Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet en çok acil servislerde yaşanıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Mart 2008 12:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
- Ankara Tabip Odası'nca (ATO) hazırlanan "Hekimlere ve Sağlık Çalışanlarına Yönelik Şiddet Neden ve Nasıl Önlenebilir?" raporunda, başta hekimler ve hemşireler olmak üzere hastane çalışanlarının sözlü ve fiziksel şiddete maruz kaldıkları belirtildi.

Rapor, konuya dikkati çekmek ve sorunların çözümlenmesine yardımcı olabilmek için 7 Şubat-3 Mart 2008 tarihlerinde Ankara'da, ATO Sağlık Politikaları Komisyonu ve Pratisyen Hekimlik Derneği Ankara Şubesi'nce, 11 ayrı hastane (özel hastane, Sağlık Bakanlığı ve üniversite hastanesi) ile pratisyen hekim katılımlı forum toplantılarında hekim-hemşire-sağlıkçılarla görüşülerek hazırlandı.

Rapora göre, şiddet, en çok sağlık alanında ortaya çıkarken, en fazla hastanelerin acil servislerinde görev yapan hekimler, özellikle sözlü şiddete ve kötü muameleye maruz kalıyor.

Türkiye'deki hemşirelerin yüzde 86.7'si sözel şiddete uğruyor, şiddete başvuranların yüzde 49,5'ini de hastalar ya da hasta yakınları oluşturuyor.

Şiddetin nedenleri arasında ise "muayene sırasında çok beklemek, hasta ile kalınmasına izin verilmemesi, sistemdeki aksaklıklar, uygulamadaki sorunlar, medyanın etkisi, vatandaşların sağlıkla ilgili yeterli ve doğru bilgi sahibi olmamaları" yer alıyor.

Raporda, yoksulluk ve yaşam koşullarının, eğitimsizliğin şiddeti artırdığı vurgulanarak, medyadaki birçok programda, doktorları hedef gösterecek yayın dili kullanıldığı, sağlık çalışanlarıyla ilgili yanlı yayınlar yapıldığı, doktorların yanlışlık yaptığı durumlarda hasta ve hasta yakınları tarafından cezalandırılabilecekleri fikrinin verildiği öne sürüldü.

Raporda sağlık sisteminin nasıl işlediğinin bilinmediği, öfke kontrolünde de sıkıntı yaşandığı ifade edildi.

"Hekimin saygınlığının azaldığı" öne sürülen raporda, "Ancak bundaki pay medyadan ziyade siyasetçilerin, Sağlık Bakanlarının, idarecilerin hekimlere davranışlarıdır" görüşüne yer verildi.

Raporda, Sağlık Bakanlığının, "sistemin suçunu doktorlara yüklediği" iddia edilerek, hastayla birebir muhatap olan doktorun saldırıya maruz kaldığı ifade edildi.

Şiddettin genel olarak tüm toplumda arttığına işaret edilen raporda, "Toplumun genelinde iletişim bozuk, şiddet kültürü var, ahlaki çöküntü içindeyiz, toplumsal bir çürüme yaşıyoruz" denildi.

Hasta ve hasta yakınlarının "sürekli mağdur edildikleri hissi" içinde oldukları ifade edilerek, "İnsanlar adalete olan güvenlerini yitirmiş durumdalar ve meseleleri kendi yöntemlerince çözmeye çalışıyorlar" görüşüne yer verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber