16 Ocak 2008'den Önemli Gündem Başlıkları

Haber Giriş : 16 Ocak 2008 08:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

-CUMHURBAŞKANI GÜL YURDA DÖNÜYOR

-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Pazartesi günü gittiği Mısır'dan dönüyor. Gül, Esenboğa Havalimanı'nda, temaslarıyla ilgili basın toplantısı düzenleyecek. (Saat:19.10)

-MECLİS GENEL KURULU TOPLANIYOR

-TBMM Genel Kurulu'nda, Temel Ceza Kanunlarına uyumu öngörülen özel kanunların görüşmelerine devam edilecek. (Saat: 14.00)

-ADALET KOMİSYONU VAKIFLAR KANUNU GÖRÜŞÜLÜYOR

-Meclis Adalet Komisyonu'nda, Vakıflar Kanunu görüşülecek. (Saat:10.30)

-AR-GE'NİN DESTEKLENMESİ SANAYİ VE TİCARET KOMİSYONU'NDA

-TBMM Sanayi ve Ticaret Komisyonu'nda, AR-GE faaliyetlerinin desteklenmesi hakkında kanun tasarısı ele alınacak. (Saat:10.30

-TBMM-AB EŞLEŞTİRME PROJESİ

-TBMM Başkanı Köksal Toptan, TBMM-Avrupa Birliği Eşleştirme Projesi törenine katılacak. (Saat:11.00)

-Toptan, Macaristan Meclis Başkanı Takalın Szılı ve beraberindeki heyetle Meclis'te görüşecek. (Saat:10.10)

-DSP LİDERİ SEZER BASIN TOPLANTISI DÜZENLİYOR

-DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, Meclis'te düzenleyeceği basın toplantısında, gündemi değerlendirecek. (Saat:12.00)

-KÜBA BÜYÜKELÇİSİ URAS'I ZİYARET EDİYOR

-ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, Küba'nın Ankara Büyükelçisi Ernesto Gomez Abascal'ı kabul edecek. (Saat:11.30)

-TÜKETİCİ GÜVENİ BELLİ OLUYOR

-TÜİK, tüketici güven endeksinin Aralık 2007 düzeyini açıklayacak. (saat:10.00)

-İMALAT SANAYİİNDE KAPASİTE KULLANIMI AÇIKLANIYOR

-TÜİK, imalat sanayi kapasite kullanımı endeksinin Aralık 2007 düzeyini açıklayacak. (Saat:10.00)

-TEB'DEN YATAN HASTA REÇETELERİYLE İLGİLİ AÇIKLAMA

-Türk Eczacılar Birliği Genel Başkanı Erdoğan Çolak, yatan hastaların reçetelerinin hastanelerden karşılanması uygulama ve yaşanan sorunlarla ilgili değerlendirmelerde bulunacak. (Saat:10.00)

-CHP'Lİ ÖYMEN'DEN CUMHURBAŞKANI GÜL'E ?SÜPER DIŞİŞLERİ BAKANI? BENZETMESİ

-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yurt dışı gezilerini değerlendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Öymen, ?Şimdi herkes dış politikaya meraklı. Başbakan çıkıyor konuşuyor. Cumhurbaşkanı da öyle. Dış politika böyle yürütülmez? dedi. Cumhurbaşkanı Gül için, ?süper Dışişleri Bakanı? benzetmesi yapan Öymen, ?Siz kalkıp hükümetin süper Dışişleri Bakanı gibi sağda solda konuşursanız yanlış iş yapmış olursunuz. ?Amerika'nın mesajlarını Mısır'a ileteceğim' diyor. Amerika'nın Mısır'a mesaj göndermek için size ihtiyacı mı var? Siz olmazsanız, Amerika Mısır'a mesaj veremiyor mu?? diye sordu.

-Kuzey Irak'taki PKK varlığına yönelik hava hareketlerinin başarıyla devam ettiğini belirten Öymen, terör örgütüne yönelik geniş kapsamlı bir kara harekatının da şu ana kadar düzenlenmemesinin düşündürücü olduğunu söyledi. Yabancı basında, ABD'nin kara harekatı için Türkiye'ye izin vermediği yolunda iddialar bulunduğunu hatırlatan Öymen, ?Amerika ?kara operasyonu yapmayın' dediyse, hükümet de bunu kabul ettiyse, askere de muhtemelen böyle bir yetki verilmiştir. Dünyada terörü sadece hava operasyonu ile bitirmiş bir ülke yok? diye konuştu.

-AKP VE MHP'LİLER ABD, CHP KÜBA'YLA DOSTLUĞA MEYİLLİ

-Meclis'te yabancı ülke parlamentolarıyla ilişkileri güçlendirmek üzere kurulan Dostluk Grupları'nda, AKP ve MHP milletvekillerinin tercihi ABD olurken, CHP milletvekillerinin en yoğun ilgi gösterdiği dostluk grubu Küba oldu. DTP'liler ise dostluk gruplarına ilgisiz kaldı.

-Dostluk grupları, yavaş yavaş yönetimlerini belirlemek üzere seçimlerini yaparken, Meclis'te halen, ABD, İtalya, Macaristan, Fransa, Kazakistan, Brezilya, Mısır, Estonya, Makedonya ve Sudan Parlamentolararası Dostluk grupları seçimlerini yaptı. Yapılan seçimlerde, 9 Dostluk Grubu'nun başkanlığını AKP'li milletvekilleri üstlenirken, Türkiye-Mısır Parlamentolararası Dostluk Grubu başkanlığına ise MHP Konya Milletvekili Faruk Bal seçildi.

-?PTT'NİN PRESTİJİNİ BOZUYORLAR? GENELGESİ MECLİS GÜNDEMİDE

-CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, PTT Genel Müdürlüğü'nün yayınladığı bir genelgeyle ?borç batağına sürüklenen? personel sayısının arttığı ve bunlar hakkında ?kurumun prestijine zarar verdiği? gerekçesiyle disiplin uygulaması başlatıldığı iddialarını Meclis gündemine taşıdı. PTT Genel Müdürü Osman Tural'ın uygulamanın rutin olduğunu belirterek, genelgeyi doğruladığını belirten Köktürk, genelgenin hukuksal dayanağının açıklanmasını istedi.

-DSP'DEN ?YEŞİL KART? SORUSU

-Demokratik Sol Parti İstanbul Milletvekili Hasan Macit, ?yeşil kart? uygulamasına ilişkin iddiaları Meclis gündemine taşıdı. Hasan Macit, söz konusu iddialarla ilgili olarak Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığına yazılı soru önergesi verdi.

-BAKAN EROĞLU: HAVA KİRLİLİĞİ ARTMIYOR AZALIYOR

-Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, son yıllarda Büyükşehirlerde hava kirliliğinin artmadığını tam tersine azaldığını savundu. 2007 yılında 81 ilde tam otomatik ölçüm istasyonu kurulması çalışmalarının tamamlandığını belirten Bakan Eroğlu, Hava Kalitesinin Korunması Yönetmeliğinde belirtilen değerlerin esas alınarak hava kalitesinin korunması için valiliklere tedbir almaları konusunda talimat verildiğini bildirdi. Eroğlu, Çevre Kanunu'nda yer alan ?kirleten öder? ilkesi doğrultusunda, çevreyle ilgili yönetmeliklerde belirtilen esaslara riayet etmeyenler hakkında cezai işlemler yapıldığını söyledi.

-RESMİ İŞSİZ SAYISI BUZDAĞININ GÖRÜNEN UCU

-TÜİK'in 2 milyon 458 bin olarak açıkladığı işsiz sayısına, son üç ayda bir gün bile olsa bir işte çalıştığı için ?eksik istihdamda? sayılan 717 bin kişi ile iş verilse çalışmaya hazır ancak umudunu yitirerek iş aramaktan vazgeçmiş 1 milyon 733 bin kişi dahil bulunmuyor. Bu kişiler de eklendiğinde toplam işsiz sayısı 4 milyon 908 bine, işsizlik oranı ise yüzde 18.2'ye ulaşıyor.

-GÖZLER MERKEZ BANKASI'NIN FAİZ TOPLANTISINDA

-İstanbul'a taşınma tartışmaları sürerken Merkez Bankası Para Politikası Kurulu yarın yapacağı toplantıda gecelik faiz oranlarında indirim konusunu görüşecek. Toplantıdan çıkacak olası bir indirim kararı, faizde dünya rekortmeni olan Türkiye'nin bu konumunu etkilemeyecek.

-?Dünyanın en yüksek faizini veren ülke? özelliğini koruyan Türkiye, Merkez Bankası'nın Eylül'den bu yana gerçekleştirdiği toplam 1.75 puanlık indirime rağmen yüzde 15.75 oranıyla gecelik faizde şampiyonluğu sürdürüyor.

-DİYARBAKIRLI İŞ KADINLARI DERTLİ

-Diyarbakır İş Kadınları Derneği Başkanı Nilüfer Baran, bölgede yaşanan olaylar nedeniyle iş hayatında ciddi sıkıntılar yaşadıklarını belirtti. Baran, ?Bizler devletini, milletini sevmeyen insanlar gibi gösteriliyoruz. Bölge farklı gözle değerlendiriliyor, yani olayların sorumlusu bizmişiz gibi bakılıyor. Bizlerden suyun üstünde koşarak yürümemizi istiyorlar? dedi.

-Bölge kadınlarının yeni yeni güçlendiğini ve çok mücadele ettiğini kaydeden Bakan, genç kadın girişimcilerin desteklenmesi için hükümetten destek beklediklerini söyledi.

-TÜİK'E GÖRE 10 MİLYON 662 BİN KİŞİ KAYIT DIŞI ÇALIŞIYOR

-Resmi istatistik kurumu TÜİK'in verileri toplam sayısı 22 milyon 750 bine ulaşan çalışanların 10 milyon 662 bininin herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna kaydı bulunmadığını gösteriyor. Buna göre neredeyse her iki çalışandan biri kayıt dışı durumda.

-BARI OLAN OTELE YÜZDE 18, BARSIZ OTELE YÜZDE 8 KDV

-Turizm hizmeti verilen işletmelerde yüzde 8'e inen KDV oranı, alkol satan turizm işletmeleri, oteller ve lokantalarda yüzde 18 olarak kaldı. Turistik Otelciler İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, bu durumun sektörde karışıklık yarattığını savundu.

-AB 2007 İSTATİSTİKLERİ: TÜRKİYE AVRUPA TİCARETİNİN ÖNEMLİ PARÇASI

-AB istatistik kurumu EUROSTAT, Avrupa iş dünyasıyla ilgili ayrıntılı bilgiler içeren ?Facts and Figures 2007? adlı yayınını tanıttı. Yayında Avrupa ekonomisinin dünyayla ilişkileri ve konumu rakamlarla ortaya konulurken Türkiye'yle ilişkilerin rakamsal boyutunun ne denli büyük olduğu da sergilendi.

-Türkiye Birçok alanda AB'nin temel ekonomik partnerlerinden? Türk Hava Yolları Avrupa'nın en hızlı büyüyen ve belli başlı Avrupa firmalarını yakalayan kuruluşlardan? 2006 itibarıyla AB, ihracatının yüzde 4.3'ünü Türkiye'ye yapıyor. AB'nin en fazla ihracat yaptığı ülkeler sıralamasında Türkiye; ABD, İsviçre, Rusya, Çin'den sonra beşinci durumda.

-YARGITAY: ?BIÇAK PARASI ?RÜŞVET' DEĞİL?

-Yargıtay 5. Ceza Dairesi, sesi kısılan bir hastaya ?Kanser olabilirsin? diyerek bin YTL karşılığında ameliyat edeceğini söyleyen doktorun ?rüşvet? suçundan değil ?görevi kötüye kullanmak? suçundan yargılanması gerektiğine karar verdi.

-REKTÖRLER KURULU, ÖZCAN BAŞKANLIĞINDA TOPLANIYOR

-Rektörler yarın Yükseköğretim Kurulu (YÖK) binasında toplanıyor. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan başkanlığında ilk defa toplanacak olan kurulda üniversitelerde türbana serbestlik getirilmesi konusunun tartışılması bekleniyor. YÖK'te son dönemde yaşanan karışıklığın toplantıya yansıyıp yansımayacağı tartışılıyor.

-YÖNETİCİ ATAMA YÖNETMELİĞİ'NDE ?ÖDÜL? UYGULAMASI MECLİS'TE

-CHP Yalova Milletvekili ve Meclis Eğitim Komisyonu Üyesi Muharrem İnce, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'e ?MEB Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama Yönetmeliği?nin neden çıkmadığını sordu. Yönetici adaylarından istenen ?ödül? uygulamasına değinen İnce, ?Taslakta, alınan ödüllerin son 3 yılda alınmış olmasındaki mantık nedir? Bu kadrolaşma yolunda attığınız yeni bir adım mıdır?? sorusuna yanıt istedi.

-CHP'Lİ İNCE: "ŞUBAT DÖNEMİNDE ÖĞRETMEN ATANACAK MI?"

-Bu yıl Şubat döneminde atanacak öğretmenlerin geçen yıl sözleşmeli olarak atanan öğretmenler arasından yapılacağı iddiaları Meclis'e taşındı.

-EĞİTİM-İŞ: ?ÜNİVERSİTE GENÇLİĞİ TARİKATLARA EMANET?

-Eğitim ve Bilim İş Görenleri Sendikası (Eğitim-İş) Genel Başkanı Yüksel Adıbelli, özellikle özel yurtların tarikatların eline geçtiğini savundu. ?Üniversite gençliği tarikatlarına eline bırakılıyor? diyen Adıbelli, Kredi Yurtlar Kurumu'nun (Yurtkur) yurt sayısın artırarak öğrencilere ucuz yurt imkanı tanınması gerektiğini söyledi.

-TÜRKİYE ENGELLERE TAKILIRKEN HIRVATİSTAN HIZLA YOL ALIYOR

-Türkiye ile birlikte 2005 yılında AB müzakere sürecini başlatan Hırvatistan'ın 2011 yılında üye olabileceği belirtilirken Türkiye ile bu yılın ilk yarısında iki başlığın daha açılması tartışılıyor.

-AB'DE JENERİK İLAÇ TARTIŞMASI

-AB Komisyonu'nun Sanayi'den Sorumlu Üyesi Günter Verheugen, hasta sağlığı açısından, jenerik ilaçların üretimi ve denetimiyle ilgili risk görülüyorsa, iyileştirme önlemlerinin Komisyon'a iletilmesini istedi.

-RUM KESİMİ ŞAŞIRTTI

-Kıbrıs Rum Kesimi, Rusya'da üçüncü büyük yabancı yatırımcı oldu. 2007 yılının ilk dokuz ayında Rusya'ya 12 milyar dolar gibi büyük yatırım yapan Rum Kesimi'nin bu ?performansı?nın, bölgede kurulan çoğu Rus, çok sayıda yabancı şirketten kaynaklandığı belirtiliyor.

-BEYİN TÜMÖRÜNE AMELİYATSIZ ÇÖZÜM

-Gamma ışınlarının kullanıldığı ?Gamma Knife? teknolojisi ile beyin tümörleri ameliyatsız son buluyor. Uzmanlar, bu teknik ile hastaların daha uzun ve kaliteli bir yaşama sahip olduklarını belirtiyor. Gamma knife tekniği ile beynindeki tümörden kurtulan Gazi Duran ise hiç acı çekmeden tedavisinin başarıya ulaştığını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber