Vanlı işadamından ucuz ekmek önerisi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Mart 2008 20:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vanlı bir işadamı, AK Parti hükümeti gıda ve kömür yardımları gibi Van, Hakkari, Muş ve Ağrı illerde bulunan fırıncılara un alımında yüzde 50 devlet desteği sağlanmasını istedi.

Van Şevginler Un ve İrmik Sanayi Ticaret Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Celal Şevgin, devletin bölgedeki fırıncılara destek vermesi gerektiğini belirterek, "Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) hükümeti gıda ve kömür yardımları gibi Van, Hakkari, Muş ve Ağrı illerde bulunan fırıncılara un alımında yüzde 50 devlet desteği sağlamalıdır" dedi.

İşadamı Şevgin yaptığı yazılı açıklamada, son 1 ay içerisinde Türkiye ve bölgede buğday, un ve fakir fukaranın ekmeği üzerinde çeşitli spekülasyonlar yapıldığını belirtti. Ulusal medyanın Türkiye'de buğdayın olmadığını ve dışardan ithal ettiğine dair beyanlarla ekmeğe yüzde 25 zam gelmesi için çeşitli sebepler ortaya attığını anlatan Şevgin, verilen Doğrudan Gelir Desteği'ni (DGD) hak etmeyen şehirde oturan toprak sahiplerinin faydalandığını iddia etti. Hükümetin 2008 yılında DGD'yi tamamen kaldırıldığını hatırlatan Şevgin, en uygun olanın da bu olduğunu vurgulayarak, "DGD köylümüzü ve çiftçimizi tembelliğe teşvik eden bir unsurdu.

2008 yılından itibaren ürün başına arpa için 35 YKr ve buğday içinde 45 YKr destek vermektedir. Bu demek oluyor ki üretim yapan çiftçimiz elde ettiği ürünün karşılığını malını sattıktan sonra devletten destek alacaktır. Bu konuda Ziraat Odaları Birliği ve Tarım İl Müdürlüğü buğday ve arpanın kalitesini, bölgemizde verimli buğday cinslerini hakkında bizzat köylere giderek çiftçilere eğitim vermelidir. Devletinde tohum vererek çiftçileri ekin yapmaya özendirmek için çeşitli teşvikler sağlamalıdır" dedi.

Devletin fırıncılara yüzde 50 destek vermesi şeklinde bir önerisinin bulunduğunu kaydeden işadamı Şevgin, bu önerisini bazı sivil toplum örgütleri farklı yerlere çekmeden samimi şekilde desteklemeleri gerektiğini ifade ederek açıklamasını şöyle sürdürdü;

"Ben fikirlerimi beyan ediyorum. Tabii ki bunun üzerinde tartışılır. Van, Hakkari, Muş ve Ağrı illerde bulunan fırıncılara devlet un alımın da yüzde 50 destek vermelidir. AK Parti hükümeti döneminde yapılan gıda ve kömür yardımlar gibi ekmek fabrikalarına ve fırıncılara da her torba un için yüzde 50 devlet desteği vermelidir. O zaman temelde fakir halk faydalanır. Ekmek fiyatı da 350 YKr'dan 175 YKr'ya düşer ve fırıncı esnafı da kazanmış olur"

AA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber