Yatılı okul öğrencileri de lezzetli yemek yiyecek

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 12 Mart 2008 13:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dünya Sağlık Örgütü tarafından desteklenen, "Beslenme Dostu Okul" projesiyle yatılı okullardaki yemek kalitesi artırılacak.

Dünya Sağlık Örgütü'nce desteklenen, "Beslenme Dostu Okul" projesinde Iğdır Yaycı Yatılı Bölge Okulu pilot seçildi.

Iğdır Valisi Saffet Karahisarlı, projenin ilk kez uygulanacağı Yaycı Yatılı İlköğretim Bölge Okulunu (YİBO) ziyaret ederek, öğrencilere proje hakkında bilgi verdi. Öğrencilerin Türkiye'nin geleceği olduğunu ve iyi beslenmeleri gerektiğini ifade eden Karahisarlı, yatılı okullarda çıkan yemeklerin kalitesinin artırılacağını söyledi.

Öğrencilere besleyici özelliği olan gıdalar alınmasının önemini anlatan Karahisarlı, şunları söyledi:

"Dünya Sağlık Örgütüyle birlikte dünyada ve Türkiye'de bu projeyi ilk Iğdır'da biz uyguluyoruz. Çocukların dengeli ve düzenli beslenmesi lazım. Sağlıklı beslenme için öğrencilerin kilo-boy ölçülerini alacağız. Sportif aktivitelere katacağız. Her türlü vitamin ve minarelileri öğrencilerimizin almasını sağlayacağız. Bu projeyi ildeki bütün yatılı bölge okullarında uygulayacağız."

PROJE KOORDİNATÖRÜ

Proje koordinatörü ve Karakoyunlu Sağlık Grup Başkanı Dr. Serkan Yılmaz da yaptığı yazılı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütünün tüm dünyada uygulamayı planladığı "Beslenme Dostu Okul" projesinin ilk kez Iğdır'da uygulamaya başladıklarını belirtti.

Proje için pilot çalışma bölgesi olarak Yaycı YİBO'nun seçildiğini ifade eden Dr. Yılmaz, şunları kaydetti:

"2007-2008 eğitim döneminde eğitim gören öğrencileri yeterli ve dengeli beslenme konusunda bilinçlendirmeyi ve Beslenme Dostu Okul projesine örnek oluşturmayı amaçlıyoruz. Proje ile öğrencilerin genel beslenme durumunu belirlemek, büyüme ve gelişme durumlarını saptamak, okul beslenme hizmetlerini düzenlemek, öğretmenler ve öğrencilere yeterli ve dengeli beslenme eğitimi vermeyi hedefliyoruz. Ayrıca okulda sebze-meyve bahçesi, açık hava aktivite alanları oluşturmakta proje çalışmaları arasında yer alıyor."

Yapılan araştırmaların şişmanlık, zayıflık, kısa boyluluk, guatr, kansızlık ve vitamin yetersizliklerinin, okul çağı çocuklarda ve gençlerde yaygın olduğunu gösterdiğini ifade eden Yılmaz, şöyle devam etti:

"Çocuk ve gençler arasında sık görülen şişmanlık diyabet, yüksek tansiyon, kalp-damar hastalıkları gibi kronik hastalıklara yakalanma riskini artırmaktadır. Zayıflık sık hastalanmalarına neden olmakta, çalışan sağlıklı ve başarılı bireyler olmalarını engellemektedir. Kansızlık ise ilerinin anne adayı olan kızlarda daha yaygın görülmekte, okul başarısını düşürmekte ve bilgiyi algılamasını güçleştirmektedir. Proje yetersiz ve dengesiz beslenme sonucu ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarını önlemeyi ve çocukların sağlıklı büyüme-gelişmesine katkıda bulunmayı hedefliyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber