Kredi kartı kullanımına teşvik gelecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Ocak 2008 11:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Visa Europe Türkiye Genel Müdürü Berna Ülman, Türkiye'de kayıt dışı ile mücadele için banka kartı kullanımını özendirecek önlemler alınması amacıyla Maliye Bakanlığı ile fikir alışverişinde bulunduklarını bildirdi.

Berna Ülman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Visa kartlarının 2007 Kasım ayı itibarıyla Türkiye'de 50 milyon adede ulaştığını belirterek, Türkiye'nin, Visa Avrupa içerisinde kart adedi açısından ikinci, işlem hacmi sıralamasında ise dördüncü olduğunu, Türkiye'de banka kartı kullanımının da "çok sınırlı" olmaya devam ettiğini söyledi.

Banka kartlarının Türkiye'de hala sadece ATM'lerden nakit çekmekte kullanıldığını ifade eden Ülman, "Çok küçük bir yüzde, yüzde 2'si alışverişte kullanıyor. Bu kartların alışverişte kullanımının sınırlı olması Türkiye'deki kartlı ödeme sisteminin bir ayağının eksik olduğu anlamına geliyor" dedi.

Türkiye'de 18 bin ATM ve 1,5 milyon POS bulunduğunu bildiren Ülman, "Her POS'tan nasıl kredi kartı geçiyorsa, banka kartları da aynı şekilde geçebilir. 60 milyon banka kartının hem insanların yaşam kalitesi hem de ekonomiye katkı anlamında hala tam potansiyeline uygun kullanıldığını düşünmüyoruz" şeklinde konuştu.

Banka kartının alışverişte kullanılmasının önündeki engelin şifre olmadığını, konunun tarihsel nedenleri bulunduğunu ifade eden Ülman, Türkiye'nin enflasyonist bir ülke tarihçesi olması nedeniyle banka kartlarının günlük alışkanlıklara alışverişte kullanılacak şekilde yerleşmediğini kaydetti.

Ülman, Maliye Bakanlığının stratejik planını açıklarken, 15 adımda kayıt dışı ekonomiyle mücadele aksiyonu belirlediğini, kendilerini de ilgilendiren bu adımlardan birinin nakit ekonomisinin sınırlandırılması olduğunu, bu konunun ciddi şekilde devletin de gündeminde bulunduğunu söyledi.

Büyük oranda nakit çekiminde kullanılan banka kartlarının alışverişe yönlendirilmesi için herkese görevler düştüğünü belirten Ülman, şunları kaydetti:

"Banka kartları aracılığıyla ciddi bir hacim, ATM'lerden nakit olarak sistem dışına çıkıyor, bankacılık sistemi dışında kayıt dışına da çok elveren bir şekilde piyasada dolaşmaya başlıyor. Banka kartlarının alışverişe yönlendirilmesini, bankacılık sistemi içerisinde tutabilecek bir çözüm olarak görüyoruz. Bunun bankacılık sistemi içinde kalması halinde hem kayıt dışı ile mücadele ediyorsunuz hem de o fon kredi olarak bir başkasına yönlendirilebiliyor. Bu vesileyle istihdam yaratıyor, büyümeye katkıda bulunabiliyor."

DOKTORDA KART KABUL EDİLMESİ ZORUNLULUK HALİNE GETİRİLDİ

Berna Ülman, banka kartını kullanmayı özendirecek önlemler alınmasında fayda gördüklerini, şu anda Maliye Bakanlığı ile bu konuda fikir alışverişinde bulunduklarını ve çeşitli dünya uygulamalarını paylaştıklarını ifade etti.

Ülman, "Maliye Bakanlığı ve Gelirler Genel Müdürlüğüne götürülen öneriler arasında, banka kartları ile yapılan alışverişlere belli bir miktar KDV indirimi uygulanması önerisi de var. Sembolik de olsa bu tip bir indirimin nakit ekonomisini sınırlamaya ve dolayısıyla kayıt dışı ile mücadeleye büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Böyle bir uygulama, son dönemde düşme eğilimi gösteren KDV gelirlerinin artmasını da sağlayacaktır" diye konuştu.

Nakitle mücadele etmenin, kayıt dışıyla mücadelenin önemli ana başlıklarından biri olduğunu vurgulayan Ülman, banka kartının alışverişte kullanımını teşvik edecek çağrılar ve bilinçlendirme programlarının hayata geçirilebileceğini, böylelikle kayıt dışı ile mücadele konusundaki samimiyetin ortaya konmuş olacağını kaydetti.

Ülman, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Çeşitli uygulamaların, bu ürünün altyapısının izah edilmesi, piyasadaki yaygınlığı önümüzde... Tarihten gelen kronolojik sıkıntılar... Bunlar üzerinde duruluyor. Gerek bankacılık sistemi gerekse ödeme sistemleri olarak bizlerin üzerine ne gibi görevler düşüyor? Hepsine bakıyoruz. Sonuçta çok önemli gelişmeler var.

Doktorlarda kart kabul edilmesi bir zorunluluk haline getirildi. Bu, kayıt dışıyla mücadelede çok önemli bir adımdır. Devletin bu konudaki samimiyetini buradan da görebiliyoruz, takdirde karşılıyoruz." Bütün dünyada kamu çözümlerinin ciddi şekilde konuşulduğunu, kamu çözümlerinde iki tarafı da düşünmek gerektiğini, bu çözümlerden birinin kamu kuruluşlarında kart kabulü, diğerinin de kamu kuruluşlarının kendi ödemelerini yaparken kart kullanması olduğunu belirten Ülman, her iki boyutta yapılabilecek çok şey bulunduğunu anlattı.

Ülman, "Mesela teşviklerin kartlar üzerinden yapılması... Bugün çiftçi kartlarından bahsediyoruz. Birtakım TMO teşvikleri banka kartları üzerinden çiftçiye ulaştırılıyor. Bu, bir örnektir. Bunlar hep başlangıç uygulamaları. Bunları genişletmek mümkün" diye konuştu.

Tahsilat tarafında vergilerin ve cezaların kartla kabulünün gündemde bulunduğunu ifade eden Ülman, "Bugün Visa kredi kartlarıyla tüketim harcamalarının yüzde 15'i gerçekleşiyor. Aşağı yukarı yüzde 15 de Visa kartlarıyla ATM'lerden nakit çekimiyle gerçekleşiyor. Kredi kartlarıyla sağladığımız kayıt dışı mücadelenin faydasını ikiye katlamamız mümkün" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber