Havalimanındaki dedektör köpeklerden birinin tayini çıktı, diğeri emekli edildi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Şubat 2008 20:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Atatürk Havalimanı'nda görev yapan dedektör köpeklerden Alman kurdu Spike'nin (5) tayini Sabiha Gökçen Havalimanı'na çıkarken, Nazo (6) emekli edildi. ABD ve Avrupa'da onlarca dedektör köpek görev yapmasına karşın Türkiye'deki havalimanlarında en fazla iki köpeğin bulunduğu ifade edildi.

Alınan bilgiye göre; uçaklar ile VIP salonları, konukevi gibi kritik noktalarda patlayıcı arayan ikisi de Alman kurdu olan Spike (5) ve Nazo (6), 3 yıldır Atatürk Havalimanı'nda çalışıyordu. Köpeklerden Spike'in tayininin, Sabiha Gökçen'deki iş yoğunluğu gerekçe gösterilerek yapıldığı belirtildi. Kalça çıkığı nedeniyle emekli edilen Nazo'nun yerine görev alacak köpeğin de 5 aylık bir eğitimin ardından Atatürk Havalimanı'na gönderileceği öğrenildi. Bu arada, tayini çıkan Spike'ın, yerine yenisi gönderilinceye kadar Atatürk Havalimanı'nda tek başına çalışacağı belirtildi.

Çok sayıda köpek arasından özenle seçilen dedektör köpekleri, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün Ankara Gölbaşı'ndaki Köpek Eğitim Merkezi'nde eğitiliyor. Birlikte görev yapacağı polislerle 5 aylık zorlu bir eğitimden geçirilen köpekler, her türlü patlayıcı maddeyi bulacak hassasiyete getiriliyor. Koku alma duyusu insandan 100 kat daha hassa olan köpekler; araçlar, uçak yükleme bölümleri ayrıca bagaj, posta ve kargodaki patlayıcı maddelerin tespitinde de günlük rutin görev yapıyor. Köpeklerin en önemli görevleri arasında VIP salonları, konukevi gibi kritik noktaların aranması da bulunuyor. Kapalı yerlerde bomba arama başarısı açık alanlara göre yüksek olan dedektör köpekleri, aramaya olan ilgisi 20-25 dakika sonra kayboluyor. Eğitim maliyeti çok yüksek olan bu köpekler, öğrendiklerini unutmaması içinde ilave eğitimlere tabi tutuluyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber