40 yeni ilçe geliyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Şubat 2008 09:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AKP yönetiminin üzerinde çalıştığı yerel yönetimler projesiyle 9'u İstanbul'da olmak üzere toplam 40 yeni ilçe kurulması planlanıyor. Ankara'da CHP'nin kalesi olan Çankaya ilçe sınırlarını değiştirmek için plan yapan AKP, ayırmak istediği mahallelerde partinin oy oranının yüksek olması nedeniyle bu değişiklikten vazgeçti. Bu değişiklikte "Çankaya'yı bölersek, kazanma şansımızı kaybederiz" endişesinin etkili olduğu belirtildi.

Ankara tartışması

AKP, 2009'daki yerel seçimler öncesi CHP'nin kalelerini bölerek kazanma taktiğinde son aşamaya geldi. Bugün Erdoğan başkanlığında yine biraraya gelecek AKP'liler çıkan sonuca göre projeye son şeklini verecek.

Geçen hafta İçişleri Bakanı Beşir Atalay, AKP'nin yerel yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi, Grup Başkanvekili Nihat Ergün, Teşkilat Başkanı Haluk İpek, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, AKP Ankara İl Başkanı Halis Bilge'nin de katılımıyla Ankara toplantısı yapıldı.

Özellikle, Çankaya ilçe sınırlarından ayrılmak istenen mahallelerle Yenimahalle, Batıkent ve Ümitköy ile ilgili görüşler ortaya konuldu. AKP'liler, ayrılmak istenen Balgat ve Çukurambar'da AKP'nin oy oranının yüksek olduğuna dikkat çekerek, "Bu mahalleler ayrılırsa, belediyesini kazanma şansımız ortadan kalkar. Mevcut haliyle kalsın" önerisinde bulundu.

Ankara'da bir ilçe kurulması fikri öne çıktı. Esenboğa Havaalanı'nı kapsayan bölgede Pursaklar ilçesi kurulacak. Yeni ilçeye Saray, Esenboğa ve Sirkeli belediyeleri bağlanacak. Ayrıca, Bağlum Keçiören'e, Yenikent de Sincan ilçe sınırlarına dahil edilecek.

Bursa'da 5 bin fark atma hesabı

CHP'nin kazandığı Bursa'daki Nilüfer belediye başkanlığını almak isteyen AKP, 3 bin oyla kaybettiği belediye için bir formül geliştirdi. AKP'nin oy oranının yüksek olduğu Osmangazi sınırları içinde olan ve son sayımda 41 bin nüfusa ulaşan Emek Belediyesi, Nilüfer ilçesine bağlanacak. AKP, 2004'te yapılan seçimde Emek Belde Belediye seçiminde 8 bin 50 oy alırken, CHP'ye sadece 232 oy çıktı. Bu beldenin dahil olmasıyla AKP, 2004 seçim sonuçlarına göre CHP'ye 5 bin oy fark atacak.

İstanbul'a 9, Diyarbakır'a 4 yeni ilçe

AKP yönetimi İstanbul'a 9 yeni ilçe yapmayı planlıyor. Türkiye genelinde 40 dolayında yeni ilçe yapma planı yapan AKP'nin düşünce aşamasında olduğu ilçeler şunlar:

İSTANBUL: Hadımköy, Beylikdüzü, Başakşehir, Çekmeköy, Esenşehir, Samandıra, Erengazi, Sultangazi, Arnavutköy.

ANKARA: Pursaklar.

DİYARBAKIR: Sur, Bağlar, Yenişehir ve Kayapınar ANTALYA: Kepez, Muratpaşa, Konyaaltı ve Döşemealtı.

İZMİR: Konak'tan ayrılan Karabağlar ve Yeşilyurt birleştirilerek 'Karabağlar' ilçesi kurulacak. Karşıyaka'dan ayrılan Bayraklı ilçe haline getiriliyor. Gümüldür ilçe olacak. Sarnıç Gaziemir'e, Ulukent Çiğli'ye bağlanıyor.

ESKİŞEHİR: Tepebaşı ve Odunpazarı ilçe belediyesi olacak.

MERSİN: Toroslar, Akdeniz ve Yenişehir.

SAKARYA: Adapazarı ilçesi kurulacak. Güneşler ve Arifiye Adapazarı'na bağlanacak. Erenler ve Serdivan adıyla iki yeni ilçe kuruluyor.

SAMSUN: Gazi, İlkadım, Canik ve Atakum.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber