Öğretmenler perişan durumda!

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 23 Şubat 2008 11:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İki ayrı öğretmen sendikası, iki farklı konuda araştırma yapmış. Sonuç vahimin de ötesinde.

Bağımsız Eğitimciler Sendikası'nın yaptığı anketin sonucu:

Öğretmenlerin yüzde 93'ü borçla yaşıyor.

Türk Eğitim-Sen'in araştırma sonucu ise:

Öğretmenler bunalımda, yüzde 8'i de intiharı düşüyor.

Peki öğretmenler böyle düşünmekte haksızlar mı? Böylesi bir duruma beceriksizlikleri nedeniyle mi düştüler yoksa koşullar mı onları bu hale getirdi?

Zor durumdalar. Ama onları daha da üzen, sahipsizlikleri. Cumhuriyetin kurulduğu ilk yıllarda sofranın en başında, protokolün en ön sıralarında yer alan, sokağa çıktıklarında herkesin selam durduğu öğretmenler, şimdi eğer borç batağına düşüp pazarda limon satacak hale düştülerse bunun sorumlusu onlar mı yoksa başta siyasiler olmak üzere hepimiz miyiz? Bunu yeniden sorgulamamız gerekir.

Neden intihar noktasına geldiler? Binde bir bile olmaması gereken bir sonuç, nasıl yüzde 8'lere tırmanmış? Çok iyi irdelenmesi gerekiyor. Hem de çok!..

Kredi kartı borçları

Bağımsız Eğitimciler Sen- dikası'nca (BES) yapılan araştırmada, Türkiye'deki her 100 eğitimciden 93'ünün borçla yaşadığı, kredi kartı borçları yüzünden kara listeye alınan eğitimcilerin sayısının da yüzde 120 arttığı belirlendi.

Araştırma sonuçlarına göre, 2008'de eğitimcilerin banka borcu bir önceki yıla oranla yüzde 77 oranında arttı. Öğretmenlerin yüzde 45'inin kredi kartı, yüzde 23'ünün de kredi borcu bulunuyor. Hiç borcu bulunmayan eğitim çalışanlarının oranı ise sadece yüzde 7.

BES Genel Başkanı Gürkan Avcı, "Son 5 yıllık AKP iktidarından bu yana, öğretmenlerin reel ücretleri ülke ekonomisi oranında büyüseydi, 887 YTL olan göreve yeni başlayan bir öğretmenin maaşı 1.185 YTL olacaktı. DPT ve TÜİK rakamlarına dayanılarak endeksleme yöntemiyle yaptığımız araştırmada, son 5 yılda ekonomi yüzde 33.6 büyürken memur ücretlerinin gerilediği bir gerçektir" dedi.

"Memurların borç hanelerinin en başında kredi kartları bulunuyor. Öğretmenlerin yüzde 45'i kredi kartları, yüzde 23'ü kredi kullanımı yoluyla bankalara borçlandı. Eş dost, arkadaş ve akrabalara borcu bulananların oranı yüzde 14, mağazalara ve tanıdık esnafa borçlananların oranı ise yüzde 11 düzeyinde bulunuyor. Hiç borcu bulunmayan eğitim çalışanlarının oranı ise yüzde 7.

İntiharı da düşünüyorlar

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk da "Muğla'da bir öğretim görevlisinin, 800 YTL'lik kredi kartı borcu için evine haciz gelince, okulda kendini asarak intihara kalkışması, ne yazık ki gün yüzüne çıkmamış korkunç gerçekle yüzleşmemize neden oldu. Türkiye'de eğitim çalışanlarının aldığı ücretle geçinemediğini, hatta bu nedenle bunalıma girdiğini, borçsuz ayakta duramadığını, ailesinin parçalanma noktasına geldiğini sık sık dillendirdik. Ama şimdi felaketi yaşıyoruz" dedi.

Koncuk, "Kasım ayında 1.970 öğretmen üzerinde yapılan araştırmada, öğretmenlerin yüzde 89.6'sının kredi kartı borcu ya da taksitleri bulunduğu, yüzde 8'inin ise borçlarından dolayı intihara teşebbüs ettiği ya da intihar etmeyi düşündüğü sonucu ortaya çıktı. Yani ülkemizde her 100 öğretmenden 8'i borçları dolayısıyla intiharın eşiğinden dönmüş ya da intihara teşebbüs etmiştir" şeklinde konuştu.

Ankette ortaya çıkan diğer bazı sonuçlar da şöyle:

Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 23.5'i görevlerinden arta kalan zamanda ek iş yapıyor.

Yüzde 91.4'ü maaşından birikim yapamıyor.

Yüzde 58.3'ü kirada oturuyor.

Yüzde 78'i bilimsel gelişmeleri takip edemiyor. Zira ankete katılanların yüzde 75.2'si ekonomik nedenlerden dolayı bilimsel gelişmeleri takip edemediğini ifade ediyor.

Yüzde 36'sı ekonomik nedenlerden dolayı öğretmenlik mesleğini seçtiği için pişman olduğunu belirtiyor. Öğretmenlerin yüzde 72.7'si öğretmenliğin kutsal bir meslek olduğunu dile getirmesine karşın çocuğunun öğretmen olmasını istemiyor.

Özetin özeti: İki farklı anket ve öğretmenlerin perişanlığı. Oysa onlar çocuklarımızın ve ülkemizin geleceğinin mimarları!..

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber