Hava kirliliği kanseri tetikliyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Ocak 2008 14:54, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Uzmanlar ekolojik denge içindeki tüm canlılarla birlikte insanları da olumsuz yönde etkileyen hava kirliliğinin, akciğer veya başka organ kanseri olan hastaların bağışıklık sistemini çökertebileceğine dikkat çekti.

Celal Bayar Üniversitesi İç Hastalıkları, İmmünoloji Bilim Dalı ve Erişkin Alerji Birimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Cengiz Kırmaz, Online Sağlık'a yaptığı açıklamada, akciğer hastalarının hava kirliliğinden, normal bir hastaya göre yüzde 100 oranında daha fazla etkilendiğini söyledi.

Akciğer kanserinin temel nedeninin sigara olduğunu ancak sigarayla alınan 4 binden fazla toksin maddenin bir kısmının kirli havada da bulunduğunu kaydeden Doç. Dr. Cengiz Kırmaz, sigara içmeyen bir kişinin sigara içmese dahi bu maddeleri kirli havadan aldığını vurguladı.

Kirli havaya maruz kalma süresinin uzaması durumunda akciğer kanseri olma riskinin arttığını bildiren Cengiz Kırmaz, "Hava kirliliği, çocuklarda ise gelişme geriliğine, kemik iliğinin olumsuz etkilenmesine, yani kan ve kan elemanlarının yapılmasında bir bozukluğa gitmesine neden olabilir. Kemik iliğiyle ilgili önemli bir sorun olan lösemiye yol açabilir. Zaten sigara içen bir toplumda bütün bunların üzerine bu kirliliğin oldukça ağır etkileri var" dedi.

KALP HASTALARI KİRLİ HAVAYA MARUZ KALMAMALI

Hava kirliliğinin, üst solunum yolu enfeksiyonları, bronşit, nefes darlığı, astım ve zatürree gibi göğüs hastalıkları sayısında artışa neden olduğuna işaret eden Doç. Dr. Kırmaz, "Yaz mevsiminde gördüğümüz astım hastası, kış mevsiminde 10 kat artıyor. Acil servise bu durumda yazın bir hasta gelirken, şimdi on hasta geliyor" diye konuştu.

Çocuklar, yaşlılar ve herhangi bir nedenle bağışıklık sistemi yetersizliği olan kişilerin bu problemlerden en çok nasibini alan kesimi oluşturduğunu anlatan Doç. Dr. Cengiz Kırmaz, solunum yollarıyla ilgili alerjik hastalığı olan kişilerin de bu duruma dikkat etmesi ve gerekli önlemleri alması gerektiğini hatırlattı.

Kalp hastalarını kirli havaya maruz kalmamaları konusunda uyaran Kırmaz, "Çünkü hastaların vücudunda dolaşan oksijen miktarı azaldıkça onların hastalıklarının bulguları da ağırlaşıyor. Kandaki oksijen oranının azalması kalbin beslendiği damarlarda olumsuz etki yapıyor" açıklamasında bulundu.

Doç. Dr. Cengiz Kırmaz, hava kirliliğinin olumsuz etkilerinden korunmanın en önemli yolunun hava kirliliğinin yoğun olduğu saatlerde mecbur kalmadıkça dışarı çıkılmaması olduğunu da sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber