Bakan Şimşek: Hibelerin belediyelere dağılımında partizanlık yok

Haber Giriş : 22 Ocak 2008 10:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BAKAN ŞİMŞEK: HİBELERİN BELEDİYELERE DAĞILIMINDA PARTİZANLIK YOK

-Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, yabancı kaynaklı hibelerin belediyelere dağılımında partizanlık yapıldığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını savunarak, sisteminin hak edişlere bağlandığını ve proje aşamalarına göre hibe dilimlerinin kullanımının gerçekleştirildiğini bildirdi.

-Şimşek, CHP'li Topuz'un soru önergesini Hazine Müsteşarlığı tarafından hazırlanan cevap metni ile yanıtladı. Hazine'nin cevap metninde Muğla Milletvekili Fevzi Topuz, "Kırklareli Milletvekili" olarak geçti.

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, yabancı kaynaklı hibelerin belediyelere dağılımında partizanlık yapıldığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını savunarak, sisteminin hak edişlere bağlandığını ve proje aşamalarına göre hibe dilimlerinin kullanımının gerçekleştirildiğini bildirdi. Şimşek, hibelerin mali denetimlerinin Dünya Bankası'nın usulleri gereği yıllık olarak Hazine kontrollerince yerine getirildiğini kaydetti.

Şimşek, CHP Muğla Milletvekili Fevzi Topuz'un, yabancı kaynaklı hibelerin kullanımında AKP ve DTP'li belediyele ayrıcalık tanındığına ilişkin iddialarla ilgili verdiği soru önergesini yanıtladı. Bakan Şimşek, soru önergesini Hazine Müsteşarlığı tarafından hazırlanan cevap metni ile yanıtladı. Hazine'nin cevap metninde yapılan hata sonucu Muğla Milletvekili Fevzi Topuz, "Kırklareli Milletvekili Fevzi Topuz" olarak geçti.

Şimşek, Hazine aracılığıyla verdiği yanıtta yerel yönetimlere kullandırılan yabancı kaynaklı hibelerin Dünya Bankası ile hükümetler arası işbirliği kapsamında Alman Kalkınma Bankası'ndan (KfW) sağlandığını kaydetti. Şimşek, Dünya Bankası'ndan sağlanan hibelerin mali denetimiyle ilgili Hazine adına inceleme ve raporlama yapılması konusunda halihazırda etkin işleyen mekanizmanın bulunduğunu belirtti. Dünya Bankası ile imzalanan hibe anlaşmaları kapsamında sağlanan hibelerin mali denetimlerinin Hazine kontrollerince yerine getirildiğini dile getiren Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hibelerin amaçları dışında kullanım yapabilmek, hibe anlaşmalarında yer alan hükümler nedeniyle ancak ilgili oldukları projelerin veya teknik çalışmaların finansmanında kullanılabilmesi sebebiyle mümkün değildir. Sağlanan hibeyi veriliş amacı dışında kullandığı tespit edilen bir belediyeye 'henüz' rastlanmamıştır. Bunun tespit edilmesi durumunda hibeden yapılacak olan kullanımlar hibeyi veren kuruluş tarafından askıya alınır."

Şimşek, hibe anlaşmasına göre kullanılmadığı tespit edilen tutar, ücret ve giderlerin Hazine'ye ödeneceğini belirtti. Dünya Bankası'ndan doğrudan yerel yönetimlere kullandırılmak üzere temin edilmiş hibe bulunmadığını belirten Şimşek, "Dünya Bankası'ndan sağlanan 'Belediye Hizmetleri Projesi'ne teknik destek vermek amacıyla 4 Mayıs 2004 tarihinde Japon Politika ve İnsan Kaynakları Geliştirme Fonu'ndan 500 bin dolar tutarında hibe sağlandı. Bu tutar İler Bankası tarafından Banka'nın yeniden yapılandırılması ile belediyelerin su, atık su ve katı atık gibi öncelikli yatırımlarının desteklenmesine yönelik kullanıldı" dedi.

Almanya ve İspanya hükümetlerinden belediye alt yapı projelerinin fizibilite çalışmalarının yürütülmesi için hibe sağlandığını ifade eden Şimşek, öte yandan KfW tarafından altyapı projelerinin finansmanı için sağlanan hibelerinde bulunduğunu belirtti. Söz konusu hibelerin karşılıksız olarak sağlandığını kaydeden Şimşek, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"KfW tarafından sağlanan hibelerin veriliş amacına uygun olarak kullanılıp kullanılmadığını hibe veren kuruluş tarafından denetlenmektedir. Proje finansmanı için sağlanan hibeler, kullanım mekanizmaları sebebiyle proje tanımında yer alan mal ve hizmetlerin finansmanı dışında başka bir amaçla kullanılamamaktadır."

-ŞİMŞEK, TOPUZ'U KIRKLARELİ MİLLETVEKİLİ YAPTI

Bu arada Şimşek'in soru önergesinin sahibi CHP Muğla Milletvekili Fevzi Topuz'a verdiği yazılı yanıtta, Topuz'un adı sehven "Kırklareli Milletvekili" olarak yer aldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber