Bakan Yazıcıoğlu: Danıştay kararının gereği yapılır

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Mart 2008 16:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı, Danıştay'ın ''Mevcut içeriğiyle verilen din dersinin zorunlu olması hukuka aykırı'' kararına itiraz etmeye hazırlanıyor. Kabine üyeleri ise ''Kararın gereği yapılır '' dedi.

AKP grubu öncesinde konuşan Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu, Danıştay'ın verdiği kararın içerikle ilgili olduğunu hatırlattı.

Yazıcıoğlu "Gereken yapılır, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi kalır, bir de seçmeli din eğitimi olabilir " diye konuştu.

Devlet Bakanı Mehmet Aydın da kararın içerikle ilgili olduğuna dikkat çekti.

Çocuklarının din dersinden muaf tutulmasını isteyen iki velinin başvurusuna ilişkin temyiz incelemesini sonuçlandıran Danıştay, dün gerekçesini açıklamıştı.

Gerekçede "Bu içerikle Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi'nin zorunlu tutulması hukuka aykırı" denilmişti.

Milli Eğitim Bakanlığı'na göre ise kararda sözü edilen müfredat 2006 yılında değişti. Alevi iki ailenin gerekçeleri ortadan kalktı. Bakanlık şimdi bu gerekçeyle karara itiraz edecek.

Son sözü Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu söyleyecek. Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Turan Eser ise, Danıştay'ın dünkü kararı doğrultusunda, hükümetin zorunlu din derslerini derhal kaldırması gerektiğini söyledi.

Aleviler de harekete geçti

Danıştay'ın "Zorunlu din dersi hukuka aykırı" kararından sonra Aleviler harekete geçti. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Kazım Genç, hükümeti yargı kararlarına uymaya davet etti ve "Zorunlu din dersine derhal son verilmeli" dedi. Genç, Alevi ailelere de "Yargıya başvurun" çağrısı yaptı.

Genç, Alevi derneklerinin desteğiyle düzenlediği basın toplantısında, Başbakan Erdoğan'ı eleştirdi, "İnanç özgürlüğünü sadece türbana indirgeyen Başbakan'a Alevilerin de inanç özgürlüğü olduğunu hatırlatırız" diye konuştu.

Genç, Danıştay'ın gerekçesine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin zorunlu din dersi kararını dayanak yaptığını hatırlattı ve hükümetin kararı uygulamaması halinde Avrupa Birliği'nin baskısıyla karşılaşacağını ima etti.

Kazım Genç, AİHM ve Danıştay'ın verdiği kararların örnek teşkil edeceğini söyledi, Alevi aileleri çocuklarının zorunlu din dersinden muaf tutulmaları için yargıya başvurmaya çağırdı.

Danıştay 8'inci Dairesi, ''ilk ve ortaöğretim kurumlarında verilen Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin bu içeriği ile zorunlu tutulmasını hukuka aykırı'' bulmuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber