Adres değiştirip devlete bildirmeyene ceza geliyor

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 23 Ocak 2008 09:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

OKAN MÜDERRİSOĞLU

Mart 2008'den itibaren adresini değiştirenler 20 gün içinde bildirecek. Aksi halde 250 YTL para cezası ödeyecek. Adres değişikliği herhangi bir kurumda işlem yaptırırken yapılabilecek..

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) ile Türkiye'nin çehresi değişecek. 2000 yılı nüfus sayımına ilişkin tahminlerde 73.5 milyon gözüken nüfus, güncel bilgilerle 70.5 milyona inerken 3 milyona yakın şişirme nüfus yazıldığı, yerel yönetimlerin İller Bankası paylarını artırmak için bu yola başvurdukları tüm açıklığı ile ortaya çıktı. Bu yıl, gerçek nüfusa göre ödeme yapılacak. Mart 2008'den itibaren adresini değiştiren 20 gün içinde bildirmek zorunda olacak. Aksi takdirde 250 YTL para cezası ödeyecek. Resmi kuruluşlar, ADNKS'ye girebilecek. Mahkemelerden vergi dairelerine kadar tüm kurumlar adrese tebligat yapacak. Adres değişikliği için herhangi bir kurumda işlem yaptırırken beyanda bulunulabilecek.

ÇAPRAZ KONTROL YAPILDI

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi ADNKS) daimi ikametgâhların tespitini içerdiğini söyleylen TÜİK Başkanı Ömer Demir, çok yönlü kontrolleri şöyle açıkladı: "Kişi, gerçekten oturduğu adresle ilişkilendirildi. Vatandaşlık numaralarıyla, ulusal adres veri tabanı eşleştirildi. Buna rağmen ulaşılamayan vatandaşlar için vergi kimlik numarası, sosyal güvenlik kurumu, yeşil kart, banka hesap numarası, pasaport, cep telefonu ve Telekom aboneliği, esnaf portalı, Dışişleri Bakanlığı kayıtları, Yüksek Seçim Kurulu bilgileri üzerinden çapraz kontroller yapıldı. Sisteme kayıt edilemeyenlerin, nüfus kütüğü üzerinden birinci derece akrabalarına telefonla ulaşılarak kayda girmeleri temin edildi." Demir, İçişleri Bakanlığı'nın yakın bir tarihte genelge yayınlayacağını, büyük bir ihtimalle Mart 2008'den itibaren yerleşim yeri adresi değişikliklerinin 20 gün içinde bildirilmesinin zorunlu olacağını söyledi. Demir, bildirim yapmayanlara idari para cezası uygulanacağını da sözlerine ekledi.


TÜİK Başkanı Ömer Demir, ADNKS'nin yeniliklerini ve yükümlülüklerini şöyle sıraladı:

* RESMİ E-POSTA ADRESİ: ADNKS ile bundan sonra çok daha ileri adımlar atılabilir. Örneğin internet bankacılığı kullananların, parasal işlemleri sırasında adres güncellemesi yapması sağlanabilir. Bunun için bankaların internet sayfalarına ayrı bir hat verilebilir. İsteğe bağlı olarak tıpkı TC kimlik numarasında olduğu gibi, resmi bir e-mail adresi de oluşturulabilir. Vatandaşın resmi e-posta adresine veya cep telefonuna tebligat yapılabilir.

* NÜFUS HAREKETİ İZLENECEK: 2008 yılı sonu itibariyle Türkiye genelinde yerleşim yeri değişikliği anında bilinecek ve bu sayede nüfus hareketlerini izlemek mümkün olacak. Kaç milyon vatandaş, adresini nereden nereye taşımış, bilinecek.

* YA SOKAK İSMİ DEĞİŞİRSE: Herhangi bir nedenle sokak ismi veya kapı numarası değişirse, vatandaş birşey yapmayacak. Adres düzeltmesini belediyeler gerçekleştirecek.

* ADRESE TEBLİGAT YAPILACAK: İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim, Maliye Bakanlığı, mahkemeler başta olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarıyla protokol imzalayacak. Kurumlar İçişleri'nden aldıkları adrese tebliğat yapacak. Adreste bulunamayanlar, adresini değiştirmiş ama bildirmemiş kabul edilecek. Bir anlamda, kişi kendi kendini ihbar etmiş olacak.


* OKULA GİTMEDEN SINIF BELİRLENECEK: Milli Eğitim Bakanlığı, 'Aileler çocuklarını okula getirsin, kayıt ettirsin' uygulamasını kaldırıp, ilköğretimde daha sene başında sınıf sınıf kayıt listesini açıklamayı hedefliyor. Hangi semtte okul çağında, kaç çocuk bulunduğu bilindiği için özel okula kaydedilenler düşüldükten sonra kalanlar, otomatik olarak sınıf ayrıntısına kadar kaydedilebilecek.

* SINAVA GİRENE KOLAYLIK: Bu yıl üniversite sınavına başvuran öğrenci, ikametgâh adresini ayrıca kodlamayacak. TC kimlik numarasıyla, nüfus bilgilerini vermesi yeterli olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber