TBMM'de tarihi görüşme devam ediyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 06 Şubat 2008 19:17, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

TBMM Genel Kurulunda, AK Parti ve MHP'li milletvekillerince verilen, başörtüsünün yükseköğretimde serbest bırakılmasını içeren Anayasa değişikliği teklifinin görüşmelerine başlandı.

Genel Kurul, Meclis Başkanvekili Nevzat Pakdil başkanlığında saat 15.00'de toplanarak çalışmalarına başladı.

Genel Kurula ilk gelenler CHP'li milletvekilleri oldu. CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter, Antalya Milletvekili Hüsnü Çöllü ile Malatya Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu, saat 14.20'de salona geldi. Onları MHP ve AK Parti'li bazı milletvekilleri izledi.

AK Parti ve MHP, TBMM Danışma Kurulunun yapılamaması nedeniyle, Genel Kurulun gündem ve çalışma saatlerine ilişkin ortak hazırladıkları grup önerisini getirdi.

Genel Kurulda, başörtüsünün yükseköğretimde serbest bırakılmasını içeren Anayasa değişikliği teklifinin görüşmeleri ve ilk turun bugün, ikinci tur oylamasının ise 9 Şubat Cumartesi günü yapılmasını içeren grup önerisi üzerinde görüşmelere geçildi.

AKP VE CHP ADINA İLK KONUŞMALAR

Grup önerisi üzerinde ilk sözü, AK Parti Grup Başkanvekili Sadullah Ergin aldı. Ergin, Anayasa değişikliğini çok önemli olduğunu görüşmelere başlanmasında bir sakınca bulunmadığını söyledi. CHP Grubu adına konuşan Grup Başkanvekili Kemal Anadol ise, türban konusunda "Takiye yapmayan" bazı milletvekili ve belediye başkanlarının gerçek düşüncelerini söylediğini beleriterek, bunların disiplin kuruluna verildiğini anlattı ve "Erken öten horozun başı kesilir, demek istediniz" dedi.

USUL TARTIŞMASI BAŞLADI

TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, Genel Kurulun gündem ve çalışma saatlerine ilişkin AK Parti ve MHP'nin ortaklaşa verdiği önerinin kabul edildiğini ve gündeme geçildiğini söyledi.

Bu arada, CHP Ankara Milletvekili Önder Sav, "teklifin Anayasaya aykırı olduğu" gerekçesiyle önerge verdi. Bunun üzerinde usul tartışması açıldı.

Önerge üzerinde ilk sözü Sav aldı.

Sav, üniversitelerde türbanın 1984 yılından bu yana Danıştay, Anayasa Mahkemesi, AİHM kararları ile açıklığa kavuşturulduğunu belirterek 'Velev ki, simge olsa ne olur' sözleriyle konu yeni kritik bir aşamaya geldi. Yüksek Mahkeme kararlarına aykırı olarak getirilmek istenen düzenleme üniversiteleri bilimin değil inançların tartışılacağı alan haline getirilecek. Türban bu üniversitelerde sınırlı kalmayacak tüm topluma yayılacak" dedi.

Anayasa değişikliği teklifinin anayasaya karşı hile niteliği taşıdığını belirten Sav, teklifin hiç yapılmaması ve Meclis'e gelmemesi gerektiğini söyledi. MHP Genel Başkan Yardımcısı Tunca Toskay'ın ?hasadını toplayacağız" şeklindeki sözlerini hatırlatan Sav, ?elmayı AKP yiyecek sapı da hasada çıktığını sananlara kalacak" dedi.

ŞANDIR: LAİKLİĞE AYKIRI DEĞİL

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ise yaptığı konuşmada, 40 yıldır tartışılan, toplumsal ayrışmaya ve cepheleşmeye çözüm üretmek üzere bir arada olduklarını belirterek ?iyiniyetli girişimi başka alanlara çekerek yeni gerginlik alanları yaratmak anlayışını halkımız birlikte değerlendirecek ve gereğini yapacaktır. Bu teklifin laikliğe aykırı olduğunu iddia etmek maksadı aşan bir anlayıştır. Bu teklif usule uygundur, içtüzüğe uygundur. Laikliğe aykırı değildir." diye konuştu.

BOZDAĞ: ANAYASANIN İLK ÜÇ MADDESİNİN NOKTASINA VİRGÜLÜNE BİLE DOKUNMUYORUZ

Usul tartışması kapsamında söz alan AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ise verilen teklifin eğitim ve öğrenim hakkı ile ilgili olduğunu ve laikliğe aykırı olmadığını savundu. Bozdağ, ?bu teklifin neresi hukuk devletine aykırı. Bu değişikliği farklı noktalara çekmek yanlıştır" dedi..

GENÇ: EGEMENLİK KAYITSIZ ŞARTSIZ ALLAHI'NDIR YAZACAKSINIZ

Genel Kurul'da Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç ise Başkanlık kürsüsünün arkasında yer alan "egemenlik kayıtsız şartsız milletindir" sözlerini işaret ederek, "Siz Anayasa'dan laiklik ilkesini kaldırdığınız zaman buraya 'Egemenlik Kayıtsız Şartsız Allah'ındır' yazacaksınız" dedi. AKP ve MHP'yi oy peşinde olmakla eleştiren Genç, türban sorununun çözümü konusunda ?Abdullah Gül'ün karısı, Tayyip Erdoğan'ın karısı türbanlarını çıkaracaklar ?ey genç kızlar türbanınızı çıkarın' diyecekler, sorun ancak böyle çözülür" dedi.

Başkanvekili Nevzat Pakdil ise Genç'i üslubu konusunda uyardı.

İLK TARTIŞMA

Meclis Genel Kurulu'nda türbanla ilgili anayasa değişikliği teklifinin görüşmelerine geçilirken, gergin bir ortamda yapılan görüşmelerde ilk tartışma da, DSP Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli ile oturumu yöneten Meclis Başkanvekili Nevzat Pakdil arasında, konuşma hakkı ve kura çekimi nedeniyle yaşandı. Pakdil, teklif üzerinde konuşacak isimlerin sırasını belirlemek üzere kura çekimi yapacağını belirtirken DSP'li İçli yerinden kalkarak, kendisinin ilk başvuranlar arasında olduğunu ve kuraya dahil edilmemesi gerektiğini söyledi. İçli'nin sözlerine rağmen Pakdil kura çekiminde ısrarcı davranırken, İçli de, yerine oturmayacağını belirtti ve Pakdil'i tarafsız davranmamakla suçladı. Pakdil, İçli'nin yerine oturmaması üzerine CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay'ı konuşmak üzere kürsüye davet etti. Okay tartışma nedeniyle kürsüye çıkmazken, bunun üzerine Pakdil, DTP grubu adına Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk'u kürsüye çağırdı. CHP'liler de bu duruma tepki göstererek ayağa kalktı. Gerginliğin büyümesi üzerine, Meclis Başkanvekili Pakdil, oturuma 5 dakika ara verdi.

İÇLİ: KASTIMI AŞAN BİR DURUM VARSA ÖZÜR DİLERİM

Genel Kurul'a verilen 5 dakikalık aranın ardından sinirler yatışırken, Pakdil, DSP'li İçli'ye oturduğu yerden söz verdi. İçli ise, ?Biraz evvel benim amacım Genel Kurula saygısızlık yapmak değil. İki gün evvel geldim, başkanlığa müracaatımı yaptım. İçtüzüğe göre, söz hakkı kayıt veya istem sırasına göre verilir. Beni 449 kişiyle aynı torbaya atmak istiyorsunuz, itirazım bunaydı. Kastımı aşan bir durum varsa özür dilerim" dedi.

LİDERLER KONUŞMALARI İZLİYOR

Gergin bir ortamda yapılan görüşmeleri, liderler de takip ediyor. Meclis Genel Kurulu'na ilk gelen lider MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli olurken, daha sonra da CHP lideri Deniz Baykal, Genel Kurul'a katıldı.. Başbakan Erdoğan ise Meclis Genel Kurulu'na en son gelen lider oldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, milletvekillerinin Genel Kurul'a katılımını sağlamak için sık sık grup başkanvekilleri aracılığıyla kulisleri kontrol altına ettirdi.

Sınırötesi operasyona karşı Şırnak'ta yaptıkları eylem nedeniyle bölgede bulunan DTP'li milletvekilleri de türban oylaması için Meclis'e geldi. DTP Grup Başkanı Ahmet Türk ile DTP milletvekillerinin büyük çoğunluğu da Meclis Genel Kurulu'na katıldı.

330 OY GEREKİYOR

Anayasa değişikliği teklifinin maddelerinin ve tümünün kabulü, üye tam sayısının beşte üç çoğunluğunun (330) gizli oyu ile mümkün olabilecek.

Birinci turda gerekli çoğunlukla (330) kabul oyu alamayan bir madde, ikinci turda da en az (330) oy alamazsa reddedilmiş sayılacak.

TEKLİFTE NELER VAR

AK Parti ve MHP'li milletvekillerince verilen Anayasa değişikliği teklifiyle, Anayasa'nın, "Kanun önünde eşitlik" başlıklı 10'uncu maddesinde, "... ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında" ibaresi eklendiği son fıkrası, "Devlet organları ve idari makamları, bütün işlemlerinde ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır" şeklinde değiştiriliyor.

Teklif, Anayasa'nın "Eğitim ve öğrenim hakkı ve ödevi" başlıklı 42'nci maddesine, "Kanunda açıkça yazılı olmayan herhangi bir sebeple kimse yükseköğrenim hakkını kullanmaktan mahrum edilemez. Bu hakkın kullanımının sınırları kanunla belirlenir" şeklinde yeni bir fıkra eklenmesini öngörüyor.

Anayasa değişikliği teklifinin son maddesi de yürürlüğü düzenliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber