Hangi Rektörün suçlu olduğuna Danıştay karar verecek...

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 26 Şubat 2008 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

'Kim suçlu?'

Danıştay karar verecek

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU Ankara

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın, Anayasa'nın 10 ve 42. maddelerinde yapılan değişikliğin, türbanlı öğrencilerin üniversitelere alınmaları için yeterli olduğu, ayrıca bir kanuni değişikliğe ihtiyaç olmadığını savunması "kanunsuz emir" tartışması başlattı.

Farklı görüş ve uygulamalar, türbanlıların alınması talimatı veren Özcan ile talimatı uygulayan rektörlerin mi yoksa Özcan'ın talimatını yerine getirmeyenlerin mi suç işlediği tartışması başlattı. Kimin suç işlediği konusunda son sözü yargı söyleyecek. Savcılıklar, suç duyurusu üzerine ya da resen rektörler hakkında işlem başlatabilecek. YÖK Kanunu'na göre, savcılıkların soruşturma yürütebilmeleri için YÖK'ten izin almaları gerekiyor.

Özcan tarafından oluşturulacak 3 kişilik kurul, izin istemlerini karara bağlayacak. Kurulun vereceği kararın iptali için, savcılıklar ya da suç duyurusunu yapan kişilerin Danıştay'a başvuru hakkı bulunuyor. Danıştay kararı iptal ederse, rektörler hakkında "görevi kötüye kullanma" suçundan soruşturma ve dava açılabilecek.

Kimin hakkında soruşturma başlatılması gerektiğine, türbanın laikliğe aykırı olduğu yönündeki kararları bilinen Danıştay hükmedecek.

Özcan'a da soruşturma

Savcılıklar, resen ya da suç duyurusu üzerine Özcan hakkında da işlem başlatabilecek, ancak bunun için Milli Eğitim Bakanlığı'na başvuracak. Bu durumda, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ve 3 YÖK üyesi soruşturma istemini karara bağlayacak. Bu karar, incelenmek üzere Danıştay'a gidecek. Danıştay'ın vereceği karara göre, Özcan hakkında ceza soruşturması yürütülebilecek.

Özcan ya da talimatını yerine getiren rektörler hakkındaki olası soruşturma, TCK'nın "görevi kötüye kullanma" başlıklı 257. maddesine göre yürütülecek. Bu madde 3 yıla kadar hapis cezası öngörüyor. Özcan'ın talimatını yerine getirmeyen rektörler hakkındaki olası soruşturmanın da TCK'nın "eğitim ve öğretimin engellenmesi" başlıklı 112. maddesine göre yürütülebilecek. Bu madde de 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası içeriyor. Anayasa Mahkemesi'nin vereceği olası bir kararla ya da YÖK Kanunu'nun ek 17. maddesinin değiştirilmesiyle belirsizlik kalksa da, geçen sürede yapılan uygulamalar soruşturma nedeni olunabilecek. Özcan'ın rektörlere gönderdiği talimatın hukukiliği de ayrıca dava konusu olabilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber