Rüşvet operasyonda gözaltına alınan Çankaya ve Gölbaşı tapu sicil müdürlerinin de daha önce Keçiören Tapu Müdürlüğü'nde görev yaptığı ortaya çıktı. Gölbaşı Tapu Sicil Müdürü A.Ö. ile Çankaya Tapu Sicil Müdürü A.Ş.'nin de rüşvet iddialarına karıştığı iddia edildi.

Ahmet KÖPRÜ- LÜ-Enis YILDIRIM /ANKARA/SABAH


BASIN BİLDİRİSİ

Keçiören Tapu Sicil Müdürlüğü çalışanlarının Ankara Emniyet Müdürlüğünce gözaltına alındığı ve sorgulamaların devam ettiği basında yer almıştır.

Çalışanlarımızın gözaltına alınmasına sebep olan işlemler Genel Müdürlüğümüz Müfettişlerince daha önce incelenmiş, disiplin ve idari yönden Genel Müdürlüğümüzce gereği yapılmış olup, adli yönden de gereği yapılmak üzere yetkili mercilere bildirilmiştir.

Adı geçen Müdürlüğümüzde vatandaşlarımızın mağduriyetine sebep olmamak için gerekli önlemler alınmış ve eleman takviyesi yapılarak hizmetlerin aksamadan devam etmesi sağlanmıştır.

Söz konusu gözalt9na alınmalar ve sorgulamalar Genel Müdürlüğümüz, Cumhuriyet Başsavcılığı ve Emniyet Genel Müdürlüğünün koordineli çalışmaları neticesinde yapılmaktadır.

Kamuoyuna duyurulur.

Mehmet Zeki Adlı

Tapu ve Kadastro Genel Müdürü

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber