Sezer gitti, 2-B geri geliyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 19 Ocak 2008 09:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

10. Cumhurbaşkanı Sezer'in veto ettiği 2-B arazilerinin satışına imkân tanıyan yasayla ilgili çalışmalar, Başbakan'ın talimatıyla yeniden başlıyor

ABDULLAH KARAKUŞ Ankara

Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında önceki akşam toplanan AKP Merkez Yürütme Kurulu'nda (MYK) 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in veto ettiği ve 2-B olarak adlandırılan, orman vasfını kaybetmiş Hazine arazilerinin satışı için yeniden çalışılması benimsendi. Erdoğan, 25 milyar dolar gelir beklenen düzenlemenin bu dönemde gündeme getirilmesi talimatını verdi.

25 milyar dolar gelir

Toplantıda Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, üyelere 2-B projesine ilişkin uzun bir brifing verdi. Eroğlu, kadastroyla ilgili sorunların olduğunu, bunun öncelikle çözülmesi gerektiğini söyledi. Erdoğan da geçmiş dönemde 25 milyar dolar gelir beklenen düzenlemenin uygun bir araştırma ve çalışmayla bu dönemde mutlaka yasalaşması talimatını verdi.

Erdoğan, "Bu dönem bu işi bitirelim. Bu sorunun çözülmesi memleketimize büyük fayda sağlayacak" dedi.

Hükümet konuyu daha önce anayasa değişikliği olarak ele almış, ancak düzenleme Sezer'den geri dönmüştü. O dönemde konunun anayasa değişikliği yerine yasayla çözülmesi de tartışılmıştı.

Anayasa'nın 169. ve 170. maddeleri, 31 Aralık 1981'den önce bilim ve fen bakımından orman niteliğini tam olarak kaybetmiş, önceden orman iken tarla, bağ, meyvelik, zeytinlik gibi çeşitli tarım alanlarına dönüşmüş tarım alanlarının orman köylüleri dışındaki kişilere satışını engelliyor. Hükümet, Anayasa'nın bu maddelerini değiştirerek bu nitelikteki arazileri satmayı hedeflemişti.

473 bin hektar

Resmi verilere göre, ülkede orman vasfını kaybetmiş Hazine arazilerinin toplam büyüklüğü 473 bin hektar olarak ölçülüyor. 2-B'ler, özellikle İstanbul, Antalya, Balıkesir, Mersin, Muğla, Bolu, İzmir, Bursa gibi illerde yer alıyor.

İstanbul'da Sultanbeyli ve Ümraniye gibi ilçelerin neredeyse tamamı bu tür yerlerin üzerinde kurulu bulunurken, Sarıyer ve Beykoz'un bir bölümünü de yine orman niteliğini kaybetmiş Hazine arazileri oluşturuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber