CHP: TOKİ, AKP döneminde kar amaçlı yatırımlara yöneldi

Haber Giriş : 22 Ocak 2008 13:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP Muğla Milletvekili Topuz, kuruluş amacı ülkenin arsa ve konut ihtiyacını karşılamak ve ucuz konut üretmek olan TOKİ'nin, AKP hükümetleri döneminde bu amacından uzaklaşarak lüks konut ve kar amaçlı yatırımlara yöneldiğini kaydederek, "Turizm potansiyeli olan bölgelerde yabancılara yapılacak villa kentler ve tatil köyleri kurma girişimi başbakana doğrudan bağlı TOKİ eli ile yürütülmek istenmektedir" dedi.

CHP Muğla Milletvekili Fevzi Topuz, kuruluş amacı ülkenin arsa ve konut ihtiyacını karşılamak ve ucuz konut üretmek olan TOKİ'nin, AKP hükümetleri döneminde bu amacından uzaklaşarak lüks konut ve kar amaçlı yatırımlara yöneldiğini kaydetti.

Topuz yaptığı açıklamada, Anayasa'nın devlete verdiği görevler doğrultusunda TOKİ'nin kuruluş amacının ?ülkenin arsa ve konut ihtiyacını karşılamak, ucuz ve sosyal konut üretmek olduğunu hatırlattı. Topuz, TOKİ'nin kar amacı gütmeden, dar ve orta gelirlilere altyapılı, imarlı arsa ve toplu konut kredisi desteğinde bulunması ve kent arsalarının kullanılmasında toplum yararına öncelik veren önlemleri alması gerektiğini belirtti. AKP Hükümetleri döneminde TOKİ'nin, dar gelirliyi konut ve arsa sahibi yapma amacından uzaklaştığını ve lüks konut veya kar amaçlı yatırımlara yöneldiğini kaydeden Topuz, ?TOKİ özel uygulamaları ile zaman zaman devleti önemli ölçülerde zarara uğrattığı, bir çok teftiş ve denetim raporları ile ortaya çıkmıştır? dedi.

TOKİ'nin uygulamalarının ?kamu yararına? aykırılığının kamuoyunda tartışılmasının Maliye Bakanlığını harekete geçirdiğini ifade eden Topuz şunları kaydetti:

?Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın Aralık 2006'da TOKİ'ye gönderdiği yazıda, ?arsa üretimi ve toplu konut yapımı amacıyla devredilen Hazine arazilerinin üçüncü şahıslara satılmamasını' ve ?ihalelerin hemen iptal edilmeleri' istenmiştir. TOKİ'nin Maliye Bakanlığı'na gönderdiği cevabi yazı ise, ?kanunen verilmiş görevler dışında, bir çok kurumla, arsa karşılığı konut veya sosyal hizmet binası yapımı konusunda protokoller imzalandığı' şeklinde olmuştur.?

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar'ın ?Çanakkale'den Mersin'e kadar sahil bansında özellikle kaplıcaların bulunduğu yörelerde yabancılar için villa kentler kuracakları ve Maliye Bakanlığı ile bu konuda anlaştıkları? şeklindeki açıklamasını hatırlatan Topuz, ?Bayraktar, İspanyol modeli kapsamında Afyonkarahisar ve Denizli'de de yine yabamcılara yönelik kaplıcaların bulunduğu bölgelerde, termal tesisler de kurulacağını belirtmiştir? dedi.

TOKİ Başkanı Bayraktar ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın yapmayı planladığı projenin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütüldüğünü vurgulayan Topuz şu ifadelere yer verdi:

?AKP hükümeti, Türk ulusundan aldığı yetkiyi, ülkenin kıyı, orman mera, yayla gibi kamusal değerlerini yabancılara satmak üzere kullanmaktadır. Ulusal değerleri satmayı kendine görev addeden AKP hükümeti bu defa gözünü turizm bölgelerine dikmiştir. Söz konusu projede Kültür ve Turizm Bakanlığı devreden çıkarılmakta, turizm potansiyeli olan bölgelerde yabancılara yapılacak villa kentler ve tatil köyleri kurma girişimi başbakana doğrudan bağlı TOKİ eli ile yürütülmek istenmektedir. Kamu yararı adı ile topluma empoze ettirilmeye çalışılan bu çalışma AKP hükümetinin kendine yeni rant alanları açmaktan başka bir şey değildir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber