Yargıtay, Demirel'in dosyasını zamanaşımından sonra buldu

Haber Giriş : 21 Ocak 2008 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in yeğeni Murat Demirel, usulsüz teminat mektubu sağlamaktan 1 yıl 3 ay hapis yattı.

Yargıtay, Egebank'ın eski sahibi Yahya Murat Demirel hakkında Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nce verilen mahkumiyet kararının bulunduğu dosyayı buldu.

Temyiz incelemesi için Yargıtay'a gönderilen dosya, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nda kaybolmuştu. Demirel'in mahkum olduğu dava dosyasının zamanaşımı süresi dolduktan sonra ortaya çıkması dikkat çekti. Demirel'in bir yıl hapis ve 1 milyon 520 bin lira para cezasına çarptırıldığı dosya, aradan iki yıl geçtikten sonra kapatılan Yurtbank'ın sahibi Ali Balkaner'in 23 klasörlük dava dosyalarının içinden çıktı. Demirel'in zamanaşımı nedeniyle kurtulduğu dava dosyasının, Balkaner'in dava dosyalarının bulunduğu çuvala nasıl girdiği ise tespit edilemedi.

Demirel'in mahkum olduğu dava dosyası, Yargıtay 7'nci Ceza Dairesi'nin temyiz incelemesinden sonra Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi. Kayıp dosyada Murat Demirel hakkında verilen ve mahkemece ertelenen bir yıl hapis, bir milyon 520 bin liralık para cezası ise zamanaşımına uğradı. Egebank'ın eski sahibi Yahya Murat Demirel hakkında Şişli 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde yapılan yargılamada, Egebank'ın Demirel'e devir işlemi sırasında, banka kayıtlarının BDDK'ya eksik intikal ettirildiği gerekçesiyle dava açıldı. Yapılan yargılamada Demirel ve Mehmet Sami Erdem, birer yıl hapis ve bir milyon 520 bin lira para cezasına çarptırıldı. Mahkeme, her iki sanığın cezasını da erteledi. Karara yapılan itiraz üzerine Yargıtay kararı önce onadı; ancak zamanaşımı dolduğu gerekçesiyle ortadan kaldırılmasına karar verdi ve dosya Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi. Bu süreçte sanık avukatları karara itiraz etti. İtiraz üzerine Yargıtay Başsavcılığı incelemek istediği dosyayı bulamadı. Olayla ilgili soruşturma başlatan Başsavcılık, avukatların itirazını bir üst yazıyla Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na gönderdi ve dosyanın tüm aramalara rağmen bulunamadığını, davada zamanaşımının dolduğunu bildirerek, davanın ortadan kaldırılmasını talep etti. Talep, genel kurulda kabul edildi. Yargıtay 7'nci Ceza Dairesi'nin temyiz incelemesinden sonra Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdiği dosyanın nasıl kaybolduğu anlaşılamamış, görevliler basit idari cezalar almışlardı. Davanın zamanaşımı süresi dolduğu için dosyaların bulunmuş olması davanın yeniden açılmasını da engellemiş oldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber