Öğrenciler 'lakap'tan şikayetçi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Mart 2008 21:37, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Öğrenciler, arkadaş çevresinde en fazla kendilerine lakap takılmasından şikayetçi oluyor. Okul ortamında kendilerini rahat hissedip hissetmediklerini anlamaya yönelik maddede öğrencilerin yüzde 46'sı 'çoğu zaman' ve 'bazen' seçeneklerini işaretleyerek okul ortamını güvenli bulmadıklarını ifade ediyor.

Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Ankara'da 24 ortaöğretim kurumunda okullarda şiddet konulu bir araştırma yaptı. Bu kapsamda, 657 yönetici - öğretmen, 3 bin 600 öğrenci ve 290 veli üzerinde anket çalışması uygulandı.

Araştırma çerçevesindeki 60 maddeden oluşan öğrenci anketinde öğrencilerin arkadaş çevreleriyle olan ilişkileri, çevreye, okul ortamına, okul personelinin yaklaşımına ve ailelerine ilişkin görüşleri alınmaya çalışıldı. Elde edilen verilerde, öğrencilerin arkadaş çevrelerinde en fazla karşılaştıkları sorunların başında 'lakap takma'nın geldiği görüldü. 'Arkadaşlarının cinsellik içeren söz ve davranışlarından rahatsız olma', 'Problemlerini paylaşacak arkadaş bulmakta güçlük çekme'nin ise en sık karşılaşılan diğer sorunları oluşturduğu belirlendi. Öğrencilerin, 'Sigara, alkol ve madde kullanımı konusunda arkadaşlarından baskı görmediklerini', 'Kaba kuvvet içeren davranışlara maruz kalmadıklarını' ve 'Kesici aletle tehdit edilmediklerini' ifade ettikleri görüldü.

ÖĞRENCİLER, OKULA GELEN YABANCILAR TARAFINDAN KORKUTULUYOR

Araştırmada, çevrenin öğrenci davranışları üzerindeki etkileri de belirlendi. Öğrenci cevapları incelendiğinde, 'Okul çevresindeki internet kafe, kafeterya gibi ortamlardan olumsuz etkilendikleri', 'Okul giriş çıkışlarında okula gelen yabancılar tarafından korkutuldukları' sonucuna ulaşıldı.

Bununla birlikte raporda, 'Okul yolunda herhangi bir tehditle karşılaşmadıklarını', 'Bağımlılık yapan tehlikeli madde satışının olmadığını', 'Cinsellik içeren söz ve davranışlarla rahatsız edilmediklerini' ifade eden öğrenci sayısının da çok yüksek olduğu kaydedildi.

ÖĞRENCİLER OKUL ORTAMINI GÜVENLİ BULMUYOR

Ankette öğrenciler okul ortamına ilişkin görüşlerini almak amacıyla ikisi olumlu, ikisi olumsuz olmak üzere 4 maddeye yer verildi. Okul ortamında kendilerini rahat hissedip hissetmediklerini anlamaya yönelik maddede öğrencilerin yüzde 46'sının 'çoğu zaman' ve 'bazen' seçeneklerini işaretleyerek okul ortamını güvenli bulmadıklarını ifade ettikleri görüldü. Öğrencilerin yüzde 40'ı ise okulda bulunan kulüplerde etkin rol alamamaktan sikayetçi oldu.

Öğrencilerin başta öğretmenler olmak üzere okulda görev yapan personelin tutumlarına ilişkin 10 olumsuz, 2 olumlu maddeye verilen cevapları incelendiğinde öğretmenlerin onur kırıcı sözler ve davranışlarda bulunduklarını ifade eden öğrenci oranının yüksekliği dikkat çekti. Ayrıca öğrenciler, okulda öğrenci ayrımı yapıldığını belirtti. Araştırma sonucunda, yapılan ayrımın daha çok öğrencilerin 10. sınıfta seçtikleri alanlarla ilişkili olduğu yorumu yapıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber