Cumhuriyet tarihinin en büyük 2. ihalesi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Şubat 2008 11:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne ait Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş., cumhuriyet tarihinde Telekom'dan sonra en büyük ihaleyle 14 Mart'ta satılıyor. ABD, Rusya ve Avrupa ülkelerinin kıyasıya yarıştığı ihale için 33 firma şartname aldı.

Büyükşehir Belediyesi Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş. Genel Müdürü Veysel Karani, yaptığı açıklamada, dünya enerji devlerinin kıyasıya yarıştığı doğalgaz ihalesine yoğun ilgi olduğunu söyledi. Taleplerin umut edinilenin üzerinde olduğunu ifade eden Karani, "Dünya enerji devleri bizleri ziyaret etti. Bilgi aldılar, ona göre bir planlama yaptık. 26 Şubat için ihaleye çıkmıştık. Talepler umut ettiğimizin üzerinde oldu. CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne ihalenin iptal edilmesinden dolayı yaptığı başvuru, ihalenin sürecini değiştirdi. Anayasa Mahkemesi'nin ret kararı vermesinden dolayı firmalar rahatça girebildi. Bu nedenle 14 Mart 2008 tarihine erteledik. Bilgi odasında sabah 08.00'den gece 22.00'ye kadar misafir ediyoruz. Firmalar uzmanlarını getiriyor. Buna göre doğalgaza bir değer biçiyorlar. Boru, bina ve ürün satmıyoruz. 30 yıllık lisans hakkını veriyoruz" dedi.

Başkent Doğalgaz'ın enerji koridorlarının toplandığı bir gaz olmasından dolayı stratejik önemi olduğunu dile getiren Karani, "Bunu dikkate alarak firmalar fiyatlarını verecek. Talipli firmalarla yüz yüze görüştük. Firmalar bilgi odasında 150 ile 180 soru soruyorlar. Başkent Doğalgaz'ın satılmasıyla ilgili olarak büyükelçilikler, TOBB, Dışişleri Bakanlığı, TÜSİAD ve Avrupa'daki birçok kamu kurum ve kuruluşuna mektup yazdık. Çok geniş kapsamlı bir tanıtım yapıldı" diye konuştu.

Doğalgaz ihalesinin Türkiye'de yapılan en açık ve en şeffaf ihale olacağını söyleyen Karani, "Gazde France ile Baymin, Gaz Naturel ile Nurol ortak giriyor. Ankara enerji koridoru haline geliyor. Bu ihaleden sonra 2009 yılında başka firmalarda gaz getirebilecek. Bu özelleşmenin ardından gaz fiyatları düşecek. 10 yılın sonunda tüketim yıllık 6 milyar metreküpe çıkacak. 30 yılın sonunda 7.5 milyar metreküp olacağı tahmin ediliyor" şeklinde konuştu.

Bu ihale ile alanın, satanın ve tüketicinin kar yapacağını belirten Karani, "Bu ihalenin bitmesinin ardından gelen parayla Ankara Büyükşehir Belediyesi yatırımlarına devam edecek. Alan firma ile tüketiciye daha iyi, daha hızlı ve daha ucuz hizmet gidecek. Kısacası bu ihalenin kaybedeni yok. Müracaata geç başlanmasından dolayı son başvuru 14 Mart günü saat 11.00'de sona erecek. Açık artırma ile ANFA salonunda gerçekleşecek ihale, cumhuriyet tarihinde Telekom'dan sonra en büyük ihale olacak" dedi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin geleceğinin bu ihale olduğu yönünde söylentilerin yanlış olacağını söyleyen Karani, "Bu ihaleden gelecek para yatırımlara gidecek. Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin geleceği bu ihaleye bağlı değil" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber