MEB Yönetici Atamalarında Son Durum

Geçen hafta basında ve sitemizde de yayınlanan haberlerde 13.04.2007 tarihli MEB Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama Yönetmeliğinin iptali hakkında ?Yönetici atama yönetmeliğinin iptalinde yeni gelişme" başlığıyla haber yapmış ve karar metninin elimizde olmaması nedeniyle net bir açıklama yapmamızın mümkün olmadığını ve karar elimize geçtiğinde bu konuda gerekli açıklamayı yapacağımızı belirtmiştik.Kamuoyunda "yönetici atamalarının iptal kararı iptal edildi" şeklinde algılanan Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun ilgili kararı ve ayrıntılar için tıklayınız

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 06 Şubat 2008 23:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Birçok izleyicimiz; haber konusu olan Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun MEB'in itirazı üzerine verdiği 2007/720 sayılı kararını bize iletmişlerdir. Bu kararda; MEB'in yine itirazda bulunduğu Eğitim-İş Sendikasının davası hakkında verilen karara atıfta bulunulduğundan Eğitim-İş'in davası ile ilgili kararırının elimize ulaşmasını bekledik.

Bu karar şu an itibari ile duyarlı sendikacılık yaklaşımı doğrultusunda Eğitim-İş Sendikası tarafından bize ulaştırılmıştır. Ve bu konuda Eğitim-İş Sendikası tarafından yapılan açıklama sitemizde yayınlanmıştır.

Konunun gelişimini özetleyecek olursak;

Eğitim-İş tarafından açılan davada; Danıştay 2. Dairesi, 2007/1114 Esas No ve 30.4.2007 tarihli kararında; 13.4.2007 günlü, 26492 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama Yönetmeliğinin" 5. maddesinin 1. bendinin (ç) alt bendi, 8. maddesinin 1/a bendinin 1, 2 ve 3. alt bentleri, 10. maddesi, 11. maddesi, 12. maddesi, 13. maddesi, 14. maddesinin 1. bendinin (a) alt bendi ve 15. maddesi yönünden yürütmenin durdurulması kararını vermişti.

Aynı konuda Eğitim-Sen tarafından açılan davada da; Danıştay 2. Dairesi, 2007/1198 Esas No ve 30.4.2007 tarihli kararında da; yukarıdaki kararların aynısını vermişti.

Bu iki davaya ayrı ayrı olmak üzere; Milli Eğitim Bakanlığı Danıştay İdari Dava Daireleri Kuruluna itirazda bulunmuştu. Eğitim-İş tarafından açılan ve Danıştay 2. Dairesi tarafından 2007/1114 Esas No ve 30.4.2007 tarihli kararına yapılan itirazı değerlendiren Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu 2007/625 YD. İtiraz No ve 1.11.2007 tarihli kararında;

?2577 sayılı idari Yargılama Usulü Kanununun "Kararlarda bulunacak hususlar" başlıklı 24. maddesinin (e) fıkrasında; kararın dayandığı hukuki sebepler ile gerekçesi ve hükmün kararda yer alacağı,27/2. maddesinde de; Danıştay ve idari mahkemelerin, maddede sayılan şartların gerçekleşmesi durumunda gerekçe göstererek yürütmenin durdurulmasına karar verecekleri hükmüne yer verilmiştir.

Bu hükümler ile idari yargı yerlerinin bir uyuşmazlığın çözümünde yapacakları araştırma, inceleme ve hukuki değerlendirmeler ile bu değerlendirmeler sonucunda ulaştıkları kanaatin hukuki argümanları ile hüküm fıkrasının bir bütünlük içerisinde kararda yer alması amaçlanmıştır.

Düzenleyici işlemlerin iptali istemiyle açılan davalarda, verilen kararların (yürütmenin durdurulması ve nihai kararlar) itiraz ile temyiz incelemesinin yapılabilmesi için kararda iptali istenilen maddeler ile ilgili genel hukuki değerlendirmelerin yanı sıra her bir madde için de ayrı, ayrı somut değerlendirme yapılması ve yürütmenin durdurulması kararı verilebilmesi için maddede sayılan şartların gerçekleştiğini ortaya koyan gerekçenin de kararda belirtilmesi hem yukarıda belirtilen yasa hükümlerinin, hem de "adil yargılanma ilkesinin" gereğidir.

İtiraza konu kararda ise; Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama Yönetmeliğinin dava konusu edilen 5. maddesinin 1. bendinin (ç) alt bendi,8. maddesinin 1/a bendinin 1,2,3. alt bentleri,10. maddesi,11. maddesi,12. maddesi,13. maddesi,14. maddesinin 1. bendinin (a) alt bendi ve 15. maddesinin hukuka aykırılığının her bir madde için ayrı, ayrı belirtilmesi yerine, düzenlemelerin genel hukuk ilkelerine, normatif düzenlemelere ve de yürürlükten kalkan Yönetmeliğe ilişkin davalarda verilen Danıştay ikinci Dairesi kararlarının özünde yatan amaca uygunluk taşımadığı belirtilerek davalı idarece kullanılacak takdir yetkisinin kullanımında idareye hiçbir kıstasla bağlı tutmayacak ölçüde serbestlik tanıyıcı bir yaklaşımın benimsendiği, bu serbestliğin ise, nesnelliği ortadan kaldırıcı ve dolayısıyla sübjektif değerlendirmelerin oluşabilmesine yol açıcı etkilerinin olduğu, yöneticilik görevine aday olmak isteyecek kamu görevlilerinin haberdar edilmesini sağlayacak bir sistemin öngörülmediği, değerlendirmelerin; kariyer. Liyakat ve sınav ve benzeri objektif ölçütlere göre gerçekleştirilmesini içeren bir normatif yapının bulunmadığı. Öngörülen bazı kıstasların ise. yönetici olarak atanacaklarda aranacak özel şartlarda belirtilen süre kıstasında olduğu gibi,yürürlükten kalkan Yönetmeliğe göre daha az kıdemi esas alan ve kamu yararı ve hizmet gerekleri açısından olumlu katkısının ne olduğu belirsiz olan kıstaslardan meydana geldiğinin tartışmasız olduğu şeklinde genel ifadelere gerekçe de yer vererek yürütmenin durdurulmasına karar verilmiştir.

Bu durumda, itiraz konusu maddeler ile ilgili ayrı ayrı hukuki değerlendirmeler yapılarak ve iptali istenilen maddeler yönünden 2577 sayılı Kanunun 27/2. maddesinde yer alan şartların gerçekleştiğine yönelik hususlara gerekçede yer verilmek suretiyle yürütmenin durdurulması isteminin karara bağlanması gerekirken, genel değerlendirmeye dayanılarak oluşturulan gerekçe ile verilen dava konusu maddelerin yürütülmesinin durdurulmasına yönelik kararda hukuki isabet görülmemiştir.?

denilmiştir.

Kısacası bu hükümlerle; Danıştay 2. Dairesi'nin yürürlüğünü durdurduğu tüm maddelere ayrı ayrı gerekçe yazılmadığı için Danıştay 2. Dairesi'nin 2007/1114 Esas Nolu kararını Yeniden Karar Verilmek Üzere usulden bozmuştur. Ayrıca İYUK'a göre Yürütmeyi Durdurma Talepli davaların yanı sıra bir üst mahkeme tarafından geri gönderilen davaların Öncelikli Görüşülmesi gerekmektedir.

Eğitim-Sen tarafından açılan, Danıştay 2. Dairesi tarafından 2007/1198 Esas No ve 30.4.2007 tarihli kararına Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan itirazı değerlendiren Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu; 2007/720 YD. İtiraz No ve 1.11.2007 tarihli kararında da Danıştay 2. Dairesi'nin yürürlüğünü durdurduğu tüm maddelere ayrı ayrı gerekçe yazılmadığı için Danıştay 2. Dairesi'nin 2007/1198 Esas Nolu kararını kaldırmıştı. Bu karar Kamuoyunda yönetici atamalarının iptal kararı iptal edildi şeklinde algılanmıştır.

Böyle bir durum söz konusu değildir sonuçta Danıştay 2. Dairesi ilgili kararları tekrar görüşerek gerekçeleri ayrı ayrı yazıp tekrar karar verecektir.

13.4.2007 günlü, 26492 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama Yönetmeliği çerçevesinde atanarak Danıştay 2. Dairesi tarafından 2007/2076 Esas No ve 27.8.2007 tarihli kararı ve buna mütakip Milli Eğitim Bakanlığının yayınladığı 2007/75 nolu genelge ile atamaları iptal edilenler açısından her hangi bir yeni işlem söz konusu değildir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber