İstanbul Defterdarının yeni hedefi Everest

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Ocak 2008 20:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

By-pass ameliyatı olmasına rağmen Afrika'nın en yüksek zirvesi Kilimanjaro Dağı'na tırmanan İstanbul Defterdarı Şükrü Dilaver, yeni hedefinin dünyanın en yüksek zirvesi Everest olduğunu söyledi.

Şükrü Dilaver; dağcılık tutkunu 7 kişi ile gerçekleştirdiği 5 bin 895 metrelik tırmanış sonrası Amstardam aktarmalı olarak saat 13.30'da İstanbul'a döndü. Atatürk Havalimanı'nda ameliyatını yapan Prof. Dr. Bingür Sönmez, eşi Gülhan ve 6 yaşındaki kızı İlayda tarafından çiçeklerle karşılanan Dilaver, tırmanışta en zorlandığı kısmın oksijenin azaldığı son bin metre olduğunu ancak herhangi bir sıkıntı yaşamadığını söyledi. Dünya'da en yükseğe tırmanan By-pass'lı alarak kayıtlara geçen Dilaver, yeni hedefinin de Everest olduğunu ifade etti.

Ekip sorumlusu Hakan Tantan, tırmanışın küresel ısınmaya dikkat çekmenin yanında bir By-pass'lının da en yükseğe çıkması açısından çok önemli olduğunu vurgulayarak, ''Bu tırmanışın dünya için çok önemi var. Ayrıca, dünyanın en büyük volkanı ve dört büyük tropikal buzuldan biri olan Kilimanjaro'da küresel ısınmanın etkilerini de yakından gördük'' dedi.

Duygularını dile getiren Defterdar Şükrü Dilaver ise, ''Klimanjara yüksek ve sağlık açısından ciddi risk oluşturabilecek bir dağ. Tırmanma kararını verdikten sonra Bingür hocam, 'size bir cihaz veririz. Düzenli şekilde EKG'nizi çekeriz. Risk oluşturacak bir anda da durmanızı sağlarız' dedi. Tırmanış sırasında Bingür hocamla sürekli irtibat halinde olduk'' şeklinde konuştu. Zirveye çıkmanın birçok By-pass'lıyı cesaretlendireceğine dikkat çeken Şükrü Dilaver, kendisinden toplanan verilerin de araştırmalarda kullanılacağını belirtti. Dilaver,'' Son bin metre çok zorlu etap. Oksijenin azaldığı, bıkkınlık derecesine gelecek şekilde yorulduğunuz bir etap. Son gün 16 saat yürüyorsunuz. Buna rağmen zirveye ilk çıkanlardan birisi oldum'' diye konuştu. Uçakta gelirken kendisine yeni bir hedef belirlediğini söyleyen Şükrü Dilaver, ''Bir yıllık bir sürede hazırlanacağız. Artık dünyanın en yükseği Everest'e çıkmak istiyoruz'' dedi.

Prof. Dr. Bingür Sönmez ise, 3 yıl önce koydukları ''By-pass olanlar ameliyattan sonra normal yaşantısına dönebilir hatta Ağrı Dağı'na bile tırmanabilir' hedefini Şükrü Dilaver'in Kilimanjaro'ye bile tırmanabilirler şeklinde değiştirdiğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber