Prof. Işıl Karakaş AİHM yargıcı seçildi

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 23 Ocak 2008 07:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Dün akşam saatlerinde ezici bir çoğunlukla Prof. Dr. Işıl Karakaş'ı AİHM yeni Türk yargıcı olarak seçti

Duygu LELOĞLU / STRASBURG

AVRUPA Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Genel Kurulu, dün akşam saatlerinde ezici bir çoğunlukla Prof. Dr. Işıl Karakaş'ı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) yeni Türk yargıcı olarak seçti. Karakaş, geçerli sayılan178 oy üzerinden 136'sını alırken, diğer iki aday Prof. Dr. Ruşen Ergeç 27 ve Prof. Dr. Ali Ulusoy 15 oyda kaldı. Karakaş, önümüzdeki altı yıl boyunca, AİHM'de Türkiye'yi temsil edecek. Bu arada mayıs ayında görevi dolan ve 9 yıldır AİHM'nin Türk yargıçlığını üstlenen Rıza Türmen ise, kendi döneminde başlayan davalar sonuçlanana kadar, yani yaklaşık iki ya da iki buçuk yıl Strasburg'daki görevine devam edecek.

Nasıl öne çıktı?

Türk hükümetinin, biri kadın üç adaylık yargıç listesi Ekim 2007'de AKPM tarafından iade edilmişti. Prof. Dr. Işıl Karakaş'ın ismi de ilk olarak Aralık'ta Brüksel'de yapılan bir resepsiyonda zikredildi. TBMM'nin Dışilişkiler Komisyonu Başkanı Murat Mercan'ın yanına yaklaşan, Işıl Karakaş'ın eşi Prof. Dr. Eser Karakaş, 'Size iyi bir adayım var'dedi. Adayın Galatasaray Üniversitesi'nde öğretim üyesi olduğunu söyleyerek, eşinin niteliklerini saydı. Mercan da, 'Çok iyi de kim bu?'diye sorunca, 'Eşim'yanıtını aldı. Bunun üzerine Mercan eşinin özgeçmişini istedi ve Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'i telefonla arayarak AİHM'ye kadın yargıç adayı bulduğunu söyledi.


Karakaş'ın doktora danışmanı Teziç'ti

AİHM'ye Türk yargıç olarak tavsiye edilen Prof. Karakaş liberal eğilimleriyle tanınıyor. Üniversitede türban yasağının kaldırılmasını savunuyor. Gülen'e yakın vakfın düzenlediği Abant toplantılarına katılıyor

İSTANBUL Milliyet

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) Türk yargıç olarak tavsiye ettiği Prof. Dr. Işıl Karakaş, "liberal eğilimli" bir akademisyen olarak tarif ediliyor.

Işıl Karakaş ve Bahçeşehir Üniversitesi Rektör Yardımcısı olan eşi Prof. Dr. Eser Karakaş'ın üniversitelerde türban yasağının kaldırılmasını savundukları belirtiliyor. Halen Galatasaray Üniversitesi Avrupa Araştırma ve Dokümantasyon Merkezi Müdürlüğü görevini yürüten Prof. Dr. Işıl Karakaş, Fethullah Gülen'e yakınlığıyla bilinen Gazeteci ve Yazarlar Vakfı'nın düzenlediği Abant Platformu toplantılarının tanınan simalarından.

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi ile Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan Prof. Dr. Işıl Karakaş'ın doktora tezinin danışmanı da eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç. Prof. Karakaş'ın, Avrupa Birliği (AB) ve Avrupa anayasaları konusunda yayımlanmış çok sayıda makalesi ile "Ulusalüstü Anayasal Düzen Olarak Avrupa Topluluğu Hukuk Düzeni Egemenliği" ve "Avrupa Topluluğu Hukuk Düzeni ve Ulus- Devlet Egemenliği" başlıklı iki kitabı bulunuyor.

Uzmanlığı AB Hukuku olan Prof. Dr. Karakaş, konuşmalarında Anayasa'nın 6. maddesinde yer alan, "Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Egemenliğin kullanılması başkasına bırakılamaz" maddesi ile AB'ye üye olunmasının mümkün olmadığını savunuyor.

Karakaş, "Peki, bunlar değiştiği zaman ne olacak, egemenlik AB'nin mi olacaktır? Tabii ki egemenlik her zaman ulusundur. Burada değişen egemenliği kullananlar arasına yeni bir unsur ilave edilmesi, bunun uluslarüstü bir kurum, AB olmasıdır" diyor.

Parti kapatma

Işıl Karakaş, RP'nin kapatılmasından önce, "AİHM'nin RP hakkındaki kararı, Türkiye'de verilen kapatma kararları için ölçü olacak. AİHM, parti kapatmalarda ırkçılık ve şiddete başvurma gibi iki önemli kriter arıyor. Ben RP'de bunları gözlemlemedim. Ayrıca, 'odak olma' kriterini parti kapatmalar için sübjektif ve siyasi buluyorum" şeklinde demeç vermişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber