İlaç kullanırken dikkatli olun

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Ocak 2008 19:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Niğde İl Sağlık Müdürü Osman Gelebek, ilacın gelişmekte olan ülkeler için zorunlu ithal kalemleri arasında yer aldığını belirterek, kullanılacak ilaçların yararı kadar zararlarının da iyi hesaplanması gerektiğini söyledi.

Tüm ilaçların istenen etkileri yanında istenmeyen etkilerinin de söz konusu olduğuna işaret eden Gelebek, "İlaç kullanımında sağlanacak yarar yanında potansiyel bir zararlı etki de beklenmelidir. Kanserli bir hastada tedavi sağlanamazsa hasta hayatını kaybedeceği için yarar zarar hesabı yaparken bazı toksik etkilere göz yumulabilir. Fakat nezle, migren, egzama gibi iyi huylu hastalıklarda zararlı etki oranı küçük bile olsa iyi hesaplanmalıdır. İlacı önermeye, zaman-doz süresini saptamaya tek yetkili olan hekimdir" dedi. İlaçların yarar ve zarar hesaplarının yapılmasının ardından alınacak ilacın hangi kriterlere göre kullanılacağının da büyük önem arz ettiğini vurgulayan Gelebek, "İlaçlar asla susuz içilmemelidir. Şurup bile içmiş olsanız üzerine dolu bir bardak su mutlaka içilmesi gerekmektedir. Çünkü alınan ilacın etkili olabilmesi için mide veya bağırsakta çözünerek, kana karışması gerekir. Hastaların ilaçla beraber içeceği bir bardak su, bu çözünmeyi kolaylaştıracak, kana karışmayı hızlandıracak ve etkinin çabuk başlamasını sağlayacaktır. İlaçlar hekim tarafından özel olarak önerilmemişse asla bölünmemeli ve çiğnemeden yutulmalıdır. Birçok ilaç tablet şeklinde olup üzerleri şeker veya film kaplanmıştır. Bunun sebebi o ilacın etken maddesi ya mide ortamında bozulup etkisini kaybetmektedir veya mide iç zarı tahriş edici özelliktedir ya da mideden emilimi kötüdür. Bu nedenle üzeri kaplanarak midede dağılmadan doğruca bağırsağa aktarılması sağlanır. İlaçlar, bölünerek veya çiğneyerek içilirse etkisi yok olur. Yalnızca çiğneme tabletleri çiğnenerek alınabilir" şeklinde konuştu.

Birçok ilacın yan etki olarak sersemlik ve uyku hali yaptığını, dolayısıyla dikkat gerektiren işlerde ciddi sorunlar ortaya çıkartabileceğine vurgu yapan Gelebek, evdeki bütün ilaçları buzdolabında saklamaya gerek olmadığını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber