Savunma Müsteşarlığı'nda atama depremi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 18 Ocak 2008 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BARKIN ŞIK Ankara

Türkiye'nin en gizli ve en pahalı projelerinin yürütüldüğü Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nda (SSM), müsteşar yardımcıları ile daire başkanları arasında önemli görev değişimleri yaşandı. Türk Taarruz Helikepteri (ATAK) projesinin bedelinin artmasına ve projenin yapılabilirliğine ilişkin şerh koyan Savunma Hizmetleri Müsteşar Yardımcısı Faruk Özlü, İdari ve Mali Hizmetlerden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı oldu.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin en önemli alımlarından olan helikopter, savaş uçağı ve elektronik harp sistemleri gibi projelerin bağlı olduğu Savunma Hizmetleri Müsteşar Yardımcısı Özlü'nün, 50 taarruz helikopteri alımına ilişkin ATAK projesi sözleşmesine şerh düştüğü öğrenildi. Özlü'nün, İtalyan Agustawestland'ın kazandığı projenin, fiyat artışı olmayacak taahhüdüne karşın 2.7 milyar euro'dan 2 milyar 950 milyon euro'ya yükselmesine ve projenin yapılabilirliğine ilişkin şerh koyduğu öğrenildi.

Özlü'nün yanı sıra İdari ve Mali Hizmetler Müsteşar Yardımcısı İsmail Tohumcu Sanayi Hizmetlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı olurken, bu görevde bulunan Ömer İnak da Savunma Hizmetlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcılığı'na getirildi. Kara Araçları Daire Başkanı Nuran İnci, Sanayileşme Daire Başkanlığı'na, bu koltukta oturan Mete Arslan ise Muhabere Elektronik ve Bilgi Sistemleri (MEBS) Daire Başkanlığı'na atandı. MEBS Daire Başkanı Lütfi Varoğlu, Uluslararası İşbirliği Daire Başkanı, bu görevi sürdüren Levent Şenel de Kara Araçları Daire Başkanı oldu.

SSM son olarak, ABD'den alınacak 30 adet F-16'ya takılacak elektronik harp sistemleri ile ilgili karar aşamasındaydı. Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı, F-16'ların üzerine ABD'nin önerdiği ITT marka cihazların alımını isterken SSM ise Aselsan'ın ürettiği cihazların takılmasını savunuyordu.

ATAK Projesi

ATAK kapsamında 50 helikopterin TAI tesislerinde üretilmesi planlanıyor. A129 helikopterlerine, Boeing tarafından üretilen Komançi motorunun takılması planlanıyor. Türkiye'nin üreteceği özgün görev bilgisayarının entegre edileceği helikopterlere Türkiye'yi simgeleyecek şekilde "T129" adı verilecek.

Proje kapsamında İtalyanlar, taarruz helikopteri üretim hattını Türkiye'ye taşıyacak. Firma bundan sonra gerek İtalya ordusu, gerekse diğer ülkelerden gelen taarruz helikopteri taleplerini Türkiye'deki üretimle karşılayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber