Devlet 'diyaliz' vurgununu önledi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Ocak 2008 11:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Bazı hastaların diyaliz makinesine girmek için kullandıkları taksi ücretlerini şişirerek kabarık faturaları devlete ödetmesi üzerine yeni bir düzenleme getiren Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), belediye sınırları içerisinde yaşayan hastalara servis imkanı sağladı.

Sosyal Güvenlik Kurumu, 15 Haziran tarihinden önce günlük 25 YTL yol parası alan ve yol masrafları aylık olarak banka hesaplarına yatırılan böbrek hastalarının hastaneye özel taksiler yerine servisle gitmesi için yeni bir düzenleme getirdi. Belediye sınırları içinde yaşayan hastalardan özel taksi için heyet raporu isteyen kurum, sadece düşkün durumdakilerin özel araç kullanmasına izin verdi. Eskiden 10 böbrek hastasından 9'u özel araç kullanırken, yeni düzenlemenin ardından sadece 1'i bu hakkı kullanabildi. Devletin giderlerini de azaltan uygulamadan haberi olmayan diyaliz hastaları ise, 6 ay boyunca kullandıkları özel araçların parasını cebinden ödemek zorunda kaldı. Böbrek hastaları, son 6 ayda paralarını alamayınca konuyu mahkemeye taşıma kararı aldı. Hastalar gittikleri avukata durumu anlattıklarında ise, "Bu paraları alamazsınız, yeni düzenlemeye göre servisle gitmeniz gerekiyordu" cevabını aldı.

Uygulamadan haberi olmadığı için 2 ay öncesine kadar özel araç kullanmaya devam eden Sinoplu Murat Erken, Ziraat Bankası'ndan bin YTL çekerek borcunu ödediğini belirtti. 15 Haziran'dan önce her ay 153 YTL yolluk aldığını söyleyen Ekren, "Ben 6 ayda hiç para alamadım. Devlet verir diye kendi cebimden taksicilere 750 YTL ödedim. Mağdur durumdayım" diye konuştu.

15 gün öncesine kadar özel araçla diyaliz tedavisine giden 62 yaşındaki Fatma Kambur da, artık servisle yolculuk yaptığını ve servisteki 14 kişiyle birlikte bir saatlik yolculuğun ardından hastaneye ulaştığını anlattı. Düzenlemeden haberleri olmadığı için 6 ay boyunca özel araçla tedaviye gittiğini söyleyen Kambur, "Ödenir diye aylık 300 YTL'yi taksilere verdik. Ödenmeyince hastanenin servisini kullanmaya başladık" dedi. Servislere inip binmede sıkıntı yaşadığını dile getiren Kambur, devletten raporlu hastaların özel araçla gitmesine izin verilmesini istedi.

Sinop Atatürk Devlet Hastanesi'nde diyaliz tedavisi görürken taksiyle hastaneye gidip gelen Ülkü Yıldız ise, yeni uygulamadan 6 ay sonra haberi olduğunu belirtti. Kendisini hastaneye taşıyan taksilere 2 bin 500 YTL para verdiğini kaydeden Yıldız, Emekli Sandığı bu parayı ödemeyince bankadan kredi çektiğini söyledi. Ayda 13 defa diyalize girdiğini anlatan Yıldız, "İki kişinin yardımıyla arabaya binebiliyorum. Taksiyle giderken rahattım. Heyet raporum var, ama hala servisle götürüyorlar" şikayetinde bulundu.

Türkiye'de 44 bin diyaliz hastasının bulunduğunu belirten Diyaliz Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Adem Sezen, özel araç kullanma şartının ağırlaştırılmasının vatandaşın suiistimallerinden kaynaklandığını söyledi. "Bazı hasta ve hasta yakınları bu yollukları ailelerinin geçim kapısı haline getirdi. SSK ve Emekli Sandığı'nın gideri arttı" diyen Sezen, Rize'de oturan bir vatandaşın kendisini Düzce'de oturuyor gösterip devletten 3 bin YTL yol masrafı aldığını kaydetti.

Yolsuzluklara başvuran hastalar yüzünden hak sahiplerinin mağdur olduğunu aktaran Sezen, "Yaşın yanında kuru da yandı. Şimdi düşkün hastalar servislerle taşınıyor. Eskiden 10 kişinin 9'u yolluk alırken, şimdi 1'i alabiliyor" dedi.

Sezen, hastaların iyi araştırılıp yolluk verilmesinin mağduriyetleri önleyeceğini dile getirdi.

Heyet raporu olanlara taşıma ücretlerinin ödendiğini aktaran Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yetkilileri ise, "İhtiyacı olmadığı halde devlete fatura çıkaranlara para veremeyiz" açıklamasında bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber