Emniyet Teşkilatı Personeli Kimlik Kartları ile Polis Kimlik Kokartları Yönetmeliği değişti

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 15 Mart 2008 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mart 2008 CUMARTESİResmî GazeteSayı : 26817

YÖNETMELİK

İçişleri Bakanlığından:

EMNİYET TEŞKİLATI PERSONELİ KİMLİK KARTLARI İLE POLİS KİMLİK

KOKARTLARI YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA

DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 ? 9/7/2000 tarihli ve 24104 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Emniyet Teşkilatı Personeli Kimlik Kartları ile Polis Kimlik Kokartları Yönetmeliğinin 16 ncı maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine "kurumdan ilişik kesilmesi" ibaresinden sonra gelmek üzere "ile sınıf ve unvan değişikliği" ibaresi eklenmiş, aynı maddenin beşinci fıkrası yürürlükten kaldırılmış ve diğer fıkralar buna göre teselsül ettirilmiştir.

MADDE 2 ? Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"MADDE 17 ? Emniyet teşkilatı personelinin emeklilikleri halinde, emekli kimlik kartının tanzimine esas olmak üzere emeklilik adresi ve bir adet sivil fotoğraf Genel Müdürlük Personel Dairesi Başkanlığına gönderilir. Personel Dairesi Başkanlığınca emekli kimlik kartı en kısa sürede tanzim edilerek ilgili birime gönderilir. İlgili birimce, personele zimmet karşılığında yeni kimlik kartı teslim edilerek, eski kimlik kartı imha edilmek üzere teslim alınır.

Emekli olan Emniyet Teşkilatı personeline, çalışanların kimlik kartı ile aynı olan ancak rütbesi hanesinin ön kısmına "E" harfi eklenen emekli kimlik kartı tanzim edilir. Emekli oluş şekli kimlik kartının rütbesi hanesine yazılır. Emekli olan personelden kimlik kokartı geri alınmaz. Kimlik kokartı emekli olduktan sonra tanıtım aracı olarak kullanılamaz. Kullananlar hakkında gerekli cezai işlem uygulanır. Bu durumda kimlik kokartı geri alınır. Emekli personelin iki defadan fazla kimlik kartını kaybetmesi halinde ve mevcut kokartını kaybetmesi durumunda tekrar emekli kimlik kartı ve kokartı verilmez.

Meslekten veya memuriyetten çıkarmayı gerektirecek bir suçtan veya 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinin birinci fıkrasının (5) numaralı bendinde belirtilen suçlardan dolayı, hakkında görevden uzaklaştırma kararı verilen veya bu suçlardan tutuklu veya hükümlü bulunan personelin emekli olması durumunda, 16 ncı maddenin ikinci fıkrasındaki hüküm saklı kalmak kaydıyla, emekli kimlik kartı verilmez. Ancak bu personele suçsuz bulunduklarını belgelendirdikleri takdirde emekli kimlik kartı verilir.

Hizmet süresini doldurmak suretiyle istifa ederek emekliliği hakediş yaşını bekleyen personelin emekli kimlik kartı, emeklilik yaşını doldurarak emekli işlemi yapıldıktan sonra verilir.

İstifa eden veya müstafi sayılan personel, çalışma süresinin çoğunu Emniyet Teşkilatında geçirse ve emeklilik için yeterli süreyi dışarıda bir başka hizmette tamamlayarak emekli olsa dahi kimlik kartı ve kokartı verilmez.

Emniyet Hizmetleri Sınıfı personeli ve Çarşı ve Mahalle Bekçisi unvanına sahip personelden;

a) Akıl hastalığı veya psikolojik rahatsızlığı nedeniyle malülen emekli olanlara,

b) Akıl hastalığı veya psikolojik rahatsızlığına ilişkin sağlık raporu işlem aşamasında iken isteğiyle emekli olanlara,

bu rahatsızlıklarının geçtiğini tam teşekküllü bir devlet hastanesinden alacakları sağlık kurulu raporu ile belgelendirmeleri ve raporun Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığındaki Rapor İnceleme Komisyonunda incelenerek uygun görülmesi halinde emekli kimlik kartı verilir.

Emekli kimlik kartı ve kokartı tanzim edilenlerden; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinin birinci fıkrasının (5) numaralı bendinde belirtilen hallerden dolayı aynı kanunun 98 inci maddesi gereğince işlem yapılanlar ile haklarında meslekten veya memuriyetten çıkarma cezası verilenler ve emekli kimlik kartını veya kokartını bir başkasına kullanmak üzere verenler ile bir suçun işlenmesini kolaylaştırmak amacıyla araç olarak kullananların emekli kimlik kartı ve kokartı geri alınarak iptal edilir.

Daha önce işlemiş oldukları suçlardan dolayı meslekten veya memuriyetten çıkarılıp, açıktan emekliye ayrılan personelin, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde belirtilen suçlar hariç olmak üzere, meslekten veya memuriyetten çıkarılmasını gerektiren suçunun, disiplin cezalarının veya adli suçların affıyla ilgili çıkarılan yasalarla af kapsamına alınması halinde, personelin talebi halinde emekli kimlik kartı ve kokartı verilir.

Diğer hizmet sınıflarında görevli personelin emeklilikleri halinde de aynı işlemler uygulanarak görev ünvanı hanesine "E" ibaresi eklenmek suretiyle emekli kimlik kartı verilir."

MADDE 3 ? Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki ek maddeler eklenmiştir.

"EK MADDE 1 ? Emniyet Genel Müdürü görevinde bulunmuş olan personelin talep etmesi durumunda, rütbesi kısmına "Emniyet Eski Genel Müdürü" ve ilaveten varsa "Vali" unvanı yazılarak 6 ncı maddenin (ç) bendinde belirtilen kimlik kartı verilir."

"EK MADDE 2 ? Personel kimlik kartı fotokopileri, yapılan bir işlem nedeniyle ya da herhangi bir amaçla başka kişi veya kurumlara verilemez. Bu durumda, talepte bulunan kişi veya kurumlara yetkili birimlerce düzenlenen "Görev Belgesi" verilir."

MADDE 4 ? Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 5 ? Bu Yönetmelik hükümlerini İçişleri Bakanı yürütür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber