Kürtçe dilekçeye 6 ay hapis

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 04 Mart 2008 14:21, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Kapatılan DEP'in eski milletvekili Mahmut Alınak, DTP Kars İl Başkanı iken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a Kürtçe dilekçe yazması nedeniyle 1'inci Asliye Ceza Mahkemesi tarafından ?Siyasi Partiler Kanunu'na muhalefet' suçundan 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Alınak, DTP Kars İl Başkanlığı görevinde iken, Kars'ın sorunlarının ele alındığı Kürtçe dilekçeyi 5 Ocuk 2008 günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a gönderdi. Alınak hakkında 2007 yılında Kars 1'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'na muhalefet ettiği gerekçesiyle 25 Haziran 2007'de dava açıldı. Davanın 26 Şubat günkü duruşmasında karar çıktı. 1'inci Asliye Ceza Mahkemesi Alınak'ı, 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'nun 81 ve 117 maddeleri uyarınca ?Türkçe dışında başka dillerde propaganda yaptığı' gerekçesiyle 6 ay hapis cezasına çarptırdı. Kararla ilgili yazılı açıklama yapan Alınak, şunları söyledi:

?Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a Kars'ın sorunlarını ele alan bir dilekçe gönderdim. Aylar geçip Başbakan'dan ses çıkmayınca, ?Herhalde Türkçe anlamadı, bir de Kürtçe olarak göndereyim' dedim ve dilekçeyi bir kez de Kürtçe olarak gönderdim. İşte ne olduysa ondan sonra oldu. ?Halka karşı görevlerini yapmıyor' diye Başbakan hakkında soruşturma açılması gerekirken, dilekçeyi Kürtçe yazdım diye benim hakkımda dava açıldı. Kürtçe dilekçeye verilen bu cezanın da gösterdiği gibi, devlet yöneticilerinin ağızdan düşürmedikleri kardeşlik nutukları bir masalmış. İngilizce, Almanca, Ermenice, Rusça serbest, ama yurttaş oldukları söylenen 25 milyon insanın dili yasak. Kürtçe'ye verilen bu ceza ile daha önce 301'inci maddeye aykırılıktan verilen iki cezayı, sözde özgürlükçü Başbakana armağan ediyorum."

Alınak, gerekçeli kararın açıklanmasının ardından davayı Yargıtay'da temyiz edeceğini açıkladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber