Bakanlık üniversite hastenelerinin sorunlarına el attı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Ocak 2008 09:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, üniversite hastanelerinin yüzde 15 olan Hazine payının düşürüleceğini ve bununla ilgili çalışmanın 15 gün içinde tamamlanacağını bildirdi.

Unakıtan, tedavi ücretlerinin yeniden değerlendirilmesiyle ilgili olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Maliye ve Sağlık Bakanlıkları ile üniversite temsilcilerinin yer alacağı bir komisyon kurulmasının kararlaştırıldığını belirtti.

Üniversite hastanelerinin, yatan hastaların ilaç ve malzemelerinin teminiyle ilgili uygulamadan kaynaklanan sorunlarının çözümü için Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve bu 3 bakanlığın yetkilileriyle 7 üniversite rektörünün bir araya geldiği toplantı sona erdi.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras, Ankara Üniversitesi Rektörlüğünde gerçekleştirilen toplantının ardından yaptığı açıklamada, üniversite hastanelerinin geri ödeme problemlerinin çözümüyle ilgili çok önemli adımların atıldığını belirtti.

Üniversite hastanelerinin kamudan alacaklarının kısa bir süre içerisinde ödenmesi, yeni fiyatların rasyonel bir şekilde belirlenmesi ve diğer konularda önemli kararlar aldıklarını anlatan Aras, özellikle üzerinde durdukları, üniversite hastanelerinden alınan Hazine payının yüzde 15'ten aşağıya çekilmesi konusunda Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın söz verdiğini söyledi. Aras, bu konuda başlatılacak çalışmanın 2 hafta içerisinde tamamlanması konusunda prensip kararı alındığını bildirdi.

''ASIL OLAN SAĞLIK HİZMETİMİZİN DAHA SAĞLIKLI YÜRÜMESİDİR''

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan da hastanelerinin yanı sıra üniversite hastanelerinin sorunlarını çözmenin de görevleri olduğunu belirterek, toplantıyı bu amaçla düzenlediklerini aktardı.

Üniversite rektörleriyle toplantıların devam edeceğini bildiren Unakıtan, ''Ne kadar çok karşılıklı oturup konuşursak meseleleri de o kadar çok çözeriz'' dedi.

Toplantıda, üniversite rektörlerinin, sorunlarını dile getiren 13 maddelik öneri paketi sunduklarını ifade eden Bakan Unakıtan, bu öneriler üzerinde bazı kararlar aldıklarını kaydetti.

Unakıtan, rektörlerin öncelikle yüzde 15'lik Hazine payının düşürülmesini talep ettiklerini belirterek, ''Biz de bu görüşe katılıyoruz. Ancak bu ne kadar olacak, bunun çalışmasını 15 gün içerisinde bitireceğiz ve hocalarımıza ileteceğiz'' dedi.

Öneriler arasında Bilimsel Araştırma Payının gider olarak gösterilmesinin de bulunduğunu ifade eden Unakıtan, bu öneriyi kabul ettiklerini açıkladı.

Bakan Unakıtan, tedavi ücretlerinin yeniden değerlendirilmesiyle ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Maliye ve Sağlık Bakanlıkları ile üniversite temsilcilerinin yer alacağı bir komisyon kurulmasının kararlaştırıldığını söyledi.

Unakıtan, yatan hasta ücretleri konusunda da detaylı bir araştırma yapıldıktan sonra konuyla ilgili karar verileceğini belirtti.

İlaç ve malzeme ihalelerinin yapılmasının önündeki engellerin kaldırılacağını belirten Unakıtan, ''İhaleler yapılacak'' dedi.

Unakıtan, Sağlık Bakanlığı hastaneleriyle üniversite hastanelerinin döner sermaye mevzuatlarının paralel hale getirileceğini de kaydetti.

Üniversite hastanelerinin kamu kurumlarından alacaklarıyla ilgili bir mevzuat çalışması yapacaklarını ifade eden Unakıtan, bunu kısa sürede tamamlamak istediklerini dile getirdi.

Bunun dışında tek saymanlık kurulması gibi gibi bir iki öneri daha bulunduğunu anlatan Bakan Unakıtan, bu sorunların da Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu yürürlüğe girdiğinde kendiliğinden çözüleceğini söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının MEDULA sistemine uyabilmesi için biraz daha zamana ihtiyaç bulunduğunu belirten Bakan Unakıtan, Bakanlığın ve Sosyal Güvenlik Kurumunun bu konuda yoğun bir çalışma gösterdiğini ifade etti.

Bakan Unakıtan, toplantıda geniş bir işbirliği ve yardımlaşma fikri içerisinde olduklarını anlatarak, ''Asıl olan sağlık hizmetimizin daha sağlıklı yürümesidir'' dedi.

''MAHSUPLAŞMAYLA UĞRAŞMAYACAĞIZ''

Bir gazetecinin ''Üniversite hastanelerinin kamu alacaklarının ödenmesinin nasıl bir takvime bağlandığını'' sorması üzerine Unakıtan, şunları söyledi:

''Onu şöyle pratik olarak çözmek istiyoruz; rektörlerimiz bütün kamudan olan alacaklarını tespit edecekler ve bize, Maliye Bakanlığına getirecekler. Belediyeler bunun içerisinde yoktur. Daha ziyade merkezi yönetim bütçesi içerisinde olan kuruluşlar girecekler buna. Bu kuruluşlarla ilgili olarak üniversitelerimiz arasında belli bir anlaşmamız olacak. Bunun dışındakini bir kanun maddesiyle tamamını ödeyeceğiz. Hem üniversitelerimiz senelerden beri alamadıklarını alacaklar, biz de böylece bir problemi halletmiş olacağız. Bu mahsuplaşma değil. Bu işi hemen halletmiş olacağız. Mahsuplaşma falan onlarla uğraşmayacağız.'' Unakıtan, üniversite hastanelerinin alacaklarına ilişkin toplam rakamın bir hafta içerisinde hesaplanacağını bildirdi.

ÜZERİNDE GÖRÜŞ BİRLİĞİNE VARILAN KONULAR

Maliye Bakanlığı Müsteşarı Hasan Basri Aktan da toplantıdan sonra, yatarak tedavilerde ilaç ve malzemelerin temininde yaşanan sorunların çözümü için üzerinde görüş birliğine varılan konularla ilgili açıklamalarda bulundu.

Üniversite hastanelerinin döner sermayelerinin aylık cirosu üzerinden yüzde 15'lik Hazine payının düşürülmesi talebi geldiğini kaydeden Aktan, toplantıda bunun kabul edildiğini bildirdi.

Üniversite hastanelerinin döner sermaye gelirlerinin yüzde 5'inin araştırma faaliyetlerine ayrılma şartı bulunduğunu, üniversitelerden bunun döner sermaye gideri olarak yazılması isteği geldiğini kaydeden Aktan, bu isteğin de uygun bulunduğunu belirtti.

Aktan, yatan hastaların tedavi ücretlerinin fiyatlandırılmasıyla ilgili olarak Maliye, Sağlık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlıkları ile üniversite temsilcilerinden oluşturulacak bir komisyonun çalışma yürüteceğini söyledi.

Üniversitelerle Sağlık Bakanlığı hastaneleri arasında döner sermayeden ek ücret alınmasıyla ilgili farklılıklar bulunduğunu kaydeden Aktan, üniversite hastanelerinde çalışan sağlık personelinin döner sermaye gelirleriyle ilgili limit ve kriterlerin Sağlık Bakanlığı personelininki gibi olması için prensip kararı alındığını, bunun bir yasal düzenlemeyle hayata geçirileceğini söyledi.

''ALACAKLARI TEK SEFERDE ÖDENECEK''

Hasan Basri Aktan, üniversite hastanelerinin kamudan alacaklarının tek seferde ödenmesi için de yasal düzenleme yapılacağını bildirdi.

Bunun için üniversitelerin öncelikle 31 Aralık 2007 tarihi itibariyle tüm alacaklarının bir listesini hazırlayıp kendilerine ileteceklerini anlatan Aktan, ''Biz de üzerinde anlaşacağımız indirim oranında bunları bir seferde defaten ödeyeceğiz. İskonto oranının ne kadar olacağını aramızda konuşacağız'' dedi.

Aktan, bununla ilgili düzenlemenin Şubat ayı içinde hayata geçirilmesinin öngörüldüğünü belirtti.

Üniversite hastanelerinin faturaların tahsili için yüzlerce farklı kurum ve kuruluşla muhatap olmaktan kaynaklanan sorunlarını dile getirerek, karşılarında tek muhatap bulunmasını talep ettiklerini anlatan Aktan, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu yürürlüğe girdiğinde bu sorunun ortadan kalkacağını, hastanelerin karşılarındaki tek muhatabın Sosyal Güvenlik Kurumu olacağını söyledi.

Hasan Basri Aktan, faturaların tesliminde tutarın yüzde 85'inin peşin avans olarak ödenmesi talebinin, geri ödemelerin 45 gün içinde yapılmasına ilişkin düzenleme getirilecek olması nedeniyle geri çekildiğini kaydetti.

Aktan, üniversite yetkililerinin faturalar üzerinde yapılan inceleme sırasında herhangi bir eksiklik tespit edilmesi halinde hemen kesinti yapılmaması, bu eksikliğin giderilmesi için kendilerine süre verilmesi isteminin de uygun bulunduğunu belirtti.

''DMO ARACILIK VE DANIŞMANLIK HİZMETİ VERECEK''

Aktan, üniversite hastanelerinin ihale sürecinde yaşadığı sorunların çözümü için de Devlet Malzeme Ofisinin (DMO) devreye sokulacağını söyledi.

DMO'nun ana statüsünün bir süre önce değiştirilmesiyle kamu kurum ve kuruluşlarının ihtiyaçlarının alımıyla ilgili elektronik ortamda aracılık ve danışmanlık hizmeti yapma yetkisi getirildiğini anlatan Aktan, bu kurumun üniversite hastanelerine de aynı kapsamda hizmet sunacağını bildirdi.

Hasan Basri Aktan, bir başka mevzuat değişikliğiyle de malzeme ve ilaç alımı için yapılan çerçeve sözleşmelerin damga vergisinden muaf tutulacağını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber