Yargıtay MGK Üyeliği istiyor

Haber Giriş : 28 Eylül 2004 07:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Cumhuriyet Başsavcılığı'nın kurulmasını öneren Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok, Başsavcı'nın MGK üyesi olmasını istedi. Ok, bu taleplerini içeren Anayasa değişikliği teklifini hükümete ilettiğini söyledi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok, Türkiye Cumhuriyet Başsavcılığı sisteminin kurulması ve Başsavcı'nın Milli Güvenlik Kurulu (MGK) üyesi olmasını öngören bir Anayasa değişikliği önerdi. Başsavcı Ok, Yeni Şafak'a yaptığı açıklamada, bu önerilerini hükümete ilettiklerini söyledi.

Ok, hükümetin bu önerilerini uygun bir zamanda değerlendirmeye alacağına inandığını belirterek, "Çünkü Türkiye'nin şartları bunu gerektiriyor. Türkiye Başsavcılığı kurumunun er geç kurulacağına inanıyorum" dedi. Anayasa değişikliği yapılarak zaman kaybedilmeden Türkiye Başsavcılığı'nın kurulması gerektiğini ifade eden Ok, bu değişikliğin gerçekleşmesi halinde savcılık kurumunda yaşanan karmaşa ve kargaşanın sona ereceğini savundu.

'Temsil krizi yaşıyorduk'

Türkiye Başsavcılığı'nın savcılar üzerindeki denetim ve eşgüdüm yetkisinin, adaletin zamanında gerçekleşmesi konusunda yarar sağlayacağını anlatan Ok, Avrupa hukukunu rehber edinen Türkiye'nin, uluslararası alanda ülkeyi temsil edecek bir "Genel Başsavcı"ya sahip olmadığını söyledi. Ok, bu yüzden Türkiye'nin bazen zor durumda kaldığını hatırlattı. Türkiye'nin, başta Avrupa Konseyi'nce düzenlenen Savcılar Konferansı olmak üzere, çağrıldığı "başsavcı zirveleri" öncesinde temsil krizi yaşadığına değinen Ok, bu görevin yasal olmadığı halde çoğu kez Yargıtay Başsavcılığı'nca yerine getirildiğini bildirdi. Ok, yalnız bu nedenle değil "sınır aşan örgütlü suçlarla etkili mücadele" için de bir an önce Türkiye Cumhuriyeti Başsavcılığı'nın kurulması gerektiğini vurguladı. Başsavcı Ok, eski TRT binasına taşınan Yargıtay savcılarının rahat ve huzurlu bir ortama kavuuştuklarını söyledi. Yargıtay savcılarının, dah önce fiziki açıdan son derece sağlıksız ortamlarda yıllarca çalıştığını hatırlatan Ok, yaklaşık 150 savcının şu anda sağlıklı bir ortamda bulunduğunu bildirdi. Ok, bina sorununu çözdüklerini bildirirken, "yemekhane" sorununu da çözmeye çalıştıklarını kaydetti.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber