Çelik: Kıdem tazminatı tartışılmalı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Şubat 2008 14:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kıdem tazminatı konusunda, "Eğer işçilerin yüzde 70'i kıdem tazminatı sorunu yaşıyorsa, o zaman bu konuyu tartışmamız değerlendirmemiz gerekiyor" dedi.

Çelik, Ankara Sanayi Odası Meclis Toplantısında yaptığı konuşmada, istihdam paketinin tamamlandığını bugün yarın Bakanlar Kurulu'na geleceğini ifade ederek, paket kapsamında iş sağlığı ve güvenliği alanında son yaşanan olumsuzlukları önlemek için taşeronla ilgili düzeleme getirildiğini dile getirdi.

Alt işverenlikle ilgili ağırlıklı olarak eğitim sorununun halledilmesi gerektiğini anlatan Çelik, alt işverenliğin iş sağlığı ve güvenliği açısından önem arz ettiğini, herkesin yapılan işten elde edilen katma değer kadar sorumluluğa da ortak olması gerektiğini kaydetti.

Çelik, zorunlu istihdam konusunda eski hükümlü çalıştırma yükümlülüğünün kaldırılacağını, terörle mücadele mağduru yükümlüğünü kamu ile sınırlayacaklarını, özürlü istihdamında ise primlerin Hazine tarafından karşılanacağını bildirdi. Bakan Çelik, ayrıca hekim, teknik eleman, hemşire istihdamıyla ilgili ortak hizmet alımı getirdiklerini söyledi.

İstihdam paketiyle işsizlik ödeneğinin miktarının yükseltilip hak etme süresinin düşürüldüğünü anlatan Çelik, ayrıca işverenin ödediği SSK priminde 5 puanlık indirimin teşvik şeklinde sürekli hale getirileceğini söyledi. Çelik, "Bunun yürürlük tarihini kesin veremiyorum. Son çeyrek ifadesi var, ilk 6 ay sonunda devreye koyalım düşüncesi var. Bunu önümüzdeki süreçte kararlaştıracağız" dedi.

Çelik, mesleki eğitimin teşviki için bu tür eğitim almış 18-29 yaş arasında gençlerin istihdamında birinci yıl işverenin sigorta priminin yüzde 100'ünün, ikinci yıl yüzde 80'inin, üçüncü yıl yüzde 60'ının, dördüncü yıl yüzde 40'ının, beşinci yıl yüzde 20'sinin Hazinece karşılanacağını belirtti.

Kıdem tazminatı

Kıdem tazminatıyla ilgili hazırlanan tasarıda düzenleme olduğunu bildiren Çelik, mevcut sistemdeki sıkıntıların aşılması için "iş yerinin büyüyüp gelişmesi, işçinin de hak ve hukukunun korunması" anlayışında oldukları söyledi.

Faruk Çelik, şöyle konuştu:

"Kıdem tazminatı konusunda oturup net bir şekilde mutabakat sağlamamız gerekiyor. Bunu bir politik malzeme yapmak, bunu çatışma aracı haline getirmek doğru değil. İnanıyorum ki, sağduyu hakim gelecek. Tartışmaların, değerlendirmelerin neticesinde sağlıklı bir noktaya geliriz diye düşünüyorum. Kamuda sorun yok ama özel sektörde sorun yaşanıyor. Kıdem tazminatının kamunun dışında nasıl işlediğini iyi tespit etmemiz gerekiyor. Eğer işçilerin yüzde 70'i kıdem tazminatı sorunu yaşıyorsa, o zaman bu konuyu tartışmamız değerlendirmemiz gerekiyor" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber