Devlet vatandaşların ekonomik durumunu takip edecek

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 15 Ocak 2008 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yoksul oldukları halde devletten başta kömür olmak üzere herhangi bir yardım talebinde bulunmayan vatandaşlara yönelik yeni bir yardım stratejisi oluşturuluyor. Devlet, uzun süredir toplumun dar gelirli ihtiyaç sahiplerine gıda, kömür ve giyinme gibi sosyal ve ekonomik amaçlı desteklerde bulunuyor.

Ancak başta kömür olmak üzere, destek paketleri genel olarak talep eden yoksul vatandaşlara gönderiliyor. Üstelik desteklenecek yoksulların belirlenmesinde sadece başvurular da yeterli olmuyor. Yardım talep eden vatandaşların gerçekten yoksul olup olmadıklarının ortaya çıkarılması için muhtarlardan bir anlamda onay da alınıyor. Talepte bulunmayan vatandaşlar ise, yoksul olsalar dahi yardım edilecekler listesine girmedikleri için, ekonomik destekten yoksun kalıyor.

GURUR MESELESİ

Yapılan araştırmalar, çok sayıda dar gelirlinin, gerçekten yoksul ve yardıma muhtaç oldukları halde devletten hiçbir şekilde yardım talebinde bulunmadıklarını ortaya koydu. Sabit geliri olmayan bu ailelerin yardım talebinde bulunmamalarında ise; komşulardan çekinme, yetiştirilme tarzı, içe kapanıklılık ve yardımı ahlaki görmeme gibi nedenlerin etkili olduğu ifade ediliyor. Tüm hassasiyetler dikkate alınarak hazırlanan yeni yardım stratejisine göre, öncelikli olarak bütün vatandaşların ekonomik durumları yakından gözlenecek, ihtiyaçlar tespit edilecek ve yardıma muhtaç ailelere talep etmeksizin destek sağlanacak.

MÜKERRER YARDIM YOK

Yoksul olduğu halde devletten yardım talebinde bulunmayanlara karşın, karışıklıktan yararlanıp birden fazla yardım malzemesi alıp başkalarının hakkını gasp eden vatandaşlara yönelik de tedbirler geliştiriliyor. Bunun için bilgisayar destekli programlardan daha etkin kullanılacak. Eylem planında, "Sosyal hizmet ve yardım sisteminin bilgi işlem altyapısında tam otomasyona geçilerek, hak kaybını ve mükerrer yararlanmayı önleyen etkili, erişilebilir ve sürdürülebilir hizmet sunan bir yapı oluşturulacaktır. Vatandaşlık numarasını esas alan sorgulamalarla sosyal hizmet ve yardım sisteminden mükerrer yararlanma önlenecektir? denildi.

ÜRETİME YÖNLENDİRİLECEK

Programa göre, yapılacak yardımlarda, yoksulluk kültürünün oluşmasını önleyici ve yoksul kesimin üretici duruma geçmesini sağlayıcı nitelikte olmasına özel önem verilecek. Bu çerçevede; yoksul kişi veya aile çalışabilir durumda ise, bu kişilerin üretici ve kendi hayatını kazanabilir duruma gelebilmesine yönelik yardımlara ağırlık verilecek.

Erdoğan SÜZER- ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber