Yargı da sanal aleme taşınıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Ocak 2008 13:45, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Bir e-devlet uygulaması olan Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) ile mahkeme yollarına düşme devri sona eriyor.

Adalet Bakanlığı, UYAP ile yargı sistemini İnternet ortamına taşıyor. Uygulamaya göre elektronik imza sahibi olan herkes, İnternet üzerinden dava açabilecek, harç ödeyebilecek, duruşma tarihini ve dava seyrini oturduğu yerden öğrenebilecek. Vatandaşların ve avukatların işini hayli kolaylaştıran bu sistem sayesinde kağıt ve zamandan da ciddi oranda tasarruf sağlanacak.

Proje kapsamındaki Avukat Bilgi Sistemi ile de avukatlara, UYAP üzerinden mevcut dosyalarını izleme, davalara evrak gönderebilme ve yeni dava açma imkanı tanınacak. Bunların yanı sıra, davalara ilişkin harç, dosya ücreti ve diğer masraflar için gerekli para transferleri de İnternet aracılığıyla yapılabilecek. Avukatlar, vekaletnameleri bulunmayan dosyaları ilgili hakimin bilgisi dahilinde inceleme kolaylığına da sahip olacak. Adliyelerin iş yükünü azaltarak hizmet kalitesini artırmayıhedefleyen UYAP sayesinde, mahkemeler ve kurumlar arası bürokratik işlemler saniyeler içinde gerçekleştirilebilecek. Dava ile ilgili evraklara tüm hakim ve savcıların kısa sürede ulaşmasına da yarayan projenin 2008 yılının üçüncü çeyreğinde hayata geçirilmesi hedefleniyor.

Sanal ortamda güvenliğin garantisi E-GÜVEN

Elektronik ortamın daha fazla kullanılmasıyla iş yükünü azaltmaya ve bürokratik süreci hızlandırmaya yönelik e-imza çalışmalarının Türkiye'deki öncülüğünü yapan E-GÜVEN, proje kapsamında e-imza vermeye yetkili bulunuyor. Türkiye' nin ilk Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcısı olan E-GÜVEN, Türkiye'nin içinde bulunduğu e-devlet dönüşüm sürecinde, UYAP ve benzeri birçok projeye imza atarak, bu veri güvenliği uygulamasını yaygınlaştırmayı hedefliyor.

E-GÜVEN Genel Müdürü Can Orhun, elektronik imzanın yargı sistemindeki başvuru süreçlerini hızlandıracağını ifade ediyor: ?UYAP, yargı sürecinde çok önemli kazanımlar sağlayacaktır. Özellikle birden fazla adliyenin bulunduğu ve ulaşımın sorun olduğu büyük şehirlerde yargı süreçleri hız kazanacak, zamandan ve paradan büyük ölçüde tasarruf elde edilecektir. Aynı zamanda proje kağıt kullanımını da azaltarak, ormanlarımızın korunmasına katkıda bulunacaktır.?

Orhun, e-devlet olma yolunda e-imzanın önemini de vurguluyor: ?Elektronik imzanın hayatımıza girmesiyle birlikte iş süreçleri hızlandı. Bu ve benzeri projeler, Türkiye'nin içinde bulunduğu e-devlet dönüşüm süreci için büyük önem taşıyor. E-imzasız e-devlet olmaz. Bu süreci hızlandırmak için daha çok proje üretmeli, e-imzanın kullanım alanlarını çoğaltmalıyız. Artık kurumların, e-imzalı uygulamalarla, hizmet kalitelerini ve müşterilerinin güvenini artırabileceklerini görmeleri gerekiyor. Bu yoldaki önemli adımlardan birini Türk hukuk sistemi UYAP ile atmış bulunuyor.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber