Başesgioğlu'ndan 'turkuaz forma' açıklaması

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Ocak 2008 12:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, (A) Milli Futbol Takımının deplasman maçlarında giyeceği, "Turkuaz-beyaz" formayla ilgili olarak, "Turkuaz forma ihtiyacı, hem Türk Milli Takımını farklılaştırmak ve sahaya çıktığı anda fark edilmesini sağlamak, hem de bu farklılaşmanın sonucu olarak önemli bir marka kimliği yaratmak amacıyla düşünülmüştür" dedi.

Başesgioğlu, CHP Amasya Milletvekili Hüseyin Ünsal'ın, "(A) Milli Futbol Takımı'nın forma rengine" ilişkin soru önergesini, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Genel Sekreter Vekili Gıyasettin Şenman'ın bilgi notuyla yazılı olarak yanıtladı.

Bakan Başesgioğlu, milli takımların yeni deplasman formasının "Turkuaz" ağırlıklı beyaz forma olduğunu belirtti.

Başesgioğlu, "Formalarda ülkemizin bayrağı aynen korunmaktadır. Dolayısıyla milli bayrağımızdan ya da ülkemizin manevi değerlerinden vazgeçilmesi söz konusu değildir" ifadesini kullandı.

"Turkuaz renkli formaya niçin ihtiyaç duyulduğuna" ilişkin soruyu yanıtlarken de Bakan Başesgioğlu, 18 ülkenin bayrak renginin kırmızı-beyaz olduğunu anımsattı.

Başesgioğlu, "Kırmızı-beyaz renklerden duyulan herhangi bir rahatsızlığın" söz konusu olmadığının altını çizerek, şöyle devam etti:

"Turkuaz (Türk Mavisi), camgöbeği renginin hafifçe mavi tonudur. Renk, turkuaz taşının rengi sebebiyle bu ismi almıştır. Türk'ün Fransızca'daki karşılığı olan Turquoise'den gelmekte ve literatürde Türk mavisi olarak bilinmektedir. Kırmızı-Beyaz'ın dışında Türk ulusunu temsil edebilecek özelliklere sahip yegane renktir."

Pek çok ülkenin de milli formasında, ülke bayrağı yerine federasyon logosunu kullandığını ifade eden Başesgioğlu, Hollanda, İtalya, Almanya, Japonya ve İspanya milli futbol takımlarının formlarının, bayraklarında bulunmayan renklerden oluştuğunu kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber