e-postayla başlatılan 'rüşvet' operasyonunda 12 memur tutuklandı

Haber Giriş : 16 Ocak 2008 07:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

İzmir'in Menderes ilçesinde Tapu Sicil Müdürlüğü'nde 'rüşvet' şikayeti üzerine başlatılan ve 6 ay süren takibin ardından gerçekleştirilen operasyonda 12 kişi tutuklandı. Tutuklananlar arasında Tapu Sicil Müdürü ile yardımcısı da bulunuyor.

Menderes Kaymakamlığı'nın internet sitesine, ilçe tapu sicil müdürlüğündeki işlemler için 'rüşvet' istendiği yönünde gönderilen bir elektronik posta üzerine, Kaymakam Ahmet Önal konuyu savcılığa bildirerek, polisten takip başlatmasını istedi. 6 ay süren teknik takibin ardından düzenlenen operasyonda, Tapu Sicil Müdürü Y.A., müdür yardımcısı M.G., veri hazırlama ve kontrolörlüğünde görevli memurlar N.A., N.S., ilçe vergi dairesinde görev yapan M.P. ve S.D. ile emlakçılık yapan H.A., İ.T., F.K., A.A., T.G. ve A.V. gözaltına alındı. Zanlıların, Tapu Sicil Dairesi'ndeki işlemleri kolaylaştırma amacıyla direkt ve emlakçılar aracılığıyla 'rüşvet' istedikleri, para veren kişilerin dairedeki ve bağlantılı oldukları memur aracılığıyla vergi dairesindeki işlemlerini kolaylaştırdıkları, öncelik tanıdıkları, diğer kişilerin işlemlerini yavaş yaptıkları iddia edildi. Zanlılar gözaltına alınmalarının ardından, savcının talimatıyla Menderes Adliyesi'ne götürüldü. Tapu Sicil Müdürü, müdür yardımcısı ile diğer memurlar, savcı tarafından ifadelerinin alınmasının ardından 'tutuklanmaları' talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi. Nöbetçi mahkemeye çıkarılan 12 kişi tutuklandı. Operasyon kapsamında, olayla bağlantıları bulunduğu iddiasıyla gözaltına alınarak Menderes Adliyesi'ne götürülen 10 kişinin sorgusunun halen devam ettiği öğrenildi.

Vatandaşlardan alınan ifade ve teknik takipte, Tapu Sicil Müdürlüğü çalışanlarının, vatandaşların işlerini zora sürerek kolaylaştırmak için para istedikleri, küçük miktarlı paraları kurumda, büyük miktarlı paraları ise emlakçılar aracılığıyla dışarıda aldıkları iddia edildi. Bölgedeki emlakçıların bir bölümünün de Tapu Sicil Müdürlüğü çalışanlarıyla irtibatlı oldukları ve 'rüşvet' konularıyla ilgili görüştükleri ileri sürüldü. Operasyonun kapsamının bu nedenle genişleyeceği öğrenildi. Menderes Kaymakamı Ahmet Önal, 'rüşvet' olayını üzüntüyle karşıladıklarını, olayla ilgili bilgi ve delillerin ayrıntılı şekilde incelendiğini, bu ve benzer konuyla ilgili gelen şikayetlerin üzerine de titizlikle gidileceğini bildirdi. Menderes Tapu Sicil Müdürlüğü'nün, görevli 5 personelin de tutuklanması nedeniyle hizmet veremediği öğrenildi.

Keçiören Tapu Müdürlüğü'ne personel takviyesi

Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Zeki Adlı, rüşvet aldıkları ve yolsuzluk yaptıkları gerekçesiyle 20 çalışanı gözaltına alınan Keçiören Tapu Sicil Müdürlüğü'ne, vatandaşların mağduriyetine sebep olmamak için eleman takviyesi yapıldığını bildirdi. Genel Müdür Adlı, çalışanların gözaltına alınmasına sebep olan işlemlerin genel müdürlük müfettişlerince daha önce incelendiğini, disiplin ve idari yönden gereğinin yapıldığını kaydederek, konunun adli yönden de gereğinin yapılması için yetkili mercilere iletildiğini belirtti. Söz konusu gözaltına alınmalar ve sorgulamaların Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Cumhuriyet Başsavcılığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nün koordineli çalışmaları sonucunda yapıldığını belirten Adlı, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Adı geçen müdürlüğümüzde vatandaşlarımızın mağduriyetine sebep olmamak için gerekli önlemler alınmış ve eleman takviyesi yapılarak hizmetlerin aksamadan devam etmesi sağlanmıştır." Ankara, Anka

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber