Taşınabilir ilköğretim okulu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Şubat 2008 22:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Türkiye'de özellikle depremden sonra yapımı artan taşınabilir çelik konstrüksiyonlu ilköğretim okullarından biri de Trabzon'un merkeze bağlı Karakaya köyüne yapılıyor.

Türkiye'de özellikle depremden sonra yapımı artan taşınabilir çelik konstrüksiyonlu ilköğretim okullarından biri de Trabzon'un merkeze bağlı Karakaya köyüne yapılıyor.

Vali Nuri Okutan, beraberindeki Milli Eğitim Müdürü Yavuz Selim Sandıkçı, İl Genel Meclisi Üyesi Halil Kılıç ile Karakaya köyünde yapımı devam eden okulda incelemelerde bulundu.

Ülke genelinde olduğu gibi Trabzon'da da köylerden kentlere göç yaşandığını belirten Vali Okutan, ''Göç nedeniyle köylerdeki nüfusun azalmasına bağlı olarak buralardaki okullarımız da boşalıyor. Köy okullarında eğitim, öğrenci azlığı nedeniyle yapılamıyor. Boşalan okullar da maalesef eskiyor'' dedi.

Okutan, nüfusun azalmasını göz önüne alarak köylere artık betonarme değil, taşınabilir okul yapmayı amaçladıklarını ifade ederek, ''Bu durumdan hareketle Karakaya köyündeki okul ihtiyacını taşınabilir okul yaparak gidermeye karar verdik. Daha sonraki dönemlerde eğer köyün öğrenci nüfusu azalırsa, okulu ihtiyaç olan başka bir yere taşıyabileceğiz'' diye konuştu.

Avrupa'da uzun yıllardır uygulanan ancak, Türkiye'de depremlerden sonra hayata geçirilen taşınabilir okul projesinin, kaynakları iyi değerlendirme açısından da önemli olduğuna dikkati çeken Vali Okutan, şunları söyledi:

''Trabzon'un ilk taşınabilir çelik konstrüksiyon okulu, Bayındırlık ve İskan Bakanımız Faruk Nafiz Özak'ın katkılarıyla yapılıyor. Yapımına yaklaşık 1 ay önce başlanan, 150 öğrenci kapasiteli ve 8 derslikli okul tahminlerimize göre 1 ay içinde eğitime hazır hale getirilecek. Bu uygulamayı örnek alarak, bundan sonra yapılacak diğer okulları da taşınabilir özellikte yapmalı planlıyoruz. 100 öğrenci bulduğumuz yerlere bu okulları açmaya ve mevcut kaynağı verimli şekilde kullanmaya gayret edeceğiz. Taşınabilme özelliğine sahip okulları açtığımızda betonarme okul yapmaya ihtiyaç kalmayacak.''

Vali Okutan, köylerde öğrenci yokluğu nedeniyle kapanan okulları ise halk eğitim merkezi müdürlüklerinin kullanımına vereceklerini ya da ihtiyaç duyulan yerlerde ana okullarına dönüştüreceklerini kaydetti

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber