Doktorlar, simülasyon eğitimi alacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Mart 2008 15:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dünyada yeni yeni uygulanan ve Türkiye'de ilk defa hayata geçirilen sistemle pratisyen doktorlar, asistanlar ve anestezi asistanları eğitimden geçiriliyor.

Pilotların simülasyon eğitimi alması gibi asistanlar ve pratisyenler de Beşiktaş'ta kurulan merkezde eğitim alacak. Gözleri açılıp kapanan, nefes alıp veren bir manken üzerinde çalışan asistanlar, gerçek bir hastaya müdahale ediyormuş gibi hareket ediyor.

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü ve Sağlık Bakanlığı Hudut Sahiller Genel Müdürlüğü'nün desteği ile Beşiktaş Semt Polikliniği'nde kurulan Tıbbi Cihaz ve Simülasyon Merkezi(SİMMERK) İstanbul Sağlık Müdürü Mehmet Bakar tarafından açıldı. Türkiye'nin ilk simülasyon merkezini açmanın gururunu yaşadıklarını belirten Bakar, 14 Mart gibi önemli bir günde bu merkezi hizmete aldıkların belirtti. Bakar, "Bir semt polikliniğinde açmak bizim de hoşumuza gitmedi. İmkansızlıklar yüzünden burada açtık. En yakın zamanda müstakil binamıza kavuşmayı ümit ediyoruz" dedi.

Yaklaşık 350 bin Euro'ya mal olan ve İl Sağlık Müdür Yardımcısı Mehmet Emin Aksoy'un gayretleri ile oluşturulan SİMMERK hakkında bir sunum yapan Dr.Dilek Kitapçıoğlu, burada asistan doktorlara temel eğitimlerin verileceğini belirtti. Hasta yerine manken üzerinde yapılacak işlemler nedeniyle herhangi bir aksaklığın önüne geçileceğini belirten Kitapçıoğlu, bu simülasyonun pilotlara uygulanan simülasyona benzediğini dile getirdi.

Özellikle acil servis ve dahiliye asistanları için planlanan bu merkezde temel yaşam desteği, ileri yaşam desteği ve hava yolu yönetimi konularında uygulamalı eğitim verilecek. Dünyanın en gelişmiş teknolojisine sahip simülatörde bulunan mankene normal bir hastaya ne yapılıyorsa aynısı uygulanıyor. Hastanın bilgileri alınıyor, anestezi uygulanıyor, göz refleksi, nabzı kontrol ediliyor. Senaryoya göre tatbikat yapılıyor. Normal şekilde seyretmeyen eğitimde farklı komplikasyonlar senaryo gereği oluşturularak değişik konularda tatbikat yapılıyor. Kalbi duran hastaya kalp masajı yapılıyor, gerekirse elektro şok uygulanıyor ya da suni solunum yapılıyor. Kriz anında hastaya nasıl müdahale edilmesi gerektiği, panik yapmadan tedavinin gerçekleşmesi eğitimi veriliyor.

Operasyon odası üç ayrı kamera tarafından kaydediliyor. Senaryonun tamamlanmasının ardından eğitime katılanlar görüntüleri izleyerek hatalarını görme imkanına kavuşuyor.

Bugüne kadar Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden 22 kişinin eğitimi gerçekleştirildi. Bundan sonra asistan ve pratisyenler kıdemlerine göre 1 haftalık eğitim verilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber