Hiçbir Memura Disiplin Cezası Uygulanmamalı

Sosyal güvenlik reformunu protesto amacıyla memur ve işçi sendikaları bugün iki saatlik iş bırakma eylemi yaptı. Eğitim sendikalarının yoğun olarak katıldığı eylem sonrasında hem Milli Eğitim Bakanlığında hem de diğer bakanlıklarda, eyleme katılan memurlara disiplin cezası verilmesine yönelik hazırlıklar yapılmaktadır. Ancak, kabul edilmek istenmese de mevzuat önemli ölçüde değişmiştir. İdare mahkemeleri ve Danıştayın kararlarına göre eyleme katılan memulara verilecek her disiplin cezası yargıdan dönecektir.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 14 Mart 2008 17:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sitemizde sendikal eylemlere katıldığı için disiplin cezası alan ancak bu cezaları idare mahkemelerinde iptal ettiren çok sayıda memur bulunmaktadır.

Örnek olarak aşağıdaki iki mahkeme kararına bakılabilir.

Sendikal eyleme katılacak memura disiplin cezası verilemeyeceğine dair Edirne İdare Mah. kararı/ 2006

Sendika eylemine katıldığından dolayı işe gelmeyen memura disiplin cezası verilmeyeceği hakkında Samsun İd. Mah. kararı/ 2006

DANIŞTAY ONİKİNCİ DAİRESİNİN KARARI

Yukarıdaki mahkeme kararlarına ilave olarak Danıştay 12. Dairesinin de önemli bir kararı bulunmaktadır. Danıştay, Edirne İdare Mahkemesinin 31.12.2004 günlü, E:2004/831 K:2004/1836 sayılı kararının kararına ilişkin yaptığı temyiz incelemesinde; 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununun 5198 sayılı Kanunla değişik 18. maddesinde; kamu görevlilerinin iş saatleri dışında veya işverenin izni ile iş saatleri içinde sendika veya konfederasyonların bu Kanunda belirtilen faaliyetlerine katılmalarından dolayı farklı bir işleme tabi tutulamayacaklarının ve görevlerine son verilemeyeceğinin düzenlendiğinin belirterek davacı memur lehine karar vermiştir.

Dolaysıyla, idarelerce bu yargı kararlarına aleyhine yapılacak bir uygulama yine mahkemelerden dönecektir.

İDARELER NE YAPMALI?

İdare mahkemelerinin ve Danıştayın konuya ilişkin kararları artık ortaklaşmış bir şekilde memurlar lehine iken mevzuatı zorlayarak memura ceza vermeye çalışmak gereksiz yere gerginlik yaratacak ve çalışma barışını bozacaktır.

İdareye ve özellikle üst düzey yöneticilere bu konuda düşen görev memuru tehdit etmek değil, tepkilere kulak vermek olmalıdır. Tüm sendikaların neredeyse aynı kaygıyı paylaştığı ve memurlar.netin anket sonuçlarının da aynı yönde çıktığı hususu göz önüne alınarak yeni bir düzenleme yapılması ve sosyal güvenlik reformunun tedirginlik yaratan bölümlerinin değiştirilmesi gerekmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber