AKP ve MHP türban konusunda anlaştı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Ocak 2008 13:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- AK Parti Grup Başkanvekili Sadullah Ergin, türbanının yükseköğretimde serbest bırakılması konusunda MHP ile Anayasanın 10. ve 42. maddesi üzerinde çalışmayı sürdüreceklerini söyledi.

Ergin, MHP yöneticileriyle yapılan görüşmenin ardından iki parti temsilcilerinden oluşan 8 kişilik komisyonunun çalışmalarına devam edeceğini bildirdi.

"Anayasanın "Kanun önünde eşitlik" başlıklı 10. ve "Eğitim ve öğretim hakkı ve ödevi" başlıklı 42. madde üzerinde çalıştıklarını" belirten Ergin, Anayasanın "Temel hak ve hürriyetlerin sınırlandırılması" başlıklı 13. maddesinin ise çalışma içinde olmadığını bildirdi.

Ergin, konu ile ilgili bir teklifin bugün veya yarın sunulup sunulmayacağı soruna, "Hayır sanmıyorum" karşılığını verdi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise "Ortak bir mutabakata varacağımızı düşünüyorum" dedi.


MHP türban teklifini değerlendirecek

Türban sorununun çözümü konusunda AKP ile MHP arasında yaşanan görüşmeden ?genel çerçevede mutabakat? açıklaması çıkarken, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de yarın Başkanlık Divanı'nı toplayacak ve AKP'nin önerisini değerlendirecek.

Başbakan Erdoğan'ın açıklamaları ve MHP'nin, anayasanın 10'ncu maddesinde değişiklik önerisi ile gündeme gelen türban konusunda bugün Meclis'te AKP ve MHP kurmaylarının yaptığı görüşmeden ?genel çerçevede mutabakat? sağlandığı yönünde değerlendirmeler ortaya çıkarken, MHP de, AKP'nin 13'ncü maddede yapılacak değişikliği çıkararak 2 maddeye indirdiği anayasa değişikliği önerisini değerlendiriyor. MHP'li kaynaklar, 10'ncu madde üzerinde herhangi bir sorun olmadığını kaydederken, AKP'nin 42'nci maddeye yönelik değişiklik teklifinin de partinin yetkili organlarında ele alınacağı ve karara bağlanacağı görüşünü dile getiriyorlar.

Meclis'te bugün yapılan toplantıdan, iki parti arasında teknik düzeyde çalışmaların devam etmesi kararı da çıkarken, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin, AKP ile yapılan görüşmenin sonuçlarını da yarın yapacağı Başkanlık Divanı toplantısında kurmaylarıyla değerlendireceği kaydediliyor. Kulislerde ise MHP'nin, türban sorunun çözümü konusunda 10'ncu maddede yapılacak değişikliği yeterli gördüğü ancak, AKP'den gelen 42'nci maddeye yönelik teklifi de yarın yapılacak Başkanlık Divanı toplantısında değerlendireceği belirtiliyor. MHP'li kaynaklar, Meclis'te yapılan toplantıdan çıkan ?genel çerçevede mutabakat? ifadesinin, ?türban sorunun çözümünün gerektiği? şeklinde algılanması gerektiğini de dile getiriyorlar.


- AK Parti ile MHP yöneticileri arasında türbanının yükseköğretimde serbest bırakılması konusunda yapılan görüşmede, "Genel çerçevede bir mutabakata varılmıştır" denildi.

TBMM'deki Başbakanlık makamında yapılan, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, AK Parti Grup Başkanvekilleri Sadullah Ergin, Bekir Bozdağ ve TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı, Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal, Grup Başkanvekili Oktay Vural ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin özel danışmanı ve Ankara Milletvekili Deniz Bölükbaşı'nın katıldığı ve 1.5 saatten fazla süren görüşmeyle ilgili olarak ortak bir yazılı açıklama yapıldı.

"Konu yükseköğretimde kanayan bir yaradır" denilen açıklamada, bunun mutlaka çözülmesi gerektiği kaydedilerek, şöyle denildi:

"İki parti müteaddit defalar bu yasağa karşı olduğunu çok değişik vesilelerle kamuoyuna açıkça ifade etmişlerdir. Konu, iki parti tarafından da hak ve özgürlükler açısından değerlendirilmektedir. Çözüme dönük müzakere yapılmıştır. Genel çerçevede bir mutabakata varılmıştır. Teknik çalışmalarımız devam etmektedir."


Ak Parti ve MHP başörtüsü için ilk kez biraraya geldi

İlk randevu gerçekleşti, AK Parti ile MHP çözüm için buluştu

Ak Parti ve MHP, başörtü yasağının kaldırılması için Meclis'te biraraya geldi. Üniversitelerdeki başörtüsü yasağının kaldırılması için yapılacak anayasa değişikliği konusunda AK Parti ve MHP, Meclis'de biraraya geldi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Meclis'teki makamında gerçekleşen görüşmeye Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Anayasa Komisyonu Başkanı AK Parti Milletvekili Burhan Kuzu, AK Parti Grup Başkanvekilleri Sadullah Ergin ve Bekir Bozdağ katılıyor.

MHP'den ise Genel Sekreter Cihan Paçacı, MHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ve MHP Ankara Milletvekili Deniz Bölükbaşı katılıyor. Görüşme, halen devam ediyor.


AK Parti ve MHP'li milletvekilleri, başörtüsü sorununun çözümü için bugün ilk kez bir araya gelecek. TBMM'de gerçekleşecek görüşmede, AK Parti'nin MHP'ye sunduğu son iki teklif masaya yatırılacak.

AK Parti, başörtüsü sorununun çözümü için önceki gün MHP'ye iki ayrı teklif sundu. AK Parti'nin birinci teklifinde Anayasa'nın 10, 13 ve 42. maddelerinde değişiklik yapılması öngörülürken, ikinci teklifinde ise sadece 10. ve 42. maddelerinin revize edilmesi önerildi. Her iki teklifi de inceleyen MHP kurmayları, AK Parti'nin ikinci teklifine daha sıcak baktı. Her iki partinin kurmayları, bugün sorunun çözümü için ilk kez Meclis'te bir araya gelecek ve teklifi detaylarıyla ele alacak. MHP Genel Sekreteri

Cihan Paçacı ve Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal'dan oluşan MHP heyetiyle AK Parti Grup Başkanvekili Sadullah Ergin ve hukukçu milletvekilleriyle atölye çalışması yapılacak.

Bazı parti muhabirleriyle parti genel merkezinde sohbet toplantısında bir araya gelen MHP Genel Başkan Yardımcısı Tunca Toskay, AK Parti'nin başörtü sorununun çözümü için verdiği iki ayrı teklifi doğrulayarak, 10 ve 42. maddede yapılacak değişiklikleri öngören öneriye daha sıcak baktıklarını söyledi. Başörtü sorununun çözümünü hiçbir siyasi beklenti içinde olmadan samimiyetle arzu ettiklerini anlatan Toskay, MHP'nin bu konuda kararlı olduğunu tekrarladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber