Tüzmen'den üniversitelere: Siz makale yazın

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Mart 2008 16:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
- Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Teknopark Projesi işbirliğine ilişkin protokol imza töreninde, Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necla Pur'un konuşmasına "Boş konuşmalarla bizim işimiz yok. Biz işimize bakarız. Herkes kendi işini iyi yapsın. Siyaseti bırakın biz yapalım. Siz (üniversiteler) bilim dünyası olarak daha fazla makale yazın" sözleriyle yanıt verdi.

Tüzmen, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile Marmara Üniversitesi arasında gerçekleştirilen Teknopark Projesi işbirliğine ilişkin protokol imza törenine katıldı.

İmza töreninde konuşan MÜ Rektörü Prof. Dr. Necla Pur, Türkiye'nin çok önemli sorunları bulunduğunu ifade eden Pur, dünyadaki ekonomik kriz, işsizlik oranları ve cari açığın artmasına işaret etti.

Bütün bunlar olurken, "türban sorunu"nun üniversiteler üzerine bir kabus gibi çökmesinin Türkiye açısından, özellikle aydın kesimin başını önüne koyarak uzun uzun düşünmesini gerektiren konular içerisinde olduğunu ifade eden Pur, "üniversiteler olarak toplumun sorunlarından hiçbir şekilde uzak kalamayız ve bizim işimiz, toplumsal sorunlara duyarlı olmak, toplumsal sorunu gördüğüm her yerde konuşmak ve fikrini açık ve seçik olarak beyan etmektir" dedi.

Sözlerine "Dün bir gazetede hüzünlenerek okudum ki, rektörlerin hukuksal davranışlarının Anayasa'yı ihlal etmelerinin, aynı 1960 yılındaki Adnan Menderes hükümeti... (Nasıl Anayasa'yı ihlal ettiler, sonunda idam edildiler) gibi bir cümleye rastladım" diye devam eden Pur, idam sözcüğüyle rektör sözcüğünün yan yana gelmesini kınadığını söyledi. Pur şöyle devam etti:

"Bu kötü lafı Sayın Genel Başkan Yardımcısına aynen iade ediyorum. Bu lafın söylenmesinden üzüntü duyuyorum. Ama Türk toplumu olarak bunun bilinmesini istiyorum ki üniversiteler, özellikle MÜ hukuka saygılıdır, hukuktan asla taviz vermeyiz. Kendini bilmez insanların yaptığı idam ve saire gibi abuk sabuk birtakım benzetmelere pabuç bırakmayız. Bunun böyle bilinmesini ben en azından MÜ Rektörü olarak isterim."
 

Tüzmen'in konuşması

  

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ise "Görüyorum ki sayın rektörümüz, hocalarımız dolular" diyerek başladığı konuşmasında kişi başına gelir rakamlarının bu kadar düşük olduğu bir ülkede, böylesine tartışmaların doğal olduğunu söyledi.

Tek amaçlarının kişi başı gelirin yükseltilmesi, Türkiye'nin zenginleştirilmesi ve bu tip tartışmaları geride bırakmak olduğunu vurgulayan Tüzmen, şunları kaydetti:

"Bırakın o tartışmaları, gelin biz bilim dünyası birikimlerimizden yararlanarak, ihracatçının birikimiyle, Türkiye'nin ihracatını artıralım. İş burada, bunu çözmemiz lazım. Böyle tartışmalara yeri gelince giriyorum ama esas istediğim, şu anda boşa vakit geçirmemek. Boş konuşmalarla bizim işimiz yok, biz işimize bakarız. Herkes kendi işini iyi yapsın. Siyaseti bırakın biz yapalım. Siz bilim dünyası olarak daha fazla makale yazın, dünya üniversiteler liginde en üst sıralarda yer alabilen Türk Üniversiteleri yaratabilelim. Hedefler böyle olmalı. Türkiye ihracatta şu anda 22. sırada. Bunu ilk 20'ye, ilk 10 getirebilir miyim, benim hedefim bu olmalı..."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber