Türbana 'çene altı' formülü

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 29 Ocak 2008 00:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ergun AKSOY - Uğur BECERİKLİ

AKP ve MHP türban konusunda uzlaştı. YÖK yasasındaki değişiklikle başın nasıl örtüleceğinin tarifi yapıldı. Çene altından ve yüzü örtmeyecek şekilde bağlanacak..

AK parti ve MHP arasında günlerdir süren türban trafiği dünkü 5 saatlik zirveyle olumlu şekilde noktalandı. Taraflar, anayasanın 10. ve 42. maddelerinin yanı sıra daha önce gündemde olmayan YÖK kanununun geçici 17. maddesinde değişiklik yaparak başörtülü öğrencilerin üniversitelere girebilmesinin yolunu açtılar. YÖK Kanunu'nda başın nasıl örtülmesi gerektiğine de vurgu yapıldı. Üniversitede derse girecek kız öğrencilerin, "simge" olarak tanımlanan türbanla değil, Anadolu tipi başörtüsü ile okula girebilmelerinin önü açıldı.

GATA ÖRNEĞİ

GATA gibi askeri tesislerdeki nizamiyelerde türban çıkarttırılarak, yerine Anadolu kadınının örttüğü gibi, çenenin altından bağlanmış başörtü ile içeri girmelerine izin veriliyor. Saat 17.00'de başlayan görüşme için bu kez iki heyet "karşılıklılık" esasına göre hareket ederek MHP lideri Devlet Bahçeli'nin Meclis'teki makam odasını kullandı. İki defa toplanan ve liderleri bilgilendiren kurmaylar, gece iki partinin uzlaşmaya vardığını açıkladı. MHP ve AKP daha önce anayasanın 10. ve 42. maddeleri üzerinde değişiklik yapılması konusunda görüş alışverişinde bulunuyorlardı. Ancak, dün yapılan 5 saatlik zirvede bu maddelere YÖK Kanunu geçici 17. maddesi de eklendi. Bu maddede kimsenin başının örtülü olması nedeniyle Yüksek Öğrenim hakkından yoksun bırakılamayacağı belirtilirken başın nasıl bağlanacağı da tarif edildi. Buna göre başın örtülmesi kişinin yüzü açık ve kimliğinin tanınmasına imkân verecek şekilde olması istenirken, bağlamaya da tanım getirildi. Bağlama şeklinin "çene altından" olması gerektiği vurgulandı. Bu kadar detaylı bir tanım getirilmesinin altında ise peçe, kara çarşaf gibi yüzü tamamen kapatan örtünme şekilleri yanından, "siyasi simge" ya da "üniforma" gibi nitelemelere tabi tutulan türban şeklinin de önü kesildi.

YÖK MADDESİ KRİZ NOKTASI

5 saatlik zirvede tarafları en çok zorlayan konu YÖK 17'nci madde oldu. Bu madde üzerinde MHP ısrarını sürdürürken, AKP iki kez Başbakan Erdoğan'a danışmak zorunda kaldı. AKP'deki kriz, Erdoğan'ın da katıldığı MYK toplantısında çözüldü. MYK'dan 17'nci maddenin bu şekline "olur" çıktı. Anayasanın eşitliği düzenleyen 10'uncu maddesi "Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde ve her türlü kamu hizmetinden yararlanılmasında kanun önünde eşitlik ilkesine uygun hareket etmek zorundadır" şeklinde değiştirilirken, eğitim-öğretimi düzenleyen 42'nci madde ise "Kimse kanunda açıkça yazılı olmayan hiçbir sebeple eğitim ve öğretim hakkından yoksun bırakılamaz. Öğrenim hakkının kapsamı ve kullanılmasının sınırları kanunla tespit edilir ve düzenlenir" şeklinde değiştirildi. Geçtiğimiz hafta hazırlanan ilk taslakta yer alan ve 10'uncu maddeye eklenmesi planlanan "kamu hizmetlerinin sunulmasında" ifadesi ise, kamu çalışanlarına da türban yolunu açabileceği endişesiyle metinden çıkarıldı. Teklif bugün 184 vekilin imzasıyla Meclis Başkanlığı'na gönderilecek.


İŞTE METİN

AKP ile MHP kurmaylarının anlaştığı anayasa maddelerinin şimdiki ve önerilen yeni halleri şöyle:

MEVCUT 10. MADDE

DEVLET organları ve idare makamları, bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır.

MADDENİN YENİ HALİ

DEVLET organları ve idare makamları, bütün işlemlerinde ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır.

MEVCUT 42. MADDE

KİMSE eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz. Öğrenim hakkının kapsamı ve kullanılmasının sınırları kanunla tespit edilir ve düzenlenir.

MADDENİN YENİ HALİ

KİMSE kanunda açıkça yazılı olmayan hiçbir sebeple eğitim ve öğretim hakkından yoksun bırakılamaz. Öğrenim hakkının kapsamı ve kullanılmasının sınırları kanunla tespit edilir ve düzenlenir.

YÖK'TEKİ DEĞİŞİKLİK

YÜRÜRLÜKTEKİ kanunlara aykırı olmamak kaydıyla, Yüksek Öğretim kurumlarında kılık ve kıyafet serbesttir. Hiç kimse başının örtülü olması sebebiyle yüksek öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz. Ve bu yönde uygulama ve düzenleme yapılamaz. Ancak başın örtülmesi, kişinin yüzü açık ve kimliğinin tanınmasına imkân verecek ve çene altından bağlanacak şekilde olması gerekir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber