Denetim birimlerinde birleşme rahatsızlığı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Ocak 2008 09:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanlığında merkezi denetim birimleri yeniden düzenleniyor. Yürütülen çalışmalarda müfettişlerin Hesap Uzmanları Kurulu bünyesine alınması, bu birimin de Gelir İdaresi Başkanlığına bağlanması düşünülüyor.

Maliye Bakanlığında, merkezi denetim birimlerinin yeniden yapılandırılmasına dönük bir çalışma başlatıldı.

IMF'nin de istediği ve ilgili birimlerle koordinasyon içinde yürütülen bu çalışmada, çeşitli alternatifler üzerinde duruluyor.

Şubat'ın ilk yarısına kadar sonuçlandırılarak, bir taslağa dönüştürülmesi planlanan çalışmada, Teftiş Kurulu Başkanlığından vergi inceleme yetkisinin alınması planlanıyor. Başkanlıkta görev yapan maliye müfettişlerinden isteyenlerin Hesap Uzmanları Kurulu bünyesine geçmesi, geri kalanların da ileri ki bir süreçte iç denetçi olması üzerinde duruluyor.

Halen Maliye Bakanına bağlı faaliyet gösteren Hesap Uzmanları Kurulunun da yeni bir organizasyona tabi tutulacak olan Gelir İdaresi Başkanlığı içinde şimdiki gibi merkezi denetim birimi olarak görev yapması düşünülüyor.

-GELİR İDARESİNDE GENEL MÜDÜRLÜKLER KURULACAK-

Gelir İdaresi Başkanlığının da yeniden yapılandırılmasını öngören bu çalışmalarda, Başkanlık'ta 1 Başkan ve 3 Başkan Yardımcısının görev yapması ve yeni Genel Müdürlükler oluşturulması gündemde yer alıyor. Başkanlıktaki Genel Müdürlük sayısının 5 ile 8 arasında olması bekleniyor.

Yeni yapılanma sırasında Gelirler Kontrolörlerinin de Gelir İdaresi Bölge Teşkilatlarında denetim faaliyetinde bulunması öngörülüyor.

Bu arada merkezi denetim birimlerinin bu düzenlemelerden rahatsızlık duyduğu belirtiliyor.

AA muhabirine konuyla ilgili değerlendirmede bulunan üst düzey bir Maliye yetkilisi, denetimin tek çatı altına alınmasına sıcak baktıklarını belirterek, şunları söyledi:

''Ancak bu bazı birimleri ortadan kaldırarak, bazılarını farklı yerlere vererek olmamalı. Hesap uzmanları, maliye müfettişleri ve gelirler kontrolörleri, aynı tip sınavlardan geçerek, bu Bakanlıkta çalışmaya başlıyor. Bu 3 birim, tek bir çatı altında birleşmeli. Çatının adı da önemli değil. Ancak yeni birim, Gelir İdaresi Başkanına değil, Maliye Bakanına bağlı olmalı.

Yeni organizasyon kurulurken de iş tanımları iyi yapılmalı. Denetim birimleri hangi kategorideki mükellefleri inceleyecek, onlar belirlenmeli. Bunun dışındaki denetim işi de Gelir İdaresi Başkanlığına bağlı vergi denetmenlerine bırakılmalı.''

Denetim birimlerinden bir üst düzey yetkili de merkezi denetim birimlerinin yeni düzenleme ile adeta tasfiye edilmek istendiğini ifade etti ve bunun Kurullarda huzursuzluk yarattığını belirtti.

Bu arada Bakanlıktan bir başka yetkili de yeni yapılanmayla ilgili konuların henüz kesinleşmediğini, çalışmaların sürdüğünü, ancak kısa bir süre içinde de sonuca bağlanmasının öngörüldüğünü bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber