Mecburi hizmete giden doktor geri dönemeyince istifa ediyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 16 Ocak 2008 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Doğu ve Güneydoğu'da mecburi hizmet süreleri dolan doktorlar başka şehirlere atanmayınca kamu görevinden istifa ediyor. Hekimler de öğretmen ve subaylar gibi belirli bir süre sonra batı illerine atanmak istiyor.

Mecburi hizmet için Doğu ve Güneydoğu'ya giden doktorlar özel sağlık kuruluşlarına geçiyor. Sadece Van'da bir yılda 100 doktor, kamu görevinden istifa etti. Eylül-Kasım 2007 döneminde bu bölgedeki 11 ilde 196 doktor, devlet hastanesinden ayrılıp özele geçti. Bu istifaların temel gerekçesi olarak 'mecburi hizmette kalış sürelerindeki belirsizlik' gösterildi.

Van Bölge Tabipler Odası Başkanı Doç. Dr. Özkan Ünal, atamalardaki belirsizliğe dikkat çekerek, "Atama Nakil Yönetmeliği'nde bu bölgelere gelen doktorların nasıl geri gideceği belli değil." diyor. Doktorların; diploma aldığında, uzmanlık döneminde ve üst ihtisas süresinde toplam 6 yıl mecburi hizmet yaptığını anlatan Doç. Dr. Ünal, 'mecburi hizmet'in bu bölgeler için çıkarıldığını hatırlatırken, şu örneği anlatıyor: "Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde mecburi hizmeti biten bir ortopedi uzmanı tayin istiyor. Önerilen yer ise Van'ın Başkale ilçesi oluyor."

Van'da son bir yılda 70'i pratisyen, 30'u uzman olmak üzere 100 doktorun kamu görevinden istifa ettiğini söyleyen Ünal'a göre bunların yüzde 85'i mecburi hizmet sonrası tayin bekleyen hekimler. Bu konuda bakanlığın çeşitli çalışmalarının olduğunu söyleyen Ünal, kısa vadede çözüm olarak şunu öneriyor: "Mecburi hizmet batıya da yapılıyor. Bunun yerine mecburi hizmetler doğuya, nakiller batıya yapılsın."

Tüm Sağlık Kuruluşları Derneği Başkan Yardımcısı Yahyahan Güney, "Doktorlara askerler, öğretmenler gibi kaç yıl sonra batıya geri dönecekleri açıklansa, bu istifalar yaşanmaz.'' görüşünü savunuyor. Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Orhan Gümrükçüoğlu ise "Bunu yaşamaya doktorlar da bizler de mecburuz. Doktor sayısı artıncaya kadar bunun başka bir yolu yok." diyerek kısa dönemde bir çözüm önerisinde bulunamıyor. Doktor açığının sadece doğuda değil, batıda da olduğunu anlatan Gümrükçüoğlu, "Pratisyen hekim açısından Türkiye'nin en zor ve eksik ili İstanbul'dur. Bu ile 3 kez mecburi pratisyen hekim kurası açtık. Eksik hâlâ devam ediyor. Bundan dolayı Türkiye'deki bütün illeri 2009'da aile hekimliğine geçecekken, İstanbul'da bu 2010 olacak." diyor.

Çağlar Avcı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber